Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  00:07:03

«Απειλούσαν να μας έρθουν νύχτα... Νύχτα ήλθαν οι σεισμοί εναντίον τους ...». Θεία δίκη του αλαζόνα Ερντογάν. 10 πόλεις με καταστροφές, 13 εκατ. άστεγοι, φόβοι για 15.000 νεκρούς. Κύριο

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: «Είχε ισχύ ίση περίπου με 130 ατομικές βόμβες» - Ασύλληπτα, τρομακτικά τα μεγέθη της δοκιμασίας από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.

1.«Για έναν σεισμό που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» κάνει λόγο ο τούρκος καθηγητής σεισμολογίας δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν για τις σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας σκοτώνοντας πάνω από 2.300 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους. Όπως εξήγησε ο σεισμός είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες!

Μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής

«Ο σεισμός στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος αναμενόταν για αιώνες στο ρήγμα των περιοχών, Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, την ισχύ 130 ατομικών βομβών και διήρκησε 43 δευτερόλεπτα, είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ήταν πολύ αποτελεσματικός. Η καταστροφή είναι τεράστια σε μία κρύα ημέρα του χειμώνα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep kırıklar çatağında yüzyıllardır beklenen deprem M7,4 büyüklüğünde yaklaşık 130 atom bombası gücünde, 43 saniye süreli, 6 Şubat 2023, 5 km gibi sığda, çok etkili oluştur. Soğuk kış gününde felaket çok büyük.
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 6, 2023
«Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», σημείωσε ακόμα ο Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν και σημείωσε πως ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή και ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής.

2. Όπως και άλλοι επιστήμονες του κλάδου και ειδικοί, ανήσυχος και επίφοβος για το άμεσο μέλλον στην περιοχή ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης δεν ήταν αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

Κατά την διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων σημείωσε.
«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ και εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τις 10 χιλιάδες στην Τουρκία
Τόνισε δε ότι οι κατασκευές στην Τουρκία είναι ψεύτικες, ακόμη κι αυτές με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline