Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  12:19:01

Αντεπίθεση σχεδιάζουν Κυβέρνηση- ΝΔ ότι «ο Χρ. Σπίρτζης ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς, το 2016 μόνο, με 45 εκατ. ευρώ». Κύριο

Η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου την είχε αποτιμήσει στα 300 εκατ. ευρώ.

1.Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με υπουργό Μεταφορών τον Χρήστο Σπίρτζη πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie, έναντι μόνον 45 εκατομμυρίων ευρώ, πυροδοτώντας έκρηξη οργής από την ΝΔ, τότε αξιωματική αντιπολίτευση. Μια σύγκρουση η οποία θα αναβιώσει τις επόμενες ημέρες και πάλι. Με παλαιά και νέα επιχειρήματα, από την πώληση και την εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης μέχρι τις συγκρίσεις θυμάτων ανάμεσα σε Μάτι και Τέμπτη.

-20,9.2018. Τα αδικαιολόγητα επιχείρησε να δικαιολογήσει ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης σήμερα στη Βουλή, σχετικά με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ξεπούλημα» όταν η κυβέρνηση Σαμαρά κοστολογούσε τον σιδηρόδρομο στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση τον έδωσε για 45(!), ο κ. Σπίρτζης ισχυρίζεται ουσιαστικά ότι αναγκαστικά έβαλαν την υπογραφή τους στην πώληση. Μάλιστα, επικαλέστηκε το εξής επιχείρημα: Ήταν καλύτερα να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση παρά να φάει ο ελληνικός λαός στο κεφάλι ενάμιση μνημόνιο!

Νωρίτερα, βέβαια, σημείωσε ότι ως πρόεδρος του ΤΕΕ δεν ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Γενικά υπάρχουν στρατηγικοί τομείς της χώρας που πρέπει το δημόσιο να έχει ένα στρατηγικού χαρακτήρα παρεμβατισμό, άρα δεν πρέπει σε πολλούς τομείς να βασιζόμαστε μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά για να του απαντήσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας:

«Δεν ξέρω ως πρόεδρος του ΤΕΕ τι έλεγε για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά ως υπουργός αρμόδιος την πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με 200 εκατ. ευρώ προίκα, για να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση».

Τότε ο Χρ. Σπίρτζης επιτέθηκε στη ΝΔ για τα χρέη της εταιρείας, λέγοντας ότι «είχε φροντίσει ο παλαιοκομματισμός στη χώρα να έχει δύο - τρεις ανοιχτούς φακέλους για κρατικές ενισχύσεις. 14 δισ. για τον ΟΣΕ, 1,5 δισ. για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 700 εκατ. για την EST. Η παράβαση αυτή, η κατηγορία για την παράβαση αυτή, αν άνοιγαν οι φάκελοι για τις κρατικές ενισχύσεις και μας επιβαλλόταν πιθανό πρόστιμο, σήμαινε ότι θα χρειαζόμαστε μόνο για αυτά που είχε κάνει η Ν.Δ. και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον όμιλο ΟΣΕ, άλλο ενάμιση μνημόνιο μόνο για τον όμιλο ΟΣΕ».

.Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η σημερινή Hellenic Train Α.Ε., ιδιωτική εταιρεία και ο βασικός πάροχος σιδηροδρομικής μεταφοράς επιβατών & εμπορευμάτων στην Ελλάδα.

Μολονότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ξεπούλημα» όταν η κυβέρνηση Σαμαρά κοστολογούσε τον σιδηρόδρομο στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ως κυβέρνηση τον παραχώρησε στους Ιταλούς για 45 εκατομμύρια. Μάλιστα, ο κ. Σπίρτζης ισχυρίστηκε εκείνη την περίοδο ότι αναγκαστικά έβαλαν την υπογραφή τους στην πώληση και ότι ως πρόεδρος του ΤΕΕ δεν ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Δεν ξέρω ως πρόεδρος του ΤΕΕ τι έλεγε για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά ως υπουργός αρμόδιος την πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με 200 εκατ. ευρώ προίκα, για να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση», δήλωνε τότε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Χατζηδάκης: Με χαρά ή δάκρυα στα μάτια έβαλαν τις υπογραφές Τσίπρας και Σπίρτζης;

Ο τότε αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ρωτούσε με νόημα, σε ανακοίνωσή του, αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, υπέγραψαν τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «με χαρά ή δάκρυα στα μάτια», καθώς όπως επεσήμανε, αμφότεροι «δεν ήταν μόνο αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ως αντιπολίτευση, αλλά έκαναν και ό,τι μπορούσαν επί μια διετία για να καθυστερήσουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Φιέστα Τσίπρα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Κέρκυρα

Τη μεταβίβαση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους έναντι (μόλις) 45 εκατ. ευρώ γιόρτασε ο Πρωθυπουργός μαζί με τον ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, τον Σεπτέμβριο του 2017, στην Κέρκυρα.

Τζεντιλόνι και Αλέξης Τσίπρας στην Κέρκυρα, το 2017

Έτσι από τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 -όταν ήταν στην αντιπολίτευση- περί ξεπουλήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, φθάσαμε στις φιέστες στην Κέρκυρα. Με την ιδιωτικοποίηση έκλεισε γρήγορα-γρήγορα και ο φάκελος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Κομισιόν, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών προχώρησαν στη διαγραφή των χρεών συνολικού ύψους 692.161.809,27 ευρώ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πώλησης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline