Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:00:12

Λέκκας- Τσελέντης- Παπαζάχος, καθησυχαστικοί: «Μας φτάνουν οι δικοί μας σεισμοί. Δεν κινδυνεύουμε από τους σεισμούς της Τουρκίας». Κύριο

Επιπλέον από παρόμοιας έντασης σεισμούς, πάνω από 7 Ρίχτερ, δεν κινδυνεύουμε στην Ελλάδα.

1.Ανατριχίλα προκαλεί η απαισιόδοξη πρόβλεψη του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, για τον αριθμό των θυμάτων από τους δύο ισχυρότατους σεισμούς άνω των 7,5 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Ο καθηγητής εκτίμησε, όπως και αμερικανικές πηγές πρώτες, ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 15.000, καθώς χιλιάδες είναι ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους μπετόν, ενώ σχεδόν 3.000 κτίρια έχουν ισοπεδωθεί σε ακτίνα 600 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσελέντη, ο νέος σεισμός των 7,7 Ρίχτερ θα πρέπει να εξηγηθεί ως «φαινόμενο ντόμινο πάνω στο ίδιο ρήγμα», και όχι μετασεισμός του πρωινού.
Ο νέος σεισμός θα έχει τους δικούς του ισχυρούς μετασεισμούς και αυτό είναι το ακόμα πιο άσχημο στην ήδη τραγική κατάσταση, όπως λέει ο καθηγητής. Μάλιστα η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει για μήνες.

«Δεν θα βιώσουμε ποτέ τέτοιες εικόνες στην Ελλάδα»

Στους σημερινούς σεισμούς την Τουρκία ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, που δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσελέντη, η πιθανότητα στην Ελλάδα να έχουμε μεγάλο σεισμό ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία είναι «ελαχίστη» και αν γίνει κάτι, θα είναι στη θάλασσα.
Εξηγώντας γιατί ο σεισμός δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, σημείωσε ότι υπάρχει η πλάκα της Αφρικής, η οποία χτυπάει ανατολικά την πλάκα της Αραβίας. Η πλάκα της Αραβίας χωρίζεται με την Τουρκία με ένα ρήγμα. Πάνω σε αυτό το ρήγμα έγινε ο σεισμός. Αυτό το ρήγμα δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας που επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο γιατί φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο.
Επίσης, στις περιοχές που επλήγησαν υπάρχει άσχημος δομικός ιστός στην περιοχή με «άθλια» κτίρια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα κτίρια στην Ελλάδα, ακόμα και τα πιο παλιά.

2.Λέκκας για σεισμό: Προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα – Δεν έχει γεωγραφικά σχέση με την Ελλάδα

Ο Ευθύμης Λέκκας ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα αυτό που ενεργοποιήθηκε και προκάλεσε τον σεισμό στη Τουρκία δεν έχει γεωγραφικά σχέση με την Ελλάδα.

Σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2.300 ανθρώπους ενώ άφησε πίσω περισσότερους από 5.000 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να αυξάνονται .

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη περιοχή από το 1939. Ακολούθησε δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 ρίχτερ.

Άμεσα η Ελλάδα αποφάσισε να στείλει βοήθεια στη Τουρκία.

Μάλιστα, ο Ευθύμης Λέκκας θα είναι επικεφαλής του κλιμακίου που θα στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία για βοήθεια. Λίγο πριν αναχωρήσει με το C-130 μίλησε στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

Οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι πολύ επικίνδυνες

Ο κ. Λέκκας, σεισμολόγος σχολίασε: «Μετά από συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ της πρεσβείας της Ελλάδας και τις τουρκικές Αρχές θα πάμε στην περιοχή στόχο. Η αποστολή θα έχει ένα σύνθετο χαρακτήρα, καθώς θα είναι επιστημονική, τεχνική, διασωστική».
Τόνισε επίσης ότι ο κύριος στόχος είναι η διάσωση ανθρώπων και εκτίμησε ότι οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι πολύ επικίνδυνες.
Και πρόσθεσε ο σεισμολόγος: «Είναι μία κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα της τάξεως των χιλίων και πλέον χλμ. Ένα ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στον πρώτο σεισμό στα 200χλμ και στον δεύτερο σεισμό άλλα 200 χλμ».
Ο σεισμολόγος μιλώντας στο Live News ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα αυτό που ενεργοποιήθηκε δεν έχει γεωγραφικά σχέση με την Ελλάδα.

Παπαζάχος για σεισμό στην Τουρκία: «Δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα, προβληματισμός για το κυπριακό τόξο»

3.Ο σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρρεάσει την σεισμικότητα στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Από την άλλη, όμως, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κυπριακό τόξο.

Ο Κώστας Παπαζάχος ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο μεγάλος σεισμός που χτύπησε σήμερα (6.2.2023) την Τουρκία δεν θα επηρρεάσει την Ελλάδα.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ , επισήμανε πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Προβληματισμός για το κυπριακό τόξο

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.

Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο Κώστας Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις. «Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.

«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline