Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  09:32:56

Καθόλου άλυτος γρίφος οι ελλείψεις προσωπικού, στα 80.000 άτομα. - Μόνη λύση οι καλύτεροι μισθοί και οι κανονικές συνθήκες εργασίας και όχι οι συνθήκες γαλέρας. Ηδη, ο Τουρισμός κάνει χρυσές δουλειές παντού. Κύριο

Δεν είναι σοβαρή λύση η αθρόα εισαγωγή χιλιάδων ανειδίκευτων, από διάφορες μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

1.Επιπλέον,Το εργατικό δυναμικό από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, έχει πλέον εξαντληθεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ασία και χώρες όπως το Μπαγκλαντές

«Βραχνά» για τις τουριστικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι θα αποτελεί και το 2023 η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουρισμό, καθώς οι προσπάθειες που γίνονται φαίνεται δύσκολο να αποδώσουν καρπούς στη φετινή σεζόν, δεδομένου ότι το έλλειμμα, που υπολογίζεται σε 80.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης και εμπορικών καταστημάτων), παραμένει δυσαναπλήρωτο.

Τα παραπάνω προέκυψαν από σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιου, με αφορμή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος «CapTour», στο πλαίσιο του οποίου Ελλάδα και Βουλγαρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τουριστικό τομέα.
Όπως είπε ο κ.Τάσιος, το εργατικό δυναμικό από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, που προ δεκαετίας τροφοδοτούσε με εργαζόμενους τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, έχει πλέον εξαντληθεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ασία και χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί αυτό το διάστημα, που θα βελτιώσουν τους τρόπους προσέλκυσης μετακλητών εργαζομένων. «Το να φέρνεις εργαζομένους από τρίτες χώρες θεωρείται ταμπού, αλλά τα ταμπού είναι για να σπάνε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τάσιος, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα ήθελαν να έχουν Έλληνες εργαζομένους, αλλά δυστυχώς δεν τους βρίσκουν.

«Στόχος είναι να έρχονται συγκεκριμένοι άνθρωποι, πιστοποιημένοι, με συμβάσεις έξι έως εννέα μηνών, με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες όπως οι Έλληνες. Δεν βλέπω το ζήτημα να λύνεται το 2023, αλλά πρέπει να συνδυάσουμε προγράμματα και διάλογο, για να έχουμε αποτελέσματα το 2024. Μέσα στο σκηνικό αυτό εντάσσεται και η σκέψη να δημιουργηθούν visa centers, π.χ., σε χώρες της Ασίας από όπου μπορούν να προέλθουν τέτοιοι εργαζόμενοι, ώστε να διευκολύνεται η έκδοση βίζας D. Μεγάλη προσπάθεια γίνεται και από την κυρία Βούλτεψη για τους περίπου 35.000 μετανάστες, που έχουν πολιτικό άσυλο και βρίσκονται στα camps, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και μπορούν να μπουν στη διαδικασία εργασίας» σημείωσε και πρόσθεσε πως και σε αυτή την περίπτωση, «είναι δύσκολο να προλάβουμε τη σεζόν».

Ωστόσο, για ένα σύνολο φορέων του Τουρισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των κομμάτων δεν είναι καθόλου σοβαρό κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα και «άλυτος γρίφος» οι ελλείψεις προσωπικού και μάλιστα στα 80.000 άτομα. - Μόνη λύση , υποστηρίζουν., είναι οι καλύτεροι μισθοί και οι κανονικές συνθήκες εργασίας και όχι οι συνθήκες γαλέρας, που επικρατούν σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις. Άλλωστε, ήδη ο Τουρισμός κάνει χρυσές δουλειές παντού, με μεγάλους τζίρους, πολλά κέρδη και παράταση της τουριστικής περιόδου επί πολλούς μήνες πλέον..

- Δεν κρίνεται ως σοβαρή λύση το αίτημα για αθρόα εισαγωγή χιλιάδων ανειδίκευτων, από διάφορες μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, συνήθως χαμηλόμισθων, σε άθλιες συνθήκες διαμονής, χαμηλού κοινωνικού επιπέδου και χαμηλής προσφοράς υπηρεσιών στον σημερινό ελληνικό τουρισμό αξιώσεων και πολλών πεντάστερων μονάδων...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline