Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  08:37:32

Κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Γιατί προτιμούνται (και ποιά...)_ Smart και mini cooper. Κύριο

Ποιοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν των αυτοκινήτων τους με κλοπές και σε ποιές χώρες.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον πίνακα με τις 32 χώρες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων στον κόσμο. Οι κλέφτες, όμως, στην Ελλάδα έχουν μία ιδιαίτερη αγάπη σε δύο συγκεκριμένα μοντέλλα, που κυριολεκτικά τα ρημάζουν στις κλοπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα καταγράφονται 227 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους, με τη Νέα Ζηλανδία να κατέχει την πρώτη θέση με 1.171 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ουρουγουάη με 558, η Ιταλία με 232 και οι ΗΠΑ με 228 κλοπές οχημάτων.
Εντυπωσιακή είναι η διαφορά μεταξύ Ελλάδα και ΗΠΑ, καθώς έχουν μόλις ένα αυτοκίνητο διαφορά, 227 η Ελλάδα και 228 οι ΗΠΑ, ανά 100.000 κατοίκους!

Στο ερώτημα που θέσαμε σε ειδικούς εγκληματολόγους, γιατί στην Ελλάδα γίνονται τόσες κλοπές αυτοκινήτων, αφού δύσκολα σήμερα ένα κλεμμένο όχημα μπορεί να πουληθεί και να ξανακυκλοφορήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό (εντοπίζεται εύκολα σήμερα), η απάντηση είναι «για ανταλλακτικά».
Η αυξημένη παλαιότητα του στόλου των οχημάτων στη χώρα μας (+14 χρόνια), έχει δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη για "φθηνά" ανταλλακτικά, τα οποία από τη μία δεν επαρκούν στην αγορά, λόγω των πολλών ζημιών (ταλαιπωρημένα – παλιά αυτοκίνητα), ενώ από την άλλη τα γνήσια ανταλλακτικά είναι σαφώς πιο ακριβά από τα... κλεμμένα.

Οπότε βρίσκουν εύκολα αγοραστές – κατόχους, οι οποίοι δε μπορούν (ή δε θέλουν) να δαπανήσουν πολλά χρήματα για επισκευή – συντήρηση. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, που ακόμα κρατάνε στην κατοχή τους ένα παλιό αυτοκίνητο.
Έτσι, έχουν δημιουργηθεί κυκλώματα τα οποία υποδέχονται τα κλεμμένα αυτοκίνητα (αυτοκινητικά χειρουργεία) και αφού τα λύσουν, πουλάνε τα ανταλλακτικά τους σε ελεύθερα συνεργεία (μη εξουσιοδοτημένα), τα οποία ούτε αποθήκες διατηρούν (εισερχόμενα, εξερχόμενα ανταλλακτικά), ενώ δεν κόβονται και τα ανάλογα παραστατικά για τα ανταλλακτικά που τοποθετούνται. Η έκφραση του «μάστορα» που συνήθως ακούνε οι κάτοχοι των αυτοκινήτων προς επισκευή είναι:

«...θα ψάξω να σου βρω ένα καλό, ελαφρώς μεταχειρισμένο ανταλλακτικό για να μην βάλεις το καινούργιο, το ακριβό).
Οι κλέφτες των αυτοκινήτων συνήθως επιλέγουν δημοφιλή αυτοκίνητα (να έχουν πουληθεί αρκετά στην Ελλάδα) αλλά και πιο σπάνια, που δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας των κλεμμένων αυτοκινήτων, οι ληστές επικοινωνούν με τον κάτοχο ζητώντας του «λύτρα» για να επιστρέψουν το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το αυτοκίνητο το οποίο προτιμάνε κατά κόρων τα τελευταία χρόνια οι κλέφτες στην Ελλάδα, είναι τα Smart, κυρίως χρονολογίας κατασκευής από 1998 έως και 2014, που έχουν πολλά κοινά ανταλλακτικά. Φυσικά δεν προτιμούν το καινούργιο, που είναι ηλεκτρικό και κατά συνέπεια διαθέτει λίγα μηχανικά ανταλλακτικά. Σημειώστε δε, πως ένα Smart μπορεί να κλαπεί ιδιαίτερα εύκολα και χωρίς διάρρηξη σε δρόμο, απλά σηκώνοντάς το σε μία μικρή πλατφόρμα...
Ως δεύτερη επιλογή τους προτιμούν τα Mini Cooper, της... σύγχρονης εποχής του και ιδιαίτερα της πρώτη γενιάς του (2006-2008) για τους ίδιους λόγους με του smart...

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα και στην Ευρώπη

Την 5η θέση και στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα μεταξύ 35 χωρών στις οποίες καταγράφεται υψηλή συχνότητα κλοπών αυτοκινήτων το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011 έως το 2019.

Να τονίσουμε πως η συχνότητα των κλοπών υπολογίστηκε σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων (κλοπές ανά 100.000 κατοίκους), και όχι σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων. Σύμφωνα με τον Destatis, κατά μέσο όρο 569 στους 1.000 ανθρώπους στην ΕΕ έχουν αυτοκίνητο (από το 2019). Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, το ποσοστό ιδιοκτησίας αυτοκινήτου είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Η Ιταλία πήρε την περιβόητη πρώτη θέση με 276 κλεμμένα αυτοκίνητα ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα με το Confused.com, 19 αυτοκίνητα κλέβονται στην Ιταλία κάθε ώρα. Η Τσεχία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Ελλάδα συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ο χαμηλότερος αριθμός κλοπών αυτοκινήτων σημειώνεται στη Δανία (πέντε κλοπές ανά 100.000 κατοίκους), και ακολουθούν το Λιχτενστάιν, η Κροατία και η Σλοβενία με τον μικρότερο αριθμό κλοπών.

Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι κλέφτες
Η Βρετανία αποτελεί μία από τις λίγες χώρες που δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις κλοπές αυτοκινήτων.
Το 2020 τα πιο περιζήτητα αυτοκίνητα για τους κλέφτες ήταν το Ford Fiesta με 3.392 κλοπές, το Land Rover Range Rover με2.881 δηλώσεις κλοπών και στην τρίτη θέση βρέθηκε το VW Golf με 1.975 κλοπές. Στη συνέχεια την πρώτη 15άδα συμπληρώνουν τα Ford Focus (1.587), BMW 3 (1.435), Vauxhall Astra (1.126), Land Rover Discovery (900), Mercedes-Benz E-Class (766), BMW 5 (678), Nissan Qashqai (655), BMW X5 (551), Fiat 500 (358), Mercedes-Benz GLC (342) και Audi A6 (268).

Στη Γερμανία αντίστοιχα οι κλέφτες φαίνεται ότι επιλέγουν πολύ ακριβότερα αυτοκίνητα και ειδικότερα το 2020 στην πρώτη θέση βρέθηκε το Range Rover Velar και ακολουθούν η BMW X6 και το Kia Stinger, το Lexus NX, το Toyota Land Cruiser, η Porsche 911, το Ford Edge, η BMW X5, το Hyundai Santa-Fe και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το Toyota Prius.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline