Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  02:39:14

Λέκκας επιβεβαιώνει Τσελέντη για Αλκυονίδες: «Η περιοχή είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό». Πενταετία αγωνίας-ταραχής για Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αττική. Κύριο

Τσελέντης: Ανησυχία για μεγάλο σεισμό από τις Αλκυονίδες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου» - Εξήγησε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια

1.«Ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» υποστηρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας τα όσα είπε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης σχετικά με έναν πιθανό μεγάλο σεισμό στις Αλκυονίδες.
«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.» Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

Όπως διευκρίνισε δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια. «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού».

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.»

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο καθηγητής Τσελέντης «Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα», απάντησε
Όσο για το κατά πόσο ο σεισμός των 4,7 στην Εύβοια ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε: «Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται πολύ καλά με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί. Είχαμε και προσεισμούς. Κατά πάσα πιθανότητα η σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Περιμένουμε τις επόμενες ώρες να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να είμαστε έτοιμοι ότι είναι ο κύριος σεισμός. Εάν συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία θα είμαστε σίγουροι έως αύριο ότι είναι ο κύριος σεισμός.»

Δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Τη δεκαετία του -70 και του -80 θεωρούνταν η πιο ασεισμική περιοχή της χώρας. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε αυτή την περιοχή, που είναι στην κεντρική-νότια Εύβοια με την περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού που υπάρχει αυξημένη σεισμικότητα ή πιο βόρεια προς το Βόρειο Αιγαίο που έχουμε το ρήγμα της Ανατολίας.
Για το κατά πόσο ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ένταση εδώ στην Ελλάδα, ή να ενεργοποιήσει κάποια ρήγματα, απάντησε:

«Βεβαίως, με βάση το σεισμό του 1999 στο Ισραήλ είχαμε τότε προειδοποιήσει ότι διεγείρεται ο ελληνικός χώρος, δεδομένου ότι η τουρκική πλάκα προωθήθηκε τότε 10 μέτρα προς τον ελληνικό χώρο. Θεωρούμε ότι ένας σεισμός πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας ενδεχομένως να έχει κάποιες επιπτώσεις στη σεισμικότητα της Ελλάδας. Όμως πρέπει να δούμε τι σεισμός είναι αυτός που εκδηλώνεται στο ρήγμα της Ανατολίας κάθε φορά για να εκτιμήσουμε εάν όντως θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

2.Τσελέντης: Ανησυχία για μεγάλο σεισμό από τις Αλκυονίδες μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

«Με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου» - Εξήγησε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ωστόσο χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή των Αλκυονίδων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω στον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια».
«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως, οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή» προσέθεσε ο κ. Τσελέντης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, αν φοβάται για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, ο σεισμολόγος απάντησε: «Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Και επειδή στο παρελθόν μας έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα» τόνισε. Η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος, απάντησε σε σχετική ερώτηση, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ πραγματοποιεί εκεί και σειρά από ομιλίες για το θέμα.

Όσο αφορά στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης, αφενός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο γεγονός, ωστόσο επισήμανε ότι και ένας βαθμός της τάξης του 5 κάτω από τη Θήβα θα είναι καταστροφικός και ο λόγος εξήγησε είναι ότι η Θήβα είναι μια πόλη στην οποία έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές, έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα, επομένως και ένας μικρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την πόλη και να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. «Υπάρχουν περιοχές στην πόλη όπου έχουμε σχολεία τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή αυτό το πράγμα. Βέβαια, εκεί έχουμε σε εξέλιξη τώρα ένα φαινόμενο μικροσεισμικής αποτύπωσης, όπου κοιτάμε και εκεί πέρα τη μικροσεισμικότητα. Πάντως, αυτή η κινδυνολογία που ακούω για 6 Ρίχτερ και 6,5 και 7 δεν ισχύει» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσελέντης.

Ο φονικός σεισμός στις Αλκυονίδες του 1981 που έβγαλε στους δρόμους τους Αθηναίους

Οι Αλκυονίδες είχαν δώσει έναν μεγάλο σεισμό τον Φεβρουάριο του 1981, όταν τα 6,7 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε Λουτράκι, Περαχώρα, δυτική Αττική, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.
Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τον κύριο σεισμό υπήρξε μετασεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, ενώ στις 4 Μαρτίου ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά από το ίδιο ρήγμα με 6,3 Ρίχτερ.
Ο σεισμός είχε ως τραγικό απολογισμό 20 νεκρούς, ενώ τουλάχιστον 500 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να περνούν αρκετές ημέρες έξω από τα σπίτια τους και να κοιμούνται στα αυτοκίνητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline