Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  13:52:12

Δύσκολα να γίνουν οι πρώτες εκλογές στις 9 Απριλίου, των Βαΐων, στα «σαράντα» της τραγωδίας των Τεμπών. Σκέψεις σε Μαξίμου για αναβολή, ίσως μετά το Πάσχα. Κύριο

Με τις δεύτερες κάλπες τα τέλη Μαΐου. Οι κυνικοί υποστηρίζουν ότι στις 17 Νοεμβρίου του 1974 έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές, επέτειο του ενός χρόνου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

1.Μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για παράταση της έναρξης της προεκλογικής περιόδου, μετά την αποφασισμένη στα παρασκήνια από το Μαξίμου την 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαίων.

Την ώρα που κυριαρχεί η πανελλήνια ευαισθησία από τη φριχτή σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη και το μέγα εθνικό πένθος, και ενόσω εξελίσσεται μια «σκληρή» διαδικασία ταυτοποίησης σορών με DNA από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια, η κυβέρνηση όπως και η αντιπολίτευση έχουν αφήσει στην άκρη κάθε άλλη πολιτική συζήτηση. Για τα τελευταία νομοσχέδια λχ. προς ψήφιση, τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη και για πότε των πρώτων εκλογών και τόσα άλλα.

Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής
«Έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» είπε ο Γιάννης Οικονόμου. «Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί» σημείωσε, ενώ ήδη ο υπουργός Επικρατείας και μεταβατικός υπουργός Υποδομών μέχρι τις εκλογές Γιώργος Γεραπετρίτης τρέχει τη διαδικασία συγκρότησης, εκτός απροόπτου εντός της μέρας, της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις

Ως αποτέλεσμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός βρίσκεται στον «αέρα», χωρίς να εξελίσσεται υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καμία άλλη πολιτική συζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού χρόνου, ο οποίος αποτελεί αυστηρά απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού. «Είμαστε εν μέσω τριήμερου πένθους και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για άλλο πολιτικό θέμα» απάντησε ο Οικονόμου, ερωτηθείς εάν επηρεάζεται η κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της για τις εκλογές.

Ωστόσο στο παρασκήνιο οι προβληματισμοί κυριαρχούν, καθώς όλα έχουν ανατραπεί όλα , καθώς ήταν σχεδόν αποφασισμένα στις κρυφές συσκέψεις του Μαξίμου για διάλυση της Βουλής στις 9 με 10 Μαρτίου και εκλογές στις 9 Απριλίου. Τώρα όλα επανεξετάζονται προθεσμίες και διαδικασίες. ανατράπηκαν.

Ετσι, ευρύτερα στον πολιτικό χώρο Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης διατυπώνεται προβληματισμός. ασφαλώς στο παρασκήνιο για το αν ο Μητσοτάκης πρέπει να μείνει στον αρχικό σχεδιασμό για διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου και εκλογές την 9η Απριλίου ή αν πρέπει να τραβήξει τον χρόνο μετά το Πάσχα έως και στα τέλη του Μαΐου. Το δεύτερο ήδη συγκεντρώνει πολλές βεβαιότητες. Η τραγωδία στα Τέμπη οδήγησε σε «χαμένες ημέρες» κυβερνητικού έργου και δράσης των κομμάτων, ενώ επιπλέον το όλο κλίμα ευαισθησίας και συγκίνησης που διαμορφώθηκε δεν διευκολύνει την σύντομη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν κάποιοι υποστηρικτές του σεναρίου για εκλογές τον Μάιο. Αυτό θα επέτρεπε, όπως εκτιμούν, να έχουν δοθεί προηγουμένως οι απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών και να ξεδιπλωθεί η ατζέντα επόμενης τετραετίας και η προεκλογική αντιπαράθεση. Πάντως μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει χαρτιά, ούτε κάνει σχετικές συζητήσεις, με αρμόδια στελέχη να λένε ότι «αυτές οι μέρες δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς».

Ο σχεδιασμός, λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, συνεχίζει χωρίς αλλαγές ενώ το περιθώριο για τη διάλυση της Βουλής εκτείνεται μέχρι και τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πρώτη πολιτική εκκρεμότητα είναι ο επαναπρογραμματισμός του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής 3 Μαρτίου. Η νέα ημερομηνία της συνεδρίασης αναμένεται να αποφασιστεί εντός του Σαββατοκύριακου. Τότε εκτιμάται ότι θα επεξεργαστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνολικά τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές.

2.Σύμφωνα με άλλες πηγές , ορισμένες εισηγήσεις επιμένουν κυβέρνηση ώστε οι κάλπες να στηθούν στις 9 Απριλίου, με ό,τι όμως αυτό συνεπάγεται σε όρους σύντμησης όλων των προθεσμιών. Εφόσον αυτή η άποψη επικρατήσει, η Βουλή αναμένεται ότι θα κλείσει το αργότερο στις 17 Μαρτίου.

Αυτό θα σημάνει την απολύτως οριακή τήρηση των συνταγματικών περιθωρίων για τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία είναι κατ' ελάχιστον 21 ημέρες.
Κάθε άλλο ενδεχόμενο κρίνεται προς το παρόν ως παράγων περιπλοκής. Αν δηλαδή οι κάλπες στηθούν στο τέλος του Απριλίου (23 ή 30 του μηνός, δεδομένου ότι στις 16 είναι το Πάσχα), η προεξοφλούμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει στις αρχές Ιουνίου, μέσα δηλαδή στην περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Διαφορετικά, θα πρέπει να μετατεθεί η δεύτερη αναμέτρηση για μετά τα μέσα Ιουνίου, κάτι που όμως θα συνεπάγεται μία πολύ μακρά ενδιάμεση, δεύτερη προεκλογική περίοδο και μία επίσης ασυνήθιστα μακρά θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ένα άλλο υπό εξέταση σενάριο είναι αυτό της μετάθεσης ολόκληρου του εκλογικού προγραμματισμού για τα μέσα ή τα τέλη Μαΐου. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου, σχεδόν ταυτόχρονα δηλαδή με τη συμπλήρωση των τεσσάρων ετών από τις εκλογές του 2019.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline