Σάββατο 25 Μαρτίου 2023  13:17:20

Κωστής Χατζηδάκης και ΣΥΡΙΖΑ σε κόντρα για τις στρατιές των συνταξιούχων. Οι αυξήσεις και παροχές της Κυβέρνησης, τα μελλοντικά καλούδια του Αλ. Τσίπρα με αναδρομικά, 13ο μισθό και πολλά επιδόματα. Κύριο

Χατζηδάκης: Με κυβέρνηση ΝΔ οι συνταξιούχοι είδαν μόνο αυξήσεις.Οι συνταξιούχοι δεν θα ξεχάσουν τις 17 περικοπές που έκανε στις συντάξεις τους ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Είναι μαζί με τις γυναίκες και τους νέους , μιά από τις πρώτες κοινωνικές κατηγορίες στόχευσης, από όλα τα κόμμα, εν .όψει εκλογών. Με εξαγγελίες και παροχές, με δηλώσεις και κόντρες που στοχεύουν όλες κατηγορίες συνταξιούχων όλης της χώρας, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους. συνταξιούχους της χώρας. Με συντάξεις κάτω από 800-1;000 ευρώ και καθηλωμένες επί ΄πολλά χρόνια.

«Ο κ. Τσίπρας ό,τι και αν τάξει στους συνταξιούχους, δεν θα ξεχάσουν τις 17 περικοπές που έκανε στις συντάξεις τους και τον νόμο Κατρούγκαλου, με τον οποίο θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά, που σήμερα υπόσχεται...ότι θα καταργήσει» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης - και προσθέτει: «ενώ, με την κυβέρνηση της ΝΔ, είδαν μόνο αυξήσεις!».

2.Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τις επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν 100 ευρώ ανά μήνα καθυστέρησης

Κατατέθηκαν χθες Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» και με την οποία εξειδικεύονται οι δύο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις.

Αναλυτικά, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν: Πρώτον, τη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 – χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου – και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος), από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.
Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο, που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Αναλυτικά τι προβλέπεται- Καθιερώνεται άδεια πενθούντων γονέων

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατίθεται σήμερα στο νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» εξειδικεύονται οι δυο νέες παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις:

Πρώτον, η χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης (για τις επικουρικές συντάξεις γήρατος) ,από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Δεύτερον, η βελτίωση της λειτουργίας του μηχανισμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων με διαδικασία fast track που έχει ήδη θεσπιστεί με το άρθρο 48 του Ν. 4921/2022.

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για παράταση χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) της ασφαλιστικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες). Περιλαμβάνεται επίσης η ανανέωση της ρύθμισης του 2022 για τους μη μισθωτούς (κατ' εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έως 31 Μαΐου ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ανανέωση ασφαλιστικής ικανότητας έως 29.2.2024 με την καταβολή των οφειλομένων εισφορών κλάδου υγείας για το 2022)

Τέλος, με την ίδια τροπολογία –μεταξύ άλλων-:

- Καθιερώνεται η άδεια πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.
- Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος Πάσχα σε εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιΐας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή.
- Διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια.
- Διευκολύνεται η διαδικασία εξυγίανσης προνοιακών φορέων, με ρυθμίσεις για την υπέρβαση σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων

Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους

Μέσα σε ένα σποτ διάρκειας 54 δευτερολέπτων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει συνοπτικά τις δεσμεύσεις του προς τους συνταξιούχους, με αναφορές στον τομέα της Υγείας.

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για επαναφορά 13ης σύνταξης, επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, τερματισμό της αδικίας με την προσωπική διαφορά, δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία για όλους, αναβάθμιση ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ και Τοπικών Μονάδων Υγείας, δίκτυο κατ' οίκον φροντίδας, καθώς και για εφαρμογή οικογενειακού γιατρού.
Τη σχετική ανάρτηση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Twitter, σημειώνοντας τα εξής: «Προγραμματισμένα. Υπολογισμένα. Δίκαια.
Για τους συνταξιούχους».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline