Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  12:29:50

Δημήτρης Καιρίδης: Να ανασταλεί η μεταφορά επιβατών Αθήνα Θεσσαλονίκη μέχρι να τερματισθεί η τυφλή διαδρομή, που έφερε την τραγωδία. Να γίνονται μόνο τα εμπορικά δρομολόγια. Κύριο

Κων. Κυρανάκης: Εγώ πάντως, μέχρι τότε, δεν θα χρησιμοποιήσω τραίνο για τις μετακινήσεις μου.

1. Το γενικό αίσθημα μιας γενικής επιφύλαξης, ανθρώπινης και φυσιολογικής, σε νέα ταξίδια με τον σιδηρόδρομο στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο καθηγητής και βουλευτής Β´ τομέα Αθηνών Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος θεωρεί ως απόλυτη προτεραιότητα την τοποθέτηση του ( καθυστερούμενου επί χρόνια ) αυτόματου συστήματος ασφαλείας και διαρκούς ελέγχου των σιδηροδρομικών δικτύων.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί το έως τώρα τυφλό, ανύπαρκτο σύστημα οδήγησης των τραίνων μας, σύστημα ρωσικής ρουλέτας, που οδήγησε στο πρωτοφανές δυστύχημα» τόνισε ο κ. Καιρίδης απηχώντας τους ευαίσθητους κραδασμούς της κοινωνίες μας αυτές τις ημέρες.. Πολιτικός της νεώτερης γενιάς, συγκροτημένος και γλαφυρός αφηγητής, ο οποίος διακρίνεται για τις επιτυχείς και μεγάλης απήχησης απόψεις και προτάσεις του, ως ένας από τους πλέον προτιμώμενους εκπροσώπους της ΝΔ από τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ σε πανελλήνια κλίμακα.

Μέχρι τότε, την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας, θέμα ολίγων ημερών, ο κ. Καιρίδης πρότεινε να συνεχιστούν τα κανονικά δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών αλλά να ανασταλούν εκείνα των επιβατών τραίνων, που ήδη αντιμετωπίζονται με μεγάλη δυσπιστία και φοβίες από τους πολίτες. Σύνδρομα τα οποία, δυστυχώς, επικρατούν και δεν μπορούν να αγνοηθούν αλλά αντίθετα να θεραπευθούν..

2. Στο κλίμα ανησυχίας αυτό, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα Κων. Κυρανάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει με ελληνικό σιδηρόδρομο εάν δεν εκσυγχρονιστεί το σύστημα ασφαλείας στο δίκτυο του, που θα αποτρέπει όχι απλώς τα δυστυχήματα αλλά και τα ανθρώπινα λάθη.

2.Τραγωδία στα Τέμπη: Το σύστημα περιμένει να αναβαθμιστεί εννέα χρόνια

Η σηματοδότηση με τηλεδιοίκηση δεν λειτούργησε ποτέ λόγω βλαβών, ενώ το έργο αποκατάστασης έχει πάρει επτά παρατάσεις

Πυροσβέστης γονατίζει ανάμεσα σε συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη. Με τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων, η ηλεκτράμαξα της επιβατικής αμαξοστοιχίας διαλύθηκε, ενώ τα επόμενα τρία βαγόνια της τυλίχθηκαν στις φλόγες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν ακόμη και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Ελλάδα δεν λειτούργησε ποτέ ένα αυτόματο εθνικό σύστημα προστασίας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Το ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης –συμβατό με εκείνο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών– εγκαταστάθηκε, αλλά δεν λειτούργησε λόγω βλαβών και δολιοφθορών, ενώ το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισής του, που ξεκίνησε το 2014, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχοντας ήδη λάβει επτά παρατάσεις.
Με τέτοιου είδους συστήματα το τραγικό δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, καθώς εξασφαλίζουν ότι τα τρένα «επικοινωνούν» μεταξύ τους και με τις τροχιές, καθώς και με ένα κέντρο ελέγχου.

Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ διατέθηκαν από το 2007 έως το 2020 σχεδόν 4 δισ. ευρώ, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τραγωδία στα Τέμπη: «Κάποιοι ούρλιαζαν για βοήθεια, ήταν χάος»

Με βάση έναν κανονισμό του 2016, όλες οι χώρες έπρεπε να συντάξουν «εθνικά σχέδια εφαρμογής» των νέων συστημάτων. Η έκθεση που υπέβαλε το 2018 το υπουργείο Υποδομών αποκαλύπτει το τέλμα στο οποίο είχε περιπέσει η υπόθεση. Οπως αναφέρεται, στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας (Κιάτο – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας) είχε ήδη εγκατασταθεί σύστημα αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση. «Το εν λόγω σύστημα, λόγω εκτεταμένων βλαβών και δολιοφθορών που υπέστη μετά την αρχική του θέση σε λειτουργία, σήμερα παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα», αναφέρεται.

«Η αποκατάσταση – αναβάθμιση του συστήματος για το τμήμα ΣΚΑ (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών) – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας ξεκίνησε το 2014 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019», αναφέρει η έκθεση. «Το μόνο που λειτουργούσε ήταν το σύστημα φωνητικής ραδιοκάλυψης GMS-R, πλην των τμημάτων Τιθορέα – Δομοκός (που ήταν υπό κατασκευή), Κιάτο – Πάτρα και Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (707 χλμ., 103 σταθμοί βάσης και 70 τερματικά σταθμαρχών)».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline