Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  09:57:52

Απόφαση του Αρείου Πάγου με υψηλό πολιτικό -κοινωνικό κόστος ΝΔ- Κυβέρνηση. Κατά των δανειοληπτών και υπέρ ληστρικών Funds και εταιρειών τους. Λυμένα τα χέρια τους για χιλιάδες πλειστηριασμούς. Κύριο

ΑΥΓΗ. Απόφαση-σόκ: Ο Άρειος Πάγος τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας των servicers να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία.

1.-Η αντιπολίτευση αποφασισμένη να αναγάγει το όλο θέμα σε μείζον , ποντάροντας στην ατολμία-ασυνέπεια της Κυβέρνησης και του ΥΠΠΟ ειδικότερα, να ρυθμίσει ρεαλιστικά τα τεράστια κέρδη , με τις πλάτες Τραπεζών, καθώς αγοράζουν τα δάνεια αυτά με 15-20% ( και συχνά χωρίς δικά τους χρήματα αλλά με...δανεικά από τις ίδιες τις Τράπεζες,όπως ήδη συνέβη με τον βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ και άλλους κερδοσκόπους). Με συστηματική επιδίωξη να θέλουν να εισπράξουν πενταπλάσια και εξαπλάσια το 100% κάθε δανείου και μετά τόκων μάλιστα.

2.Μετά τη δημοσίευση της απόφασης, εκτιμάται, ότι άμεσα λόγω του αμετάκλητου χαρακτήρα της, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που ήδη έχουν ασκηθεί από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των λεγόμενων servicers να εκπροσωπούν τα Funds στα δικαστήρια και να μπορούν να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (59-9), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Το θέμα αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών – και όσων ακόμη προστεθούν – και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών.
Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

Όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες η απόφαση της Ολομέλειας είναι υπέρ των funds και θα αποτελέσει «μπούσουλα» για το ευαίσθητο αυτό θέμα, για το οποίο έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως η υπ' αριθμόν 822/22 τμήματος του Αρείου Πάγου, που κατέληξε ότι οι εισπρακτικές – που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline