Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  10:37:05

Καθησυχάζει ο Χρ. Σταικούρας και γι' αυτό.- Ανατροπή τον Φεβρουάριο με τους νέους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας, με μείωση κατά...50?%. Κύριο

Νταβός – Σταϊκούρας στον ot.gr: Θα συνεχίσουμε και πως να επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος..

1. Δεν είναι μόνο η προεκλογική περίοδος και οι ανάγκες της αλλά και οι πεσμένες τιμές παγκοσμίως στον τομέα της ενέργειας (στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο) και η σταθερή επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης στα τιμολόγια διαφόρων κατηγοριών, κοινωνικών και επαγγελματικών... Για τον Φεβρουάριο έρχεται ανατροπή στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι πάροχοι αναμένεται να μετακυλίσουν τις μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου TTF στην ελληνική αγορά.

Το αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επιχειρήσεων, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιανουαρίου να είναι χαμηλότερες ακόμη και κατά 50% σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.
Τιμοκατάλογοι
Η ονομαστική τιμή που θα δώσουν οι προμηθευτές εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα των 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh, όταν για τον Ιανουάριο το εύρος ήταν από τα 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/kWh.
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις τότε οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα οδηγήσουν τις τελικές τιμές ρεύματος σε επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.

2.Διαψεύδει τα σενάρια για αλλαγή στο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος ο Χρήστος Σταϊκούρας. Προαναγγέλλει δε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση της δόσης στεγαστικών δανείων ευάλωτων ενήμερων νοικοκυριών
Τη συνέχιση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος από την ελληνική κυβέρνηση προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ot.gr και το Mega στο περιθώριο του συνεδρίου του Νταβός.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη, την επιτυχημένη στρατηγική του 2022, σύμφωνα με την οποία ενισχύσαμε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως νοικοκυριά, καλύπτοντας το σημαντικότερο ποσοστό της επιβάρυνσης που είχαν το 2022, χωρίς να έχουμε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Και για αυτό επιτύχαμε, από ό,τι φαίνεται, και ένα εξαιρετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Νέα μέτρα το 2023
Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης προς την κοινωνία, σημειώνοντας ότι «Εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα.
Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος το 2023».
Επιδότηση στεγαστικού
Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενίσχυση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για ενήμερα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα ξεκινήσει η πλατφόρμα στο τραπεζικό σύστημα για να ενισχυθούν ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο ή με ένα μικρό επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους να επιβεβαιώσει ότι τα νοικοκυριά αυτά είναι ευάλωτα. Και από τον Μάρτιο και μετά να ενισχυθεί, να επιδοτηθεί η αύξηση των δόσεων τους κατά 50% αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.
Ανάπτυξη, θετικές προοπτικές και επενδυτική βαθμίδα
Επιπλέον, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών για τη στήριξη των νοικοκυριών λέγοντας ότι «Η Ελλάδα το 2022 δαπάνησε το 2,3% του ΑΕΠ της για να στηρίξει την κοινωνία, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,3%. Και επιτυγχάνουμε και διπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό είναι σημαντική συλλογική επιτυχία».
Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα πως «Εμείς, πράγματι σε αυτό το πράγματι ταραχώδες, δύσκολο, δυσμενές περιβάλλον έχουμε αποδείξει και θα το αναδείξουμε εδώ στο Νταβός ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή ανθεκτικότητα, υψηλές αντοχές και θετικές προοπτικές».
Τέλος, ανέφερε ότι «κομβικής σημασίας» το «να επιτευχθεί και ο τελευταίος στόχος οικονομικής πολιτικής που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline