Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  09:37:23

Με φετινά έσοδα 100 εκατ. δολάρια (μισθοί, bonus, χορηγίες, τόκοι) ο Γιάννης Αντετοκούμπο ανοίγεται σε επενδύσεις σε ΗΠΑ αλλά και Ελλάδα. Ευπρόσδεκτες οι προτάσεις συνεργασίας. Κύριο

Τα νέα επιχειρηματικά σχέδια του Έλληνα σταρ για τα Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds - Τα ετήσια έσοδα μέχρι πέρυσι 86,5 εκατ. δολ.ο φετινός στόχος τα 100 και τα «χρυσά» deals.

Την πρώτη του επένδυση σε ελληνικό έδαφος εγκαινίαζε τέλος του 2021 πραγματοποίησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο πρωταθλητής του NBA με τους Μιλγουόκι Μπακς αγόρασε δύο πολυτελείς βίλες στην Πελοπόννησο, μεγάλης αξίας.

Οι δύο υπερπολυτελείς κατοικίες, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ανήκουν στο Costa Navarino και πιο συγκεκριμένα στη νέα του «γειτονία» των Rolling Greens.

Πρόκειται για βίλες 3 ή 4 κύριων υπνοδωματίων σε ένα επίπεδο, με υπόγειο, επιφάνειας από 235 έως 295 τ.μ. σε οικόπεδα επιφάνειας από 700 έως 1300 τ.μ. και τιμή που κυμαίνεται από 1,25 έως 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί, ότι όλες οι βίλες έχουν δυτικό προσανατολισμό, θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και στο γήπεδο γκολφ The Dunes Course, ενώ διαθέτουν ιδιωτική πισίνα και κήπο.

2. Εκτοτε, μια σειρά από ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τον ίδιο εμπορικές συμφωνίες, επιχειρηματικά εγχειρήματα, επενδύσεις και deals με χορηγούς, υπερδιπλασιάζουν τα ετήσια εισοδήματα του Έλληνα διεθνή σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, που έφτασε τα 86,5 εκατ. δολ. για το 2022 και αρχίζει να «κοιτά» πλέον προς το «φράγμα» των 100 εκατ. δολ.

Το ένα deal διαδέχεται το άλλο και μάλλον αυτή την εποχή ήρθε το μεγαλύτερο από όσα καταγράφονται ως σήμερα στο ενεργητικό του. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την συμφωνία του με τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Κουδούνη, επικεφαλής της Calamos Investments, για την δημιουργία των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, μιας δέσμης κεφαλαίων ESG που θα είναι προσβάσιμα στους επενδυτές.

Δεν θεωρείται τυχαίο ως έναν βαθμό ότι τόσο το όνομα του Γιάννη Κουδούνη, όσο και αυτό του ομογενούς Έλληνα κροίσου των επενδύσεων Τζον Κάλαμος είχαν εμπλακεί στο παρελθόν σε σενάρια που αφορούσαν την πιθανότητα εξαγοράς ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας (του Παναθηναϊκού συγκεκριμένα), χωρίς τελικά να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο στην πράξη, αλλά και για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το στόρυ του Τζον Κουδούνη; Εν συντομία, το 2010 έγινε ο νεαρότερος CEO στη Wall Street, ανελίχτηκε οικονομικά μετά από ένα σερί επιχειρηματικών συμφωνιών και είναι σήμερα επικεφαλής της Calamos Investments, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 35 δισ. δολ., συνεργάτης του δισεκατομμυριούχου Τζον Κάλαμος. Με το επενδυτικό σχήμα EXIN, εστίασε στη δημιουργία μακροπρόθεσμης υπεραξίας στην ασφαλιστική και τη χρηματοπιστωτική αγορά, ρίχνοντας «δίχτυα» και στην Ελλάδα, χωρίς επιτυχία (το αντίθετο) με την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εδώ κλείνει η «παρένθεση», καθώς το μόνο... «πράσινο» για τον κ. Κουδούνη είναι το fund που ανακοίνωσε με τον κ. Αντετοκούνμπο. Αν εκείνο το «φλερτ» δεν είχε τύχη, ένα άλλο με έναν άλλο εκπρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού, από τους πιο εκλεκτούς, οδήγησε ήδη σε επιχειρηματικό «γάμο» σε ένα διαφορετικό μέτωπο της αγοράς.

Οι δύο πλευρές προχώρησαν στην κοινοπραξία Calamos Antetokounmpo Asset Management LLC, στην οποία είναι συνιδιοκτήτες με μερίδιο 50%.
Από κοινού έχουν δεσμευτεί ότι μέρος των εσόδων της θα κατευθυνθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και τα κεφάλαια θα επενδυθούν με βάση τις αρχές του ESG, ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών για το επιχειρείν.

Το πλάνο και το ESG

Πού θα επενδύσει τώρα ο άσος των Μπακς με «συμπαίκτη» τον Ελληνοαμερικανό businessman;
Με δεδομένο ότι τόσο χρήμα, όσο κερδίζει ο Έλληνας μπασκετμπολίστας, πρέπει να «κινείται» και να μην «λιμνάζει» σε κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς, η στόχευση στρέφεται πλέον σε νέα πεδία για τον επιχειρηματία Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Τα αμοιβαία κεφάλαια τέτοιου τύπου, όπως αυτά τα οποία μόλις ιδρύθηκαν, επιδιώκουν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη απόδοση, επενδύοντας σε εταιρείες ποιοτικής ανάπτυξης που χρησιμοποιούν αρχές ESG στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Βασίζονται, ως γνωστό, σε μια στρατηγική η οποία εξετάζει τόσο τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς δείκτες όσο και τους μη χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως η διακυβέρνηση, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι συνθήκες εργασίας εταιρειών, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μιας επιχείρησης να προσφέρει οικονομική απόδοση με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, η ομάδα διαχείρισης των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds διατηρεί μια μακρά ιστορία με το ESG και τη βιωσιμότητα, διότι καθιέρωσε και τρέχει μια από τις παλαιότερες και μακροβιότερες διαδικασίες ESG στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «πράσινο» fund του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα επενδύει σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες, με τουλάχιστον το 40% του κεφαλαίου του να κατευθύνεται σε μετοχές εκτός ΗΠΑ.

Θα παραχωρεί ένα ποσοστό των κερδών του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που επιλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του συμβούλου κοινοπραξίας του ταμείου, Calamos Antetokounmpo Asset Management LLC.
Κατά την κυκλοφορία, οι κορυφαίες χορηγήσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου περιλαμβάνουν την Apple με 3,03% βάρος, τη Microsoft με 2,88% και την Alphabet με 2,38%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline