Τρίτη 7 Μαϊου 2024  08:24:33

Με συνοδεία Εντι Ράμμα η επίσκεψη Μητσοτάκη στα ελληνικά χωριά της Β. Ηπείρου. Παραχώρηση για συναίνεση στη συνυποσχετική για το Δ.Δ. Χάγης. Γλοιώδεις ύμνοι του για Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα. Κύριο

Η εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική αιτία της ματαίωσης μετά από βέτο Ράμα. Μητσοτάκης – «Δεν ακυρώθηκε το ταξίδι. Σύντομα θα γίνει.»

Στις επόμενες τρεις εβδομάδες θέλει ο πρωθυπουργός να επιστρέψει στην Αλβανία για να πραγματοποιήσει το εξ αναβολής ταξίδι του στα χωριά όπου ζει η ελληνική εθνική μειονότητα – Επιμένει η κυβέρνηση ότι η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη μετατέθηκε λόγω καιρικών συνθηκών.

Την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψει άμεσα στην Αλβανία για να βρεθεί στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη μεταφέρουν στενοί συνεργάτες του, με τους επιτελείς του να ρίχνονται εκ νέου στις ανάλογες προετοιμασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, ο νέος σχεδιασμός για το εξ αναβολής ταξίδι το τοποθετεί χρονικά μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. «Προς το τέλος του χρόνου, κοντά στις γιορτές» λένε.

Απέναντι σε σενάρια που παραμένουν για τους λόγους που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στα χωριά όπου ζει η ελληνική εθνική μειονότητα, συγκεκριμένα για το αν ο καιρός ήταν τελικά μια πρόφαση ή όχι, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι το ταξίδι «μετατέθηκε» αναγκαστικά «και δεν ακυρώθηκε» λόγω προβλέψεων για τον καιρό και ειδικότερα λόγω της ομίχλης. Αυτή θα καθιστούσε αδύνατη την πτήση του ελικοπτέρου Σινούκ από τα Τίρανα, όπως διευκρινίζουν επικαλούμενοι ενημέρωση που είχαν από τους πιλότους.

«Πυρά» από ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικά τα «πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνη επικοινωνιακή διαχείριση» των εθνικών θεμάτων. Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη». Και σημειώνει: «Η επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ' υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν «καιρικών συνθηκών» στις περιοχές αυτές».
Και Αλβανοί αξιωματούχοι

Σύμφωνα με πηγές, στην «περιοδεία» του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη, είχε προγραμματιστεί να βρίσκονται και Αλβανοί αξιωματούχοι. Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί ο νέος προγραμματισμός, συνεπώς ούτε οι λεπτομέρειες για το εάν και ποιοι (από Αθήνα ή Τίρανα) θα ακολουθήσουν αυτή τη φορά τον Μητσοτάκη.

«Ανοίγματα»
Στο μεταξύ πάντως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έδειξε να επιχειρεί «ανοίγματα» προς την ελληνική ομογένεια, καθώς σε διάλογο με τον Μητσοτάκη χθες είπε ότι «τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους». Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι έχει στείλει απευθείας στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βίντεο «από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί». Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο «την ανάγκη» του να βρεθεί σύντομα «κοντά στους ομοεθνείς μας οι οποίοι ζουν και διαπρέπουν εδώ και να τους παρέχουμε στήριξη ως ελληνικό κράτος».

«Επίθεση φιλίας» Ράμα σε Μητσοτάκη - Η μπάλα στο γήπεδο της Αλβανίας για να πάμε στη Χάγη
Ο Έντι Ράμα απολογήθηκε για την προσβλητική δήλωσή του για τη χώρα μας και έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα ομολόγου του

Άμεσα θα ταξιδέψει στη Χειμάρρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Δεν ακυρώθηκε το ταξίδι»

«Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι εγώ είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα- θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως- αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ράμα. «Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση», προσέθεσε, αφήνοντας έκπληκτους ακόμα και τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες.

Οι επιφυλάξεις των πιλότων

Υπό κανονικές συνθήκες, πάντως, η επίσκεψη Μητσοτάκη θα συνεχιζόταν με επίσκεψη σήμερα στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη, χωριά της ελληνικής μειονότητας. Οι κακές καιρικές προβλέψεις για τη σημερινή μέρα, όμως, ώθησαν τους κυβερνήτες του ελικοπτέρου Σινούκ που θα μετέφερε τον κ. Μητσοτάκη, τον Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να μην πάρουν ρίσκα.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr απολύτως αρμόδια πηγή, αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβερνητική αποστολή ενημερώθηκε για τις μεγάλες δυσκολίες, λόγω πρόβλεψης για βροχή και ομίχλη, ειδικά για τη μετάβαση στη Χειμάρρα και τη Δερβιτσάνη ακολούθως. Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, συνδυαστικά με τους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, ώθησαν τους πιλότους σε μια επιλογή ελάχιστου ρίσκου.

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται εις απάντησιν και διαφόρων σεναρίων για το κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν μια πρόφαση αναβολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έσπευσε να σηκώσει το θέμα, ζητώντας ενημέρωση από την κυβέρνηση και θέτοντας ερωτήματα για την οργάνωση του πρωθυπουργικού ταξιδιού. Όλοι οι συμμετέχοντες της ελληνικής αποστολής, πάντως, αντέτειναν ότι ο καιρός ήταν η μόνη αιτιολογία μεταχρονολόγησης της επίσκεψης, καθώς δεν ετίθετο κανένας άλλος λόγος αναβολής. Μάλιστα, προς διάψευση διαφόρων σεναρίων για «δάκτυλο Ράμα», ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε νέο άνοιγμα προς την ελληνική ομογένεια κατά τις δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τους εκτιμούμε πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ για να διατηρήσουμε αυτή την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους», είπε ο κ. Ράμα και εν συνεχεία έγινε πιο...γλαφυρός. «Σας έστειλα ένα βίντεο απευθείας από τη συνάντηση όταν πήγα εκεί και τους είπα, τι θέλετε να κάνουμε για εσάς; Είπαν αυτό και τούτο κι εκείνο ή απλά φέρτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη εδώ. Συνεπώς αν έρθετε, μας βοηθάτε να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά από τον προϋπολογισμό μας», ανέφερε.

-Αναμενόταν να επισκεφτεί την Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκι) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη). Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προγραμματισμένη επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα.

Στις περιοχές, όπου διαβιεί η ελληνική μειονότητα ο πρωθυπουργός αναμενόταν να μιλήσει και να ακούσει τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και να δηλώσει τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας, να ακούσει τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, ώστε να δει πώς μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στην ευημερία της μειονότητας.
Σημειώνεται, δε, ότι η τελευταία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές που κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Διπλωματικό φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία

Eπιβεβαιώνεται περίτρανα ότι «η επίσκεψη στη Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ' υπαγόρευση του κ. Ράμα», τονίζει
«Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη η οποία στηρίζεται απόλυτα στην επικοινωνία και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας ενώπιον του Κυρ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι «η επίσκεψη στη Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ' υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν "καιρικών συνθηκών" στις περιοχές αυτές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι δυστυχώς «ούτε το συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ υπεγράφη, παρά τις τυμπανοκρουσίες του φιλοκυβερνητικού τύπου».

«Την ίδια στιγμή τα ίδια θλιβερά ΜΜΕ προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο βαφτίζοντας "συγγνώμη" την αναφορά Ράμα πως "δεν αφορούσε τη σημερινή Ελλάδα" η δήλωσή του ότι η χώρα μας "εξαπάτησε την ΕΕ" για να ενταχθεί σε αυτήν» αναφέρει ακόμη.
«Διπλωματικό φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής όταν στηρίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Διπλωματικό φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής όταν στηρίζεται αποκλειστικά στην επικοινωνία και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. https://t.co/Gkpy90bDWZ
— George Katrougalos (@gkatr) December 7, 2022

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline