Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:43:41

Επέλαση βαρυχειμωνιάς και χειρότερη έξαρση των ιώσεων. Φουλαρισμένα πολλά νοσοκομεία και νέος φόρτος σε γιατρούς –νοσηλευτές. Καθηγητής Χαρ. Γώγος: «Παιδιά και ηλικιωμένοι θα δοκιμασθούν. Να προσέξουν». Κύριο

Σκέψεις για υποχρεωτική επαναφορά της μάσκας παντού και συστάσεις για λιγότερη χαλάρωση και μεγαλύτερη προσοχή.

1.Ανησυχία γενικευμένη, εν μέσω κακοκαιρίας και παγωνιάς τις επόμενες ημέρες, ευνοϊκά δεδομένα για την έξαρση των ιώσεων που χτυπά, κατά ομάδες, παιδιά και ηλικιωμένους και έχει προκαλέσει συνωστισμό στα επείγοντα των νοσοκομείων, την ώρα που φάρμακα πρώτης γραμμής, όπως αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, εξακολουθούν να απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Μιλώντας για το θέμα, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού.

Τεράστια έξαρση ιώσεων – Γεμάτα τα ΤΕΠ

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια έξαρση ιώσεων, η οποία ωστόσο πάντα υπήρχε αυτή την εποχή, απλά λόγω του covid με τα μέτρα και τις μάσκες, απέτρεψαν την παρουσία των υπόλοιπων λοιμώξεων πέραν του κοροναϊού. Τώρα που δεν υπάρχουν μέτρα, επέστρεψαν και οι ιώσεις. Είναι σε έξαρση οι ιώσεις τον τελευταίο καιρό, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», είπε αρχικά.

«Τα ΤΕΠ – τμήματα επειγόντων περιστατικών – είναι γεμάτα, καθώς οι ασθενείς έχουν βαριά συμπτώματα, και ο κόσμος φοβάται και πάει στα νοσοκομεία. Ο covid υπάρχει ακόμα, ωστόσο η γρίπη σε συνδυασμό με τον RSV δημιουργούν λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πνευμονία», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.
«Από τις υπάρχουσες ιώσεις μόνο για τον κοροναϊό και τη γρίπη έχουμε εμβόλια και από τον Μάιο θα έχουμε και για τον RSV. Τα εμβόλια μπορούμε να τα κάνουμε μέχρι το τέλος του χειμώνα. Το βασικό εμβόλιο της γρίπης έχει επικαιροποιηθεί και είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές», κατέληξε.

2.Νέα πρόταση για επιστροφή της μάσκας στα σχολεία

Ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης επαναφέρει στο τραπέζι την πρότασή του για επιστροφή της μάσκας στα σχολεία λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού και ιώσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα.

«Μερικοί γιατροί έχουν κάνει την εκτίμηση ότι είναι ο χειρότερος χειμώνας, ιδίως για τα παιδιά. Θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι δεν είναι σωστό να περνάνε μία ίωση ανά δύο εβδομάδες. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε σωστούς εμβολιασμούς. Είμαι πεισμένος ότι οι συνεχείς μολύνσεις με κοροναϊό δημιουργούν μακροχρόνια προβλήματα στο ανοσολογικό μας. Είναι ευκολότερο να είμαστε περισσότερο ευάλωτοι σε άλλες λοιμώξεις. Ο κοροναϊός κάνει σοβαρές βλάβες, ελπίζω να μην είναι παντοτινές» είπε στον ΣΚΑΪ.

«Ο μόνος τρόπος» συνέχισε ο κ. Παυλάκης «είναι να περιορίσουμε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το σημαντικότερο είναι ο καθαρός αέρα στον εσωτερικό χώρο. Έχουμε ξεχάσει τη μάσκα, χρειάζονται, μεγάλο λάθος που δεν πάνε τα παιδιά μας στο σχολείο με μάσκα. Θα είχαν γλιτώσει από τις μισές λοιμώξεις. Η γρίπη θα ήταν παιχνιδάκι να εξαφανιστεί μπροστά στον κορονοϊό γιατί μεταφέρεται πιο δύσκολα, με μεγάλα σταγονίδια και από τις επιφάνειες. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τους συνωστισμούς».

Καπραβέλος: «Υπερβολική χαλάρωση μέτρων»

Για «υπερβολική χαλάρωση» των μέτρων προστασίας και συγκεκριμένα στη χρήση μάσκας έκανε λόγο ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για τις ιώσεις και τον κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «κανείς δεν φοράει μάσκα ενώ διανύουμε την τελική φάση του κύκλου της πανδημίας». «Δεν έχουμε τα φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος, αλλά έχουμε 20 θανάτους την ημέρα», επεσήμανε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», σημειώνοντας πως υπάρχει αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και των πολλών κρουσμάτων.
Υπογράμμισε ότι «εάν φορούσαμε την μάσκα, θα είχαμε αποφύγει τα μισά κρούσματα, ακόμη και θανάτους θα είχαμε αποφύγει».

Σε ό,τι αφορά το ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική ως επίσημο μέτρο από την Πολιτεία, ο κ. Καπραβέλος απάντησε πως «όταν η σύσταση ενός γιατρού αποτρέπει θάνατο, έχει μέσα την έννοια της υποχρεωτικότητας, εκτός εάν δεν έχουμε μυαλό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline