Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  20:09:06

Γιάννης Μαρίνος :Το εύκολο χρήμα στην EE

Η αγάπη προς τον πλούτο φαίνεται κατά κανόνα ακαταμάχητη και η Ευρωπαϊκή Ενωση που κολυμπά στο χρήμα παρέχει ευκαιρίες για εύκολο χρηματισμό.

Τα μικρά ή και μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα δεν είναι κάτι άγνωστο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπως ίσως πιστεύεται. Ούτε προκάλεσε έκπληξη στον χώρο των θεσμικών οργάνων της το σκάνδαλο Qatargate, όπου εμπλέκεται και η ημέτερη ευρωβουλευτής κυρία Εύα Καϊλή. Η αίσθηση που προκάλεσε και οι διαστάσεις που συνεχώς διευρύνονται οφείλονται στο ότι για πρώτη φορά παρεμβαίνουν, και μάλιστα τόσο δυναμικά, οι δικαστικές αρχές και μάλιστα εκεί όπου έχουν την έδρα τους όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις Βρυξέλες. Ακριβώς αυτή η διαφορά δίνει διεθνείς διαστάσεις στο σκάνδαλο, που δεν μπορούν να συγκαλύψουν όπως συνηθίζουν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενας δικαστής άσχετος από αυτούς, ο κ. Μισέλ Κλεζ, ερεύνησε μεθοδικά και με πλήρη μυστικότητα, ακόμα και πέραν των συνόρων της χώρας του, σκάνδαλο χρηματισμού και διακίνησης μαύρου χρήματος, σε συνεργασία μάλιστα με δύο βελγικές εφημερίδες, οι οποίες δέχθηκαν να μην αποκαλύψουν τα ευρήματά τους πριν ενεργήσει αιφνιδιαστικά ο δικαστής.

Αναμένοντας πού θα καταλήξει αυτή η μεγατόνων δυσώδης ιστορία θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθάνθηκα ιδιαίτερη έκπληξη για τα όσα αποκαλύπτονται με βάση την εμπειρία μου ως ευρωβουλευτή κατά την περίοδο 2001-2005. Η έναρξη της θητείας μου συνέπεσε με την αποκάλυψη του σκανδάλου, που οδήγησε στην παραίτηση της υπό τον κ. Σαντέρ Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτό ενεπλέκοντο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σκάνδαλο παράνομου χρηματισμού, με ξεχωριστή περίπτωση της γαλλίδας τέως πρωθυπουργού Εντίθ Κρεσόν. Η Επιτροπή παραιτήθηκε και το θέμα γρήγορα ξεχάστηκε. Ομως η ατμόσφαιρα του Ευρωκοινοβουλίου και τα όσα διέρρεαν από τη διαχείριση της Κομισιόν και των κοινοτικών υπηρεσιών δεν σταμάτησαν καθ' όλη την περίοδο της θητείας μου.

Αποκορύφωμα η έκθεση σουηδού ελεγκτή της οικονομικής διαχείρισης της Κομισιόν, που είχε ζητηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και που αποκάλυπτε ευρεία οικονομική κακοδιαχείριση. Το σκάνδαλο συγκαλύφθηκε με το απίθανο πρόσχημα ότι η έκθεση του ελεγκτού είχε παρατύπως υποβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι στην Επιτροπή, που είχε αναθέσει την έρευνα. Κι έτσι, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ιδίως των άγγλων συντηρητικών βουλευτών, δεν υπήρξε συνέχεια και κάθαρση παρά μετά από πολύ καιρό όταν πια είχε ξεχαστεί το θέμα.

Ενδεικτικές επίσης υπήρξαν και άλλες ιστορίες που είχαν χροιά σκανδάλου, όπως π.χ. η εμμονή της επικεφαλής των συντηρητικών ολλανδών ευρωβουλευτών που με πάθος υπεραμυνόταν της κατάργησης της επιδότησης της καπνοκαλλιέργειας με το επιχείρημα ότι ο καπνός βλάπτει την υγεία. Ιταλός συνάδελφος τελικά αποκάλυψε ότι ο αδελφός της ήταν διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris, η οποία θα ωφελείτο από την κατάργηση των κοινοτικών καπνών. Αλλης κυρίας γερμανίδας ευρωβουλευτού, που υποστήριζε με πάθος τον πόλεμο, ο οποίος εμαίνετο τότε στη Γιουγκοσλαβία, αποκαλύφθηκε ότι ο γιος της εμπορευόταν όπλα στους εμπολέμους. Σκάνδαλο παρεμφερές με της Καϊλή αφορούσε βρετανίδα ευρωβουλευτή, η οποία έπλεκε το εγκώμιον των τούρκων στο Ευρωκοινοβούλιο έως ότου κάποιος συνάδελφός της αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι της είχαν κάνει δώρο μια βίλα στην κατεχόμενη Κύπρο.
Δυστυχώς η αγάπη προς τον πλούτο φαίνεται κατά κανόνα ακαταμάχητη και η Ευρωπαϊκή Ενωση που κολυμπά στο χρήμα παρέχει ευκαιρίες για εύκολο χρηματισμό διαβάλλοντας το ιδεώδες της ενωμένης Ευρώπης και παρέχοντας επιχειρήματα στους υπονομευτές του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline