Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  15:32:59

«Κατραπακιές απαξιώσεις» από παντού για τον ψευτονταή Ερντογάν. Πρωτοσέλιδο στο Stern, απαγόρευση εισόδου σε Γερμανία, νέος πάγος από ΗΠΑ, αποκαλύψεις Πομπέο κ.α. Κύριο

Πρωτοσέλιδο – κόλαφος για τον «εμπρηστή» Ερντογάν από το περιοδικό Stern: «Αγωνίζεται αδίστακτα για να παραμείνει στην εξουσία».

1.Μετά τον «Economist» και το γερμανικό περιοδικό «Stern» επιτίθεται στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον «εμπρηστή» για τη στάση του απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και την επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα.

«Ο Ερντογάν, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, έχει γίνει «εμπρηστής» τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο του Stern και προσθέτει «αγωνίζεται αδίστακτα για να παραμείνει στην εξουσία: στην ίδια του τη χώρα, στη Συρία ακόμη και στη Γερμανία».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη στάση του στις περιπτώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά και στην επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «απειλεί μια σύμμαχο χώρα με πυραύλους, ακόμα και πως θα πλήξει με Tayfun την Αθήνα».
"#Erdogan – der Brandstifter. Um sich die Macht zu sichern, schürt der türkische Präsident gefährliche Konflikte – auch in Deutschland". Der neue #stern ist ab Donnerstag am Kiosk erhältlich – und ab sofort auch bei uns im Shop: https://t.co/DxzGH5YMLi pic.twitter.com/moHUnJxwnE
— stern (@sternde) January 25, 2023

Η αναφορά στην επιθετική του στάση προς την Αθήνα

«"Η Τουρκία παράγει πυραύλους Tayfun. Τι θα συμβεί αν πλήξουν την Αθήνα; Όχι ότι θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να είστε έξυπνοι. Αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν θα κάνουμε τίποτα;", δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν απήχηση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς, χρειάζεται το χάος, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Είναι πολύ καλός στο να δίνει μάχες. Όσο όμως και αν παρουσιάζει εαυτόν ως πολέμαρχο, δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα» γράφει ο συντάκτης του άρθρου.

2.Εμπρηστής σε Γερμανία και άλλες χώρες

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται εμπρηστής ακόμα και για τη Γερμανία, στην οποία επιχειρεί να φέρει το μίσος κατά των πολιτικών του αντιπάλων, που χαρακτηρίζει τον προεκλογικό του αγώνα. «Κάποιες φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για τις τύχες ολόκληρων περιοχών του κόσμου που ταλανίζονται από κρίσεις. Διαπραγματεύεται με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ακριβώς όπως και με τον ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει τη Συμμαχία στην οποία ανήκει και κάνει τη Δύση να φαίνεται αδύναμη», σχολιάζει ο άρθρογράφος. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Ερντογάν υποδαυλίζει τα πάθη όταν τον συμφέρει, τόσο στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας όσο και στη Συρία και ακόμα και στη Γερμανία, όπου αφήνει σκληροπυρηνικούς να επιτεθούν σε Τούρκους αντιπολιτευόμενους».

Αναφέροντας, επίσης, ότι «ο Ερντογάν κρατάει πολλά μέτωπα ανοιχτά στο εξωτερικό, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, χρησιμοποιώντας τη δύναμή του», το γερμανικό περιοδικό έκανε ειδική μνεία στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, γράφοντας: «Θα δεχτεί ο 'αιώνιος σουλτάνος' μια εκλογική ήττα; Ο εταίρος του, το κόμμα MHP, είναι τόσο καλά εδραιωμένο στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας που ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, ακόμα κι αν το κοινό έχει διαφορετικές προτιμήσεις».

3. WSJ: Πιέσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία – Της ζητούν να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν από τις τουρκικές Αρχές να απαγορεύσουν στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις με αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής προς και από την Τουρκία, γράφει η Wall Street Journal.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας, ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές να απαγορεύσουν στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις με αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής προς και από την Τουρκία, γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανικές πηγές.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει, από τον περασμένο μήνα, ότι οι Τούρκοι που θα διαπιστωθεί πως παρέχουν υπηρεσίες ανεφοδιασμού, εξασφάλισης ανταλλακτικών εξαρτημάτων κ.ά. σε αεροπλάνα αμερικανικής κατασκευής που πετούν από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κατά παραβίαση των κυρώσεων, πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης, πρόστιμα, ποινές στέρησης προνομίων κ.ά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η βοηθός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τέα Ρόζμαν Κέντλερ, μετέφερε αυτό το μήνυμα υπό μορφή προειδοποίησης σε Τούρκους αξιωματούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τουρκία.

Αυτή η προειδοποίηση προς την Τουρκία αποτελεί καθοριστικό τεστ-«κλειδί», που θα κρίνει το αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν στην πράξη να επιβάλουν τη μακροπρόθεσμη απομόνωση της Ρωσίας, όπως σημειώνει στο άρθρο της η WSJ. Τυχόν αποτυχία θα σημαίνει ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους διαιώνισης των οικονομικών της δραστηριοτήτων διεθνώς με τη βοήθεια τρίτων χωρών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει προειδοποιήσεις σε αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού, από τις οποίες η Ουάσιγκτον ζητάει να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της εξυπηρέτησης ρωσικών, λευκορωσικών και ιρανικών εμπορικών αεροσκαφών.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει ελέγχους που απαγορεύουν στη Ρωσία και στις ρωσικές εμπορικές αερογραμμές να χρησιμοποιούν αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής. Σύμφωνα με τους εν λόγω περιορισμούς, οιοδήποτε αεροσκάφος έχει κατασκευαστεί στις ΗΠΑ ή «κουβαλά» πάνω του σημαντικό ποσοστό (άνω του 25%) αμερικανικών εξαρτημάτων, δεν επιτρέπεται πια να πετά προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εάν δεν έχει λάβει σχετική άδεια από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

4.Αποκαλύψεις Πομπέο: Ο νευρικός κλονισμός και η πόρτα του Ερντογάν που πήγε να σπάσει – Οργή για το βιβλίο στην Τουρκία

Οργή προκαλεί την Τουρκία το βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τίτλο «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love» το οποίο κυκλοφόρησε την Τρίτη και στο οποίο περιγράφονται από τον κ. Πομπέο άγνωστα περιστατικά που αναδεικνύουν τη βαθιά δυσπιστία στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας ενώ γίνονται αναφορές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τρίωρο βίντεο και η ψυχική του υγεία

Στο βιβλίο του ο Μάικ Πομπέο κάνει αναφορά στην επίσκεψή του στην Άγκυρα ως διευθυντής της CIA το 2017, ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ανάγκασε να δει ένα τρίωρο βίντεο που έθεσε –όπως λέει ο ίδιος- σε κίνδυνο την ψυχική του υγεία.

Όταν το 2019 ο Πομπέο, αυτή τη φορά ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, επισκέφτηκε την Άγκυρα μαζί με τότε Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πένς, έφτασε ένα βήμα από το να σπάσει την πόρτα της αίθουσας όπου γινόταν το τετ α τετ των Ερντογάν – Πενς.
«Είχα αρχίσει να ανησυχώ ότι ο Ερντογάν είχε αναγκάσει τον Πενς να βλέπει το ίδιο τρίωρο βίντεο» αναφέρει ο Πομπέο στο βιβλίο του.
Στη συνάντηση εκείνη σύμφωνα με τις περιγραφές του Μάικ Πομπέο, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προσπαθούσε να πείσει τον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονταν στο πραξικόπημα. «Είχαμε ανοίξει χάρτες πάνω στο τραπέζι και τους δείχναμε ακριβώς τα σημεία στα οποία βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες».

Ο θυμός του Καλίν

Ο Πομπέο περιγράφει και άλλα περιστατικά στα οποία αποτυπώνονται τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας όπως ο θυμός του Ιμπραήμ Καλίν στο Λευκό Οίκο για τη στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και τα συνεχή τηλεφωνήματα του Ερντογάν στον Τραμπ όπου ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητούσε μετ' επιτάσεως την έκδοση του Γκιουλέν και γκρίνιαζε για την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους.

Από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ

Παράλληλα ο Πομπέο αναφέρεται στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας για την οποία λέει ότι «μια χώρα η οποία διολίσθαινε στον αντιαμερικανισμό τη δεκαετία του 70 σήμερα θεωρεί τις ΗΠΑ προτιμητέο σύμμαχο» και επισημαίνει τις δικές του ενέργειες και επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προχωρήσουν σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το «3+1» για την ενέργεια και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.
Επιπλέον ο πρώην ΥΠΕΞ του Ντόναλντ Τραμπ κάνει αναφορά στη στενή προσωπική σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη φιλοξενία του στην Κρήτη επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις με έναν σύμμαχο (σ.σ. Ελλάδα) που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωτικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι τώρα πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ».

Θέλει την υποστήριξη του ελληνοαμερικανικού λόμπι

Η τουρκική οργή για το βιβλίο του Μάικ Πομπέο εκφράστηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρώην ΥΠΕΞ για αναλήθειες, ψεύδη και υπερβολές στα όσα λέει. Του καταλόγισε υποστήριξη στο πραξικόπημα και ενόχληση που το πραξικόπημα απέτυχε και επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας πως αυτές ήταν που χάλασαν τις ισορροπίες στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το βιβλίο του Πομπέο εξυπηρετεί την επικείμενη υποψηφιότητά του για τις αμερικανικές εκλογές και σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος ΥΠΕΞ καταλόγισε στον Αμερικανό πρώην ομόλογό του ότι γράφει αυτά που γράφει επειδή θέλει την υποστήριξη του ελληνοαμερικανικού λόμπι στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Το ομολόγησε και το καταγράφουμε
Αλλά και η τουρκική προεδρία δεν άφησε ασχολίαστο βιβλίο του Μάικ Πομπέο με τον Ιμπραήμ Καλίν να κατηγορεί τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας.

«Στο βιβλίο αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ότι από την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Άρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζουν, αλλά αυτό το ομολόγησε και το καταγράφουμε», τόνισε ο Καλίν.
Σε ότι αφορά το περιστατικό με το τρίωρο βίντεο στο οποίο αναφέρεται ο Πομπέο ο Καλίν απάντησε ότι ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διαστρεβλώνει τα γεγονότα σημειώνοντας ότι ο Πομπέο έπαθε νευρικό κλονισμό όσο περίμενε και αυτό «το μάθαμε αργότερα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline