Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:47:41

Γενικεύτηκε η ασυδοσία πολλών Super Market. Τα κόλπα στα ράφια, οι μικρότερες ποσότητες, οι κρυφές ανατιμήσεις και η υπονόμευση του καλαθιού της νοικοκυράς. Κύριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας προβαίνουν σε καθημερινές καταγγελίες για την «ακρίβεια Μητσοτάκη», ενώ πόλεμο στο φαινόμενο κερδοσκοπίας έχουν κηρύξει και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με πρώτα ΤΑ ΝΕΑ.

Το «μεγάλο κόλπο» των βιομηχανιών που συνδύασαν την αύξηση στις τιμές των προϊόντων με τη συρρίκνωση του όγκου κάθε συσκευασίας δεν ήταν κάτι που πέρασε απαρατήρητο από τους καταναλωτές. Ούτε η νέα πολιτική τιμών πώλησης, η νέα ακρίβεια

Άλλωστε, πολλοί είναι οι αγοραστές, άνδρες και γυναίκες που καθημερινά μπορούν να κρίνουν εάν πληρώνουν λιγότερα ή περισσότερα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα.. Και εάν αγοράσουν μικρότερες ποσότητες, όπως τα απορρυπαντικά, μακαρόνια ή και μη επώνυμα προϊόντα..

Γι' αυτόν τον λόγο και «TA ΝΕΑ» έχουν προχωρήσει σε αυτοψίες στην αγορά προκειμένου να διαπιστώσουν ότι παρά τη θέσπιση του καλαθιού του νοικοκυριού, που υποτίθεται ότι θα ήταν ο βασικός μηχανισμός για να συγκρατηθούν οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης, πολλά από αυτά προσφέρονται σε συσκευασίες με μικρότερη ποσότητα και υψηλότερη τιμή.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, με βάση επίσημα στοιχεία, η ποσότητα έχει μειωθεί σε 238 ετικέτες, ενώ άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως αυτές αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεπεράσουν τις 500. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, σάλτσες, απορρυπαντικά, σοκολατοειδή και βρεφικές πάνες, έχουν αυξηθεί κατά 30%, στα κρέατα και τα πουλερικά κατά 25% και στα καθαριστικά σπιτιού κατά 19%.
16 ακόμα προϊόντα

«ΤΑ ΝΕΑ», σε συνέχεια του δημοσιεύματος της περασμένης Δευτέρας (16/1) κατήρτησαν μια νέα «λίστα ντροπής» με 16 προϊόντα, καθώς, όπως φαίνεται, η αισχροκέρδεια είναι πληγή που δεν κλείνει και οι βιομηχανίες συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των καταναλωτών, που πληρώνουν περισσότερα για λιγότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας λίστας είναι οι φτερούγες κοτόπουλου που πωλούνταν έναντι 3,53 ευρώ τα 720 γραμμάρια και στη συνέχεια έφτασαν να κοστίζουν 4,07 ευρώ τα 650 γραμμάρια. Βρεφικές πάνες των 28 τεμαχίων είχαν 7,10 ευρώ, ενώ τώρα τις βρίσκει ο καταναλωτής σε συσκευασία των 26 και τιμή 7,30 ευρώ. Αντίστοιχα, σοκολατούχο γάλα από 500 γραμμάρια μειώθηκε στα 450 γραμμάρια και η τιμή του αυξήθηκε από 1,42 ευρώ σε 1,71 ευρώ, ενώ στραγγιστό γιαούρτι από ένα κιλό το βρίσκει κανείς στα ράφια σε συσκευασία 900 γραμμαρίων και τιμή 3,98 ευρώ – 31 λεπτά ακριβότερο από πριν (3,67 ευρώ).

Καταναλωτές στην αντεπίθεση

Στον κυκεώνα των ανατιμήσεων (αποτέλεσμα και του πληθωρισμού – ρεκόρ) οι καταναλωτές δηλώνουν απροστάτευτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των αρμόδιων Αρχών. Γι' αυτό και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση, όπως εξηγεί ο πρόεδρός της Απόστολος Ραυτόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση προτίθεται να προχωρήσει σε αγωγές κατά των εταιρειών που παραβιάζουν τους κανόνες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη νομική μας υπηρεσία και είμαστε στη φάση της διεργασίας, ώστε να κατατεθεί η μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία», εξηγεί ο Απόστολος Ραυτόπουλος.

Επιπλέον, κάνει λόγο για ασυνεννοησία στις τάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς – όπως υποστηρίζει – ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης στις 5 Οκτωβρίου 2022 δήλωσε ότι αυτό που κάνουν οι βιομηχανίες είναι παράνομο, την ώρα που ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος θεωρεί το αντίθετο.
Η Ενωση εκτιμά ότι χρειάζεται να ασκηθεί και σημαντική κοινοβουλευτική πίεση για να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. «Έχουμε έρθει σε επαφή με τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, ώστε να προχωρήσουν σε ερωτήσεις και να ζητήσουν από το υπουργείο λίστα προϊόντων στα οποία οι βιομηχανίες έχουν μειώσει το περιεχόμενο. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει και συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Μικρών και Μεσαίων Σουπερμάρκετ Ελλάδας Γιάννης Πηλίδης αντικρούει ως αβάσιμα τα όσα ισχυρίζεται η Ενωση Καταναλωτών. «Δεν έχουν ιδέα καθώς δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά», υποστηρίζει, συμπληρώνοντας ότι οι καταγγελίες δεν βασίζονται σε στοιχεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline