Σάββατο 27 Απριλίου 2024  01:44:03

Σημαντική εθνική επιτυχία η συμφωνία μας με την Αίγυπτο.... Αγνόησε το όψιμο φλερτ του υβριστή-πολέμιου Ερντογάν. Κύριο

Άκυρο και παράνομο το Τουρκολιβυκό μνημόνιο για έρευνες στις ίδιες σχεδόν περιοχές. Συμφωνία με συναντίληψη και συνεργασίες ακόμα Κύπρου και Ισραήλ.

1.Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο και όψιμα στράφηκε για φιλία και συνεργασία με τον πρόεδρο Σισι, τον οποίο καθύβριζε ο Ερωτογενή επί χρόνια.
Βαρύ πλήγμα στα τουρκικά σχέδια με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιφέρει η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο, ωστόσο, η Αθήνα είναι αυτή που υπογράφει διακρατική συμφωνία με το Κάιρo.
Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν στην υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας ("Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης") σε ειδική τελετή.
Σε αυτή θα συμμετέχουν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Δένδιας καθώς και οι ομόλογοί τους, ο Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι και ο Σάμεχ Σούκρι.

Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.
Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο.
Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.

Ελλάδα – Αίγυπτος: Υπεγράφη το μνημόνιο για συνεργασία σε έρευνα και διάσωση – Τι προβλέπει

Μνημόνιο κατανόησης για ζητήματα έρευνας και διάσωσης υπέγραψαν στο Κάιρο οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών

Το μνημόνιο κατανόησης προβλέπει συνεργασία στους τομείς αεροναυτικής και ναυτικής έρευνας και διάσωσης.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Βάσει του μνημονίου, τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η σφήνα Ερντογάν με Αίγυπτο και οι κινήσεις της Αθήνας
Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη συμφωνία, καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την έρευνα και διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα "Μνημόνια Συνεργασίας" μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.
«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. Η σημασία της συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την κοινή τους προσήλωση στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι «η συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline