Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  10:04:32

Οι 59 «βιαστικοί Αρεοπαγίτες» στο στόχαστρο για τους πλειστηριασμούς. ΝΔ: Ο νόμος είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγελίες με υπαινιγμούς και μαχητικούς τόνους από τους Αλ. Τσίπρα- Νικ. Ανδρουλάκη. Οι διορθωτικές τους λύσεις. Κύριο

Κατσέλη για πλειστηριασμούς: Η απόφαση του Αρείου Πάγου βγήκε σε χρόνο dt - Τζόγος και κερδοσκοπία πάνω στα ακίνητα.

1. Πολλοί και βαρείς οι υπαινιγμοί. Στην απόφαση του Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς από ξένα funds.,που προκάλεσε κύμα μεγάλων αντιδράσεων, με κόστος για τη Δικαιοσύνη αλλά και για Κυβέρνηση-ΝΔ, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Οικονομικών και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη η οποία έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση η οποία «βγήκε σε χρόνο dt».

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Κατσέλη εστίασε σε τρία σημεία τονίζοντας αρχικά ότι ξεκινούν χιλιάδες πλειστηριασμοί σε μία πάρα πού δύσκολη περίοδο για την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά. 700.000 ακίνητα μπορεί να βγουν σε πλειστηριασμό. Στη συνέχεια εξήγησε ότι το δημόσιο θα χάσει 59 δισ., ενώ ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.
«Γίνεται ένας τζόγος, μία κερδοσκοπία πάνω στα ακίνητα», είπε ακόμα ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας».
«Προτείνω στον κ. Σταϊκούρα άμεση νομοθετική παρέμβαση» είπε μεταξύ άλλων.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με εντυπωσιακή πλειοψηφία (56-9) για ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα, που έχει προκαλέσει δύσκολες αντιφατικές απόψεις από τη Δικαιοσύνη, με διάσκεψη μόνο ολίγων ημερών, δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, εντός δεκαημέρου αναφέρουν κάποιες πληροφορίες.

Το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όπως έγραψε το dikastiko.gr, και αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών – και όσων ακόμη προστεθούν – και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών.
Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

2..Τσίπρας: «Να αναστείλει άμεσα με ΠΝΠ τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ο Μητσοτάκης»

Press Conference held by the leader of SYRIZA political party Alexis Tsipras regarding the new lockdown measures, in Athens, on Nov. 6, 2020 / Συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα μέτρα του νέου lockdown, στην Αθήνα, στις 6 Νοεμβρίου, 2020
Με δήλωση του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρζασε την άποψή του πως «η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναστείλει άμεσα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, ότι «η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες».
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα
Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες.
Η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως φαίνεται, αίρει ακόμα και την ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από servicers.

Την ίδια ώρα, με την έκρηξη των επιτοκίων, ακόμα και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες, κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμούς.
«Οργανωμένο σχέδιο»
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες.

Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Καλώ τον κ. Μητσοτάκη άμεσα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές.
Και δεσμεύομαι ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες.

3.Ανδρουλάκης για πλειστηριασμούς: Καταθέτουμε εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της α' κατοικίας

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε σχετικά πως «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, που το 2010 απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα, διασφάλισε νομοθετικά την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών».
«Αντίθετα», σημείωσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds και η Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια κατάργησε εντελώς το πλαίσιο προστασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρει πως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου «ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς» και, μάλιστα, σε μια περίοδο «όπου ήδη η κοινωνία πληρώνει ακριβά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση».
Και προσθέτει ότι η Κοινοβουλευτή Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας, «με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί, μάλιστα, την κυβέρνηση, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αποδεχτούν και να ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία του κόμματός του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline