Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:08:09

Γερμανία: Λιώνουν οι παγετώνες των Άλπεων από σκόνη της ερήμου Σαχάρα

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στα επόμενα 15 χρόνια οι παγετώνες θα έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του όγκου τους. Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη φύση με τους επιστήμονες να κρούουν καθημερινά τον «κώδωνα του κινδύνου».

«Συναγερμός» σήμανε αυτή τη φορά στις γερμανικές Άλπεις, όπου σύμφωνα με στοιχεία σκόνη από τη Σαχάρα προκαλεί το λιώσιμο των παγετώνων. Μάλιστα, ο καθηγητής στην Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών στο Μόναχο, Κρίστοφ Μάγιερ εκτίμησε πως μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, οι πέντε παγετώνες που βρίσκονται στις γερμανικές Άλπεις θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Σημείωσε πως οι παγετώνες της Γερμανίας φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερους με αυτούς που βρίσκονται στην Αυστρία και την Ελβετία.
«Έχουμε περίπου 3.000 παγετώνες ακόμα στις Άλπεις και υπάρχουν μερικοί πολύ μεγάλοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως η πλειοψηφία των παγετώνων στις Άλπεις θα εξαφανιστεί στα επόμενα 50 χρόνια», υποστηρίζει.
Οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες και οι χαμηλές βροχοπτώσεις έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για τους παγετώνες να επιβιώσουν. Κατά τον Μάγιερ, υπεύθυνο είναι το σύννεφο σκόνης και άμμου που ήρθε το 2022 από τη Σαχάρα και κάλυψε την Ευρώπη και τη Γερμανία.
«Το χιόνι έχει πολύ ανοιχτόχρωμη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ήλιος λάμπει στο χιόνι, το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας αντανακλάται και δεν χρησιμοποιείται για να λιώσει το χιόνι. Αλλά αν υπάρχει σκόνη ή άμμος πάνω σε αυτήν την επιφάνεια χιονιού, τότε η άμμος απορροφά την ακτινοβολία του ήλιου και η θερμότητα που παράγεται λιώνει το χιόνι» προσέθεσε ο Μάγιερ.
Το φαινόμενο αυτό οδήγησε την άνοιξη στο λιώσιμο των παγετώνων της Βαυαρίας, σε αντίθεση με άλλες ψηλές κορυφές των Άλπεων.
Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η τήξη των αλπικών παγετώνων, καταλήγει ο Μάγιερ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline