Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  06:52:40

Μάλλον αργά το κατάλαβαν και πιο αργά αντιδρούν. Politico: Η ΕΕ «κόβει» τα προνόμια στις φαρμακοβιομηχανίες για να πέσουν οι τιμές και οι ελλείψεις. Ανάλογα φαινόμενα και στην Ελλάδα,, αχαλίνωτα, όπως τα δάνεια σε Τράπεζες- Funds. Κύριο

Περισσότερος «χώρος» στα γενόσημα έτσι ώστε να μην ξεμείνει η αγορά και να μπορούν να αντεπεξέλθουν οι καταναλωτές - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τις ελλείψεις φαρμάκων να πέφτουν σαν βαριά σκιά πάνω από την Ευρώπη, η ΕΕ έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα και φθηνότερα σκευάσματα.

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα του Politico είχε τίτλο «η Ευρώπη ξεμένει από φάρμακα», σε νέο όμως ρεπορτάζ, το αμερικανικό μέσο - επικαλούμενο ένα προσχέδιο - σημειώνει ότι η Ένωση σχεδιάζει να αναδιαμορφώσει τους νόμους ώστε να ανοίξει η αγορά.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο αναθεώρησης της νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα της ΕΕ, η Κομισιόν προτίθεται να ακυρώσει τα προνόμια που απολαμβάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως ώστε τα γενόσημα φάρμακα να εισέλθουν νωρίτερα στην αγορά και μειώνοντας, παράλληλα, τις τιμές για τους καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν προτείνει τη μείωση του χρόνου που έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να πουλήσουν τα φάρμακά τους χωρίς ανταγωνισμό. Αυτήν τη στιγμή, οι εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα με δικαίωμα ευρεσιτεχνίας έχουν στη διάθεσή τους 10 χρόνια για να πουλήσουν ένα νέο φάρμακο.

Η ΕΕ θέλει να μειώσει την περίοδο αυτή κατά δύο χρόνια κάτι που σημαίνει ότι φθηνότερα φάρμακα θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά νωρίτερα.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόσθετο κώλυμα. Οι εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακά τους σε όλες τις αγορές της ΕΕ παίρνουν πίσω μέρος από αυτόν τον χρόνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ΕΕ θέλει επίσης να εξομαλύνει τις ανισότητες που μαστίζουν το μπλοκ.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή, οι ασθενείς στη Γερμανία λαμβάνουν νέα φάρμακα δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από τους ασθενείς στην Πολωνία ή τη Ρουμανία.

Ομάδες καταναλωτών και οργανώσεις χαιρέτησαν τις νέες κινήσεις της Ένωσης. Η Ανσέλ λα Σάντος Γκουιντάνο, υπεύθυνη για την πολιτική υγείας στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), δήλωσε ότι η πρόταση είναι θετική και ότι θα επιτρέψει στους ασθενείς ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline