Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:09:35

Τις επόμενες ημέρες η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές στο κόμμα Κασιδιάρη, (με όποια μεταμφίεση) που φέρεται να μπορεί να συγκεντρώσει τελικά το 3%. Πως θα γίνει στη Βουλή. Κύριο

Η τελευταία δημοσκόπηση της έγκυρης MRB και τα ευρήματα της για το κόμμα Κασιδιάρη και τη κοινή γνώμη.

1.Με 6,4 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του OPEN TV. Σημειώνεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου η διαφορά των δύο κομμάτων, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ίδια εταιρεία ήταν 5,7%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση μομφής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, ενώ «μάχη» για την είσοδο στη Βουλή πρόκειται να δώσουν το ΜέΡΑ 25 και οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, αν επιτραπεί η συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα στην απλή πρόθεση ψήφου η διαφορά των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,9%. Πιο συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,3% το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 5,0%, η Ελληνική Λύση 4,4% και το ΜΕΡΑ25 2,9%.

Από την άλλη πλευρά στην πρόθεση επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 32,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3% με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 6,4 μονάδες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4% και το ΚΚΕ με 5,4%. Η Ελληνική Λύση είναι το επόμενο κόμμα με 4,8% ενώ το Μέρα25 συγκεντρώνει 3,1% και το κόμμα «Έλληνες» 2,7%.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το 63% συμφωνεί με την τροπολογία για την απαγόρευση, ενώ το 26,3% διαφωνεί. Σε έρευνα για το πού θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι του αν δεν κατέλθει στις εκλογές, ένα 22% οδεύει προς τη Νέα Δημοκρατία ενώ ένα 27% κινείται προς την Ελληνική Λύση.

2.Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία θα βάλει «φρένο» σε τυχόν είσοδο στη Βουλή του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης με το σχετικό σχέδιο να βρίσκεται προ των πυλών.

Οι προεργασίες φαίνεται να έχουν προχωρήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι ενήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο θέμα» τόνιζε πως «οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Δύο ημέρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού η στήλη του Βασίλη Σκουρή, «Παιχνίδια Εξουσίας» (ieidiseis.gr), αναφέρει πως το σχέδιο νόμου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα το σχέδιο αυτό, που, θα δεχτεί επιμέρους αλλαγές μετά τις παρατηρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκριτου συναδέλφου η παράγραφος 1 του άρθρου 32 του πδ 26/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του ν. 4648/2019, τροποποιείται ως ακολούθως:

«Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος να μην έχει καταδικασθεί: βα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή ββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή βγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.
γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται, ιδίως, υπ' όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του στα αδικήματα του προηγούμενου εδαφίου.

Στην περίπτωση συνασπισμού κόμματος οι ανωτέρω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Μετά το τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του πδ 26/2012, προστίθεται νέο εδάφιο ως ακολούθως:

«Στην περίπτωση κατά την οποία το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνει ότι συντρέχει η περίπτωση (γ) της παράγραφος 1 του άρθρου 32 για τον αποκλεισμό από τις εκλογές κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, το ζήτημα παραπέμπεται αμελλητί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που αποφαίνεται εντός δύο (2) ημερών από την παραπομπή»

2.. Νομοθετική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό νεοναζί από τις εκλογές

Το κόμμα της Κουμουνδούρου αναλαμβάνει χωριστή πρωτοβουλία καταθέτοντας άμεσα νομοθετική πρόταση που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες.
Πρόκειται για πάγια γραμμή του κόμματος πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

• Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
• Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες», σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου θεωρώντας πως με την πρόταση που καταθέτουν υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline