Τρίτη 2 Ιουλίου 2024  13:22:25

Η Ηγεσία των Βενζινοπωλών καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία καυσίμων στα πρατήρια, αλλά οι αρμόδιοι του Ανάπτυξης (και ο Α. Γεωργιάδης) δείχνουν να χτενίζονται. Η απραξία- ατιμωρησία για τις νοθείες και ένα καταγγελτικό άρθρο χθες στην «Καθημερινή». Κύριο

Έκκληση για περισσότερους ελέγχους στη διακίνηση των καυσίμων και γνωστοποίηση των ονομάτων όσων καταδικάζονται σε δικαστήρια ή σε πρόστιμα υπηρεσιών για νοθείες καυσίμων.

1.Περισσότερους ελέγχους και αυστηροποίηση ποινών για όσους νοθεύουν τα καύσιμα κίνησης ζήτησε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολος Καλαντζόπουλος.
Μιλώντας για το φαινόμενο που έχει λάβει τον τελευταίο καιρό τεράστιες διαστάσεις δήλωσε ότι «πρέπει να ξέρουμε πού βάζουμε βενζίνη. Να αποφεύγουμε τα πρατήρια που εγκυμονούν κινδύνους».
Κάλεσε δε, την Πολιτεία να κάνει περισσότερους ελέγχους στη διακίνηση των καυσίμων.

«Οι διαλύτες που αναμειγνύουν σήμερα με τα καύσιμα είναι πάρα πολλοί και ίσως μη ανιχνεύσιμοι σε σχέση με το ποσοστό που αναμειγνύονται» παραδέχτηκε ο κ. Καλατζόπουλος.
Ο ίδιος δήλωσε ότι κλάδος των βενζινοπωλών δεν μπορεί να διώξει τους παραβάτες αλλά αντίθετα το Κράτος πρέπει να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους και να αυστηροποιήσει τις ποινές.

2.Την παραδοχή ότι το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις έκανε στην ΕΡΤ η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, λέγοντας ότι τα αυτοκίνητα χαλάνε λίγα μέτρα μετά τα πρατήρια. «Οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές» δήλωσε η κ. Ζάγκα, η οποία εκπροσωπώντας τους σωστούς επαγγελματίες του χώρου εξέφρασε τη λύπη της για «την αισχρή ενέργεια».

Σύμφωνα με την κ. Ζάγκα η ζημιά σε ένα όχημα που θα κινηθεί με νοθευμένο καύσιμο είναι μεγάλη και πολλές φορές ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. «Ως πρόεδρος του κλάδου έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν σταθερά το δικό τους πρατήριο. Φθηνή βενζίνη δεν υπάρχει».

3.Σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναδείχθηκε το πρόβλημα παρουσιάζοντας τις απόψεις μηχανικών, βενζινοπωλών και ειδικών του χώρου του αυτοκινήτου.
«Τα νοθευμένα καύσιμα έχουν επιπτώσεις και επικαθήσεις στον κινητήρα. Φθίνουν αρκετά μέρη του αυτοκινήτου (τσιμούχες, μπεκ, βαλβίδες, σύστημα τροφοδοσίας κ.ά.) δήλωσε ο Βασίλης Τόνας, μηχανικός αυτοκινήτων στο Ίλιον Αττικής τονίζοντας ότι «με το πέρασμα του καιρού (το νοθευμένο καύσιμο) φθείρει εσωτερικά τον κινητήρα και διαβρώνει το σύστημα τροφοδοσίας» με το κόστος επιδιόρθωσης να αγγίζει και τα 1.000 ευρώ.

«Η χαμηλή τιμή στα καύσιμα συνήθως δημιουργεί προβλήματα στα αυτοκίνητα και στην τσέπη των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στο συνεργείο είτε με την οδική βοήθεια είτε με προβλήματα με το κόστος επισκευής του οχήματος να είναι υπέρογκο» υποστήριξε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανδρής καλώντας τους καταναλωτές να μην κοιτάνε τις χαμηλές τιμές γιατί στο τέλος θα το πληρώσουν ακριβά.

«Οι καταναλωτές με το που θα αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει στη συμπεριφορά του κινητήρα θα πρέπει να το ακινητοποιούν γιατί όσο κινούνται με νοθευμένο καύσιμο δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένο κόστος επισκευής» πρόσθεσε ο κ. Ανδρής.
«Αν το όχημα είναι πολύ σύγχρονο σε προειδοποιεί το ίδιο το αυτοκίνητο, το οποίο μπαίνει σε safe mode για να μη προκληθεί μεγάλη ζημιά», συμπλήρωσε.

4.Πρατήρια καυσίμων υψηλού ρίσκου

«Σχεδόν τροµακτική ήταν η προ ημερών αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη ότι η νοθεία στα καύσιμα μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελέγχους που γίνονται μόνο εάν είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Οδηγώντας στην εθνική οδό αυτές τις μέρες, το ηχητικό ερέθισμα από το ραδιόφωνο ήταν ένα ρεπορτάζ για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το νοθευμένο καύσιμο στον κινητήρα του αυτοκινήτου και για το υψηλό κόστος επιδιόρθωσής τους.
Κόστος που ξεπερνάει την όποια οικονομία θεωρεί ο οδηγός ότι έκανε, ψάχνοντας το πιο φθηνό πρατήριο. Κατά κανόνα θεωρείται ότι τα πολύ φθηνά πρατήρια είναι ύποπτα για κρούσματα νοθείας. Το είπε, άλλωστε, και ο κ. Γεωργιάδης. Οτι έχει δοθεί οδηγία στα συνεργεία ελέγχου να επισκέπτονται κατά προτεραιότητα τα πρατήρια που πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το οπτικό ερέθισμα, ενώ από το ραδιόφωνο ακούγονταν όλα αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα και ανησυχητικά, ήταν οι φωτεινές πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων. Οι γνωστές φωτεινές πινακίδες, όπου εμφανίζονται οι τιμές για τους διαφόρους τύπους καυσίμων.

Ο κ. Γεωργιάδης, στην ίδια τηλεοπτική εμφάνισή του, μίλησε για δύο πρατήρια, στα οποία μπήκε λουκέτο γιατί διαπιστώθηκε ότι πουλούσαν νοθευμένα καύσιμα. Περίπου στα μέσα Ιουνίου είχε δημοσιευθεί απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία προβλέπονται ποινές σφράγισης από 10 έως 90 ημέρες αναλόγως της ποσότητας νοθευμένων καυσίμων που θα εντοπιστούν σε κάποιο πρατήριο. Επιπλέον, η ΑΑΔΕ δημοσιοποιεί στον ιστότοπό της για ένα έτος τα στοιχεία των παραβατών, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες.
Προσωπικά δεν έχω αναζητήσει ποτέ στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ αυτά τα στοιχεία. Δεν γνωρίζω πόσοι το κάνουν. Δεν θα ήταν πιο εύκολη, πιο άμεση η ενημέρωση των καταναλωτών αν υποχρεωνόταν κάθε πρατήριο στο οποίο εντοπίζονται νοθευμένα καύσιμα να αναγράφει, για το διάστημα που θα μείνει κλειστό, στη φωτεινή επιγραφή του ότι επιβλήθηκε ποινή για νοθεία;

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω αν η συγκεκριμένη πρόταση προσκρούει σε κάποια πρόβλεψη προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το ισχυρότερο κίνητρο για τη νοθεία στα καύσιμα είναι η αύξηση του κέρδους, το ισχυρότερο αντικίνητρο, λογικά, θα είναι ο φόβος όχι απλώς απομείωσής του, αλλά οριστικής απώλειάς του.
Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει τους πελάτες του ένα πρατήριο είναι η ενημέρωση των οδηγών ότι το συγκεκριμένο πρατήριο πουλάει νοθευμένα καύσιμα.»

Η δημοσιοποίηση στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ είναι ένα θετικό βήμα. Θα είχε, ωστόσο, αξία να διερευνηθούν και άλλοι τρόποι ώστε η ενημέρωση για όλους αυτούς που κερδοσκοπούν με τη νοθεία να φθάνει πιο άμεσα και πιο ανοιχτά στους πολίτες. Με δεδομένο ότι, παρά τα κατά καιρούς «σαφάρι» ελέγχων, η νοθεία συνεχίζεται, προφανώς διότι τα κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, ίσως η έκθεση των παρανομούντων να είναι περισσότερο αποτελεσματική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline