Τρίτη 16 Απριλίου 2024  18:29:17

Πάνω από 20 δις ευρώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου.... Ξεπέρασε τα 5.500 πλοία ο ελληνόκτητος Στόλος. Μεγάλο το ενδιαφέρον των κορυφαίων του για την πολιτική και οικονομική ζωή στην Ελλάδα. Κύριο

Πάντα κορυφαία ναυτιλιακή χώρα του κόσμου η Ελλάδα.

1.Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος...
Η Ελλάδα των ωκεανών επί τόσους αιώνες, παραμένει η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο (Figure 1), καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν σήμερα περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας (dwt)1 . Η συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου έχει αυξηθεί κατά 45,8% σε σύγκριση με το 2014, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δηλαδή από το 2019, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,4%2.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν:
• 31,78% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων
• 25,01% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου
• 22,35% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)
• 15,60% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών & προϊόντων πετρελαίου
• 13,85% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου (LPG)
• 9,33% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων
...που δραστηριοποιείται ανά την υφήλιο.

Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος μεταφέρει φορτία μεταξύ τρίτων χωρών σε ποσοστό άνω του 98% της μεταφορικής του ικανότητας, αποτελώντας έτσι τον μεγαλύτερο διασυνοριακό μεταφορέα παγκοσμίως. Η ελληνική ναυτιλία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον τομέα των bulk/tramp μεταφορών (Figure 2), ο οποίος έχει χαρακτηριστικά τέλειου ανταγωνισμού: ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών, κυρίως Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) δραστηριοποιούνται παγκοσμίως μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με ευέλικτη και αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ελεύθερη πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών και χαμηλά κόστη εισόδου και εξόδου από την αγορά.

Οι πλοιοκτήτες/διαχειριστές πλοίων στον bulk/tramp τομέα, μεταφέροντας φορτία σε ad hoc βάση, δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τις τιμές της ναυλαγοράς. Τα περισσότερα πλοία στον τομέα της bulk/tramp ναυτιλίας λειτουργούν βάσει συμβάσεων χρονοναύλωσης. Ο χρονοναυλωτής αναλαμβάνει την εμπορική λειτουργία του πλοίου και καθορίζει τον τύπο και τις ποσότητες του φορτίου που θα μεταφερθούν, καθώς και τη διαδρομή και την ταχύτητα του πλοίου.

Γ. Πλακιωτάκης: Πάνω από 5.100 πλοία υπό ελληνική διαχείριση παγκοσμίως
Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2022 ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ.

Στο επίπεδο-ρεκόρ των 5.114 πλοίων υπό ελληνική διαχείριση έφτασε τη χρονιά που έκλεισε η ελληνόκτητη ποντοπόρος ναυτιλία, τόνισε σε ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζοντας τον ρόλο του κλάδου για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και του κράτους υπέρ του ελληνικού νηολογίου.

Μιλώντας την Τετάρτη ως καλεσμένος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, ο καταγόμενος από τη Σητεία υπουργός τόνισε την προσφορά της ναυτιλίας των Ελλήνων στην εθνική οικονομία της χώρας επισημαίνοντας ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στην Ελλάδα από αρχές του 2022 έως και τον Οκτώβριο ανήλθε σε 19,48 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσό άνω του 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μόνο σε 10 μήνες.
«Πάγια και θεμελιώδης επιδίωξη του υπουργείου ήταν και παραμένει η ενίσχυση της παγκόσμιας ισχύος της ελληνικής ναυτιλίας», είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Για τον λόγο αυτό στις αρχές του 2021 προωθήσαμε μέτρα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του εθνικού νηολογίου. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων, μπορούμε να μιλάμε για μία επιτυχημένη παρέμβαση, καθώς την διετία 2021-2022 παρατηρήθηκε σταθερή αύξηση των εγγραφών ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 23,8% για το έτος 2021 και 42,8% για το έτος 2022, σε σχέση με το έτος 2020», εξήγησε.

«Στην ίδια περίοδο η ελληνική διαχείριση πλοίων έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 5.114 μονάδων, με τον Πειραιά να είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων παγκοσμίως», είπε ο υπουργός.

Καθιέρωση «e-θυρίδας ναυτικού»

Υπογράμμισε ακόμη ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προχωρεί στην πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων της ναυτιλίας, με έμφαση στα μητρώα εταιριών, τα νηολόγια και τα μητρώα ναυτικών, και αποκάλυψε ότι σύντομα η έκδοση ναυτικού φυλλαδίου θα γίνεται και αυτή ψηφιακά.

«Σε λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιάσουμε μια σημαντική καινοτομία στον τομέα της απλούστευσης διαδικασιών, με τη ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και επανέκδοσης του ναυτικού φυλλαδίου. Με το έργο της «e-θυρίδας ναυτικού», δημιουργούμε μια σχεδόν αποκλειστικά ψηφιακή διαδικασία επαφής του ναυτικού με τις Λιμενικές Αρχές, περιορίζοντας στο απολύτως αναγκαίο βαθμό την φυσική παρουσία του ναυτικού και εισάγουμε μια νέα εποχή στο Ψηφιακό ναυτικό Φυλλάδιο, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ναυτικών και απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους στα Λιμεναρχεία», ανακοίνωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Επίσης σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή έκδοσης Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας (ΑΝΙ) με την οποία μπαίνει τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των ναυτικών. Με μερικά κλικ, θα μπορούν να εκκινήσουν και να ολοκληρώσουν την αίτηση και να παρακολουθούν την εξέλιξη του αιτήματος τους έως και την έκδοση του Αποδεικτικού Ναυτικής Ικανότητας», πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline