Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024  14:15:23

Τουρκία: Ξανά στο στόχαστρο το σάπιο-απαξιωμένο περιβάλλον Ερντογάν και συγγενών. – Νέος γύρος καταγγελιών για διαφθορά και μίζες. Κύριο

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν την τουρκική δικαιοσύνη να αναλάβει δράση διερευνώντας όσα συνεχίζει να καταγγέλλει ο μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ περί διαφθοράς στο περιβάλλον του προέδρου Ερντογάν.

Κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία πιέζουν την τουρκική δικαιοσύνη, με μηνυτήρια αναφορές που κατέθεσαν τη Δευτέρα, να αναλάβει δράση διερευνώντας όσα έχει καταγγείλει ο μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ περί διαφθοράς στο περιβάλλον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πεκέρ από την πλευρά του – ο Τούρκος αρχιμαφιόζος που είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης στην Τουρκία παλαιότερα ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης προτού διαφύγει μετά το 2020 στο εξωτερικό και αρχίσει να εξαπολύει δημόσια κατηγορίες μέσω βίντεο ενάντια στο περιβάλλον Ερντογάν για σειρά υποθέσεων διαφθοράς – δεν σταματά να «χτυπά».
Με σειρά από αναρτήσεις που έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο twitter, ο 51χρονος Σεντάτ Πεκέρ κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του Τουρκικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Turkish Capital Markets Board), έναν βουλευτή του κυβερνώντος AKP, έναν προεδρικό σύμβουλο και άλλους ότι συμμετείχαν σε δίκτυο που ζητούσε μίζες από εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Ο Πεκέρ προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι στο σκάνδαλο δωροδοκιών συμμετείχαν επίσης ο γαμπρός του Ερντογάν πρώην υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο αδελφός του και επιχειρηματίας (επικεφαλής του ομίλου Turkuvaz Media) Σερχάτ Αλμπαϊράκ.
Κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το DEVA του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατζάν, έσπευσαν να ζητήσουν από την τουρκική δικαιοσύνη να διερευνήσει αυτές τις καταγγελίες.

«Γνωρίζουμε ότι το δικαστικό σώμα είναι επί του παρόντος στην υπηρεσία της κυβέρνησης. Ωστόσο, θα υποβάλουμε μήνυση... για να μείνει στην ιστορία. Κάποια μέρα θα υπάρξουν ξανά υπεύθυνοι εισαγγελείς που θα κυνηγήσουν αυτά τα αίσχη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουσταφά Γενέρογλου της παράταξης DEVA.
Με πληροφορίες από Associated Press

Στενός σύμμαχος του Ερντογάν έλαβε 1 δισεκατομμύριο λίρες μέσω κρατικών διαγωνισμών

Εταιρείες που ανήκουν στον επιχειρηματία Φουάτ Τοσιαλί έλαβαν 1,17 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε δημόσιους διαγωνισμούς σωληνώσεων μεταξύ 2012 και 2021, ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα BirGün. Ο Τοσιαλί είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διορίστηκε από τον πρόεδρο ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου Διευθυντών του Επενδυτικού Ταμείου της Τουρκίας (TVF) το 2018.

Η Τοσιαλί κατέχει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που ονομάζεται Tosyalı Holding, η οποία εποπτεύει ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών. Μαζί, αυτές οι εταιρείες έλαβαν 43 διαφορετικούς διαγωνισμούς μεταξύ 2012 και 2021, κυρίως προσφορές "αγοράς σωλήνων" από δημόσιους φορείς.

Η Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών και Μεταφορών Πετρελαίου της Τουρκίας (BOTAŞ), θυγατρική του υπουργείου Ενέργειας, ανέθεσε τους περισσότερους διαγωνισμούς στις εταιρείες του Τοσιαλί. Η Tosçelik Spiral Boru Üretim Sanayi Anonim Şirketi, υπό την ομπρέλα της εταιρείας χαρτοφυλακίου, έλαβε 19 ξεχωριστούς διαγωνισμούς από το κράτος την εξαετία μεταξύ 2016 και 2021, συνολικού ύψους 942 εκατομμυρίων λιρών - η BOTAŞ χορήγησε 11 από αυτούς. Επτά ακόμη παραχωρήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων και ένα από τη Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO).
Η Tosçelik Profil ve Saç Endüstrisi Anonim Şirketi, μια άλλη από τις εταιρείες του Τοσιαλί, έλαβε 23 ξεχωριστούς διαγωνισμούς συνολικού ύψους 61 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ 2012 και 2021. Οι περισσότεροι από αυτούς - 15 προσφορές - χορηγήθηκαν από την TPAO, που συνδέεται με την κυβέρνηση.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον ΟΟΣΑ και η τρίτη στην G20

Η Τουρκία έκανε 10 βήματα πίσω και κατετάγη ως το 96ο λιγότερο διεφθαρμένο κράτος μεταξύ 180 χωρών, ήτοι το 84ο πιο διεφθαρμένο κράτος του πλανήτη, μία επιτυχία που οφείλεται αποκλειστικά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της στη λίστα, τα τελευταία 10 χρόνια, με βαθμολογία 38 στα 100, στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) 2021 που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια την Τρίτη.
Ο CPI κατατάσσει τις χώρες και τις περιοχές με βάση το πόσο διεφθαρμένος θεωρείται ο δημόσιος τομέας τους. Η βαθμολογία μιας χώρας ή επικράτειας υποδεικνύει το αντιληπτό επίπεδο διαφθοράς του δημόσιου τομέα σε μια κλίμακα από 0 (πολύ διεφθαρμένη) έως 100 (πολύ καθαρή).

Σύμφωνα με τον δείκτη, η Τουρκία ήταν μεταξύ 23 χωρών των οποίων οι βαθμολογίες έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση τα τελευταία 10 χρόνια. Η μεγάλη οπισθοδρόμιση της χώρας φαίνεται επίσης, όταν συγκριθεί με τις χώρες των Οργανισμών και των Ομάδων χωρών στις οποίες συμμετέχει, καθιστώντας την αποτυχία του καθεστώτος Ερντογάν ακόμα πιο ηχηρή. Χαρακτηριστικά η Τουρκία κατετάγη ως πιο διεφθαρμένη χώρα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δεύτερη πιο διεφθαρμένη μεταξύ των 38 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η τρίτη μεταξύ των χωρών της G20, ανέφερε η έκθεση.

Χαρακτηριστικά, οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται πιο διεφθαρμένες είναι οι Μολδαβία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ουκρανία και Ρωσία.
Ο δείκτης ανέφερε επίσης ότι η πρακτική της ατιμωρησίας, η οποία επέτρεψε τη διαφθορά να επικρατήσει και να γίνει κοινός τόπος στην Τουρκία, συνεχίζεται, μαζί με θεμελιώδεις παραβιάσεις σχετικά με τη διαφάνεια του προϋπολογισμού και τη λογοδοσία για τη χρήση των δημόσιων πόρων και τις πολιτικές πίεσης και εκφοβισμού των οργανισμών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η βαθμολογία και η κατάταξη της Τουρκίας, η οποία κατείχε την 54η θέση στον δείκτη μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, Λετονία και Τσεχία το 2012, μειώνονται ραγδαία από το 2013, όταν κλονίστηκε από δύο έρευνες για διαφθορά στις οποίες ενεπλέχθησαν ανώτερα στελέχη του ΑΚΡ και ο ίδιος ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, με το σκάνδαλο να μπαίνει στο αρχείο με ακόμα πιο σκανδαλώδη τρόπο.

Τότε ο πρωθυπουργός και νυν Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε τις έρευνες ως απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του και αστυνομικοί και μέλη του δικαστικού σώματος που συμμετείχαν στις έρευνες απομακρύνθηκαν από τις δουλειές τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που ήταν μέρος των ερευνών για διαφθορά τεκμηριώθηκαν αργότερα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο Τούρκος τραπεζίτης Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα καταδικάστηκε σε 32 μήνες για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και άλλα αδικήματα, στην περίφημη υπόθεση του Τουρκο-ιρανού λαθρεμπόρου Ρεζά Ζαράμπ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline