Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024  17:19:59

Πολλά τα κρούσματα του κοροναϊού στα νησιά, όπου πολλοί νέοι και έφηβοι κολλάνε και τους άλλους. Την βγάζουν ελαφρά οι περισσότεροι. Τα νησιά με τα περισσότερα κρούσματα. Κύριο

1Ο μεγάλος αριθμός τουριστών στα νησιά, ο συνωστισμός και η μη χρήση της μάσκας από όλους σε εσωτερικούς χώρους, έχουν ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιο υψηλός, αφού δεν πραγματοποιούνται πολλά τεστ ανίχνευσης covid-19, ενώ πολλοί που κάνουν self test και είναι θετικοί στον κοροναϊό, δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα όταν είναι νέοι σε ηλικία και περνούν τη δοκιμασία στο σπίτι τους, με ελάχιστα μέτρα προστασίας.

Την ίδια ώρα ο ιός παραμένει και μάλιστα αρκετά νησιά βρίσκονται «στο κόκκινο».
Ειδικότερα τα 5 νησιά που «βράζουν» από κρούσματα είναι η Εύβοια: 1.809, η Κρήτη (Ηράκλειο: 2.168 – Χανιά: 1.367), η Κέρκυρα: 910, η Μυτιλήνη: 808, και η Χίος: 56.

Η ανάλυση Μαγιορκίνη

Για την εξέλιξη της πανδημίας την καλοκαιρινή περίοδο έκανε αναφορά στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Η αποσύζευξη των διασωληνώσεων από τον αριθμό θανάτων με COVID-19 συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρατηρούμε μεγάλη μείωση στις εισαγωγές και τους θανάτους με COVID-19, μείωση που σε κύματα όπως της Delta και της Alpha θα περιμέναμε αργότερα (περίπου 10 με 14 ημέρες). Η μείωση αυτή δεν επηρεάζεται από την προσέλευση για test και επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της θερινής έξαρσης».

Κοροναϊός: Πώς εξελίσσεται η πανδημία – Σταθεροποίηση στα αστικά κέντρα, ραγδαία εξάπλωση σε νησιά και χωριά

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση
«Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν οι νέες υποπαραλλαγές του κοροναϊού εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας.
Ο φόβος για ένα νέο κύμα με την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά είναι υπαρκτός ενώ ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τις περιοχές που εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά.

Όπως τόνισε ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η πανδημία του κοροναϊού έχει εξαπλωθεί στην επαρχία.
«Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα. Ωστόσο η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά», τόνισε .

Η πανδημία δεν βρίσκεται σε ύφεση

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ τόνισε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας δεν βρίσκεται σε ύφεση: «Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Aυτό συνέβη και στην Όμικρον».
Ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τον ειδικό «ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο» λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας». Και όπως τόνισε, «το καλό σενάριο είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων». Όπως σχολίασε, αυτό δεν είναι ένα απίθανο σενάριο.

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο κ. θωμαϊδης επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι «με την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline