Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  13:01:53

Όλο και χειρότερα για το μέλλον του Ερντογάν Κοινής στήριξης των «6», ως αντίπαλος ο άχρωμος Κιλιτσντάρογλου με αντιπροέδρους τους δημοφιλείς δημάρχους Άγκυρας-Πόλης. Κύριο

Νίκησε στους έξι η «Μέγαιρα της Ακροδεξιάς». Νέο άδειασμα και ψυχρολουσία από τις ΗΠΑ προς την Συρία, με οργισμένα παράπονα από την Αγκυρα.

1.Εκλογές στην Τουρκία: Τελικά συμφωνία πολιτικής ενότητας και συνεργασίας του συνασπισμού των «έξι», τον οποίο μάλλον θα υποστηρίξουν κατά του Ερντογάν και οι Κούρδοι.
Το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ πρότεινε τους δημάρχους Ιμάμογλου και Γιαβάς ως αντιπροέδρους σε περίπτωση νίκης, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου συμφώνησε τελικά με την πρόταση της «Μέγαιρας της ΑκροΔεξιάς»

Η προσωρινή κρίση, που προκάλεσε πρόσκαιρη ενθάρρυνση στο περιβάλλον του Ερντογάν, που κατέρρευσε στις δημοσκοπήσεις και στην κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά την ακρίβεια και τους καταστροφικούς σεισμούς, ξεπεράστηκε.
Το μέτωπο των έξη αρχηγών κλυδωνίσθηκε αλλά συσπειρώθηκε και πάλι και μάλιστα σε νέα, ζηλευτή ενότητα κορυφής, ανασυγκροτήθηκε. Το δεξιό Καλό Κόμμα της Τουρκίας, της Μεράλ Ακσενέρ, πρότεινε και έγινε τελικά δεκτό οι δήμαρχοι της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του κόμματος από τη συμμαχία των «έξι» της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κουρσάντ Ζορλού μίλησε αφού ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου επισκέφτηκαν την ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ. Η κατάληξη ήταν συναινετική.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, πάντως, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι αποδέχεται την πρόταση του Καλού Κόμματος για τους αντιπροέδρους, ενώ σε δηλώσεις αξιωματούχου του κόμματος στο Reuters οι υπόλοιποι επικεφαλής των κομμάτων του συνασπισμού θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν την πρόταση του κόμματος της Ακσενέρ.
Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, η Μεράλ Ακσενέρ αναμένεται να συμμετάσχει εκ νέου σε συνάντηση της συμμαχίας των «έξι».
Νωρίτερα, ο Γιάβας, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι ήθελε το Καλό Κόμμα να επανέλθει στη συμμαχία.
Το κόμμα της Ακσενέρ αποσχίστηκε από την εξακομματική συμμαχία την Παρασκευή λόγω διαφωνίας σχετικά με τον προεδρικό υποψήφιο. Η Ακσενέρ είχε καλέσει τους δημάρχους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υποβάλουν υποψηφιότητα για πρόεδροι – κάτι που αργότερα φάνηκε να απέρριψαν.

2.Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης
Ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα είναι ο κοινής αποδοχής υποψήφιος των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προεδρία.

Ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα είναι ο κοινής αποδοχής υποψήφιος των έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσει την προεδρία ενάντια στον Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα.

Εκλογές στην Τουρκία: Σημάδια συνεννόησης του συνασπισμού των «έξι»

Οι ενστάσεις που είχε εκφράσει από την πλευρά της η Μεράλ Ακσενέρ του επονομαζόμενου Καλού Κόμματος (IYI) προκαλώντας μάλιστα ρήξη στις τάξεις της «ενωμένης» αντιπολίτευσης την περασμένη Παρασκευή, τελικώς κάμφθηκαν, και η ομάδα των «έξι» προχωρά με προεδρικό υποψήφιο τον 74χρονο ηγέτη του CHP.

3..Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης
Η Άγκυρα ζήτησε εξηγήσεις από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ σχετικά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατηγού Μαρκ Μίλι στη βορειοανατολική Συρία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία για να εκφράσει την ενόχλησή του για την επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Άγκυρα ζήτησε εξηγήσεις από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ σχετικά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατηγού Μαρκ Μίλι στη βορειοανατολική Συρία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 4 Μαρτίου.

Ο Μίλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Συρία με σκοπό να αξιολογήσει την αμερικανική αποστολή που έχει αναπτυχθεί εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια στην περιοχή αυτή για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και επίσης για να επανεξετάσει τις δικλείδες ασφαλείας που προφυλάσσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες από τυχόν επιθέσεις.
Η επίσκεψη προκάλεσε την αντίδραση και της Δαμασκού με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας να την καταδικάζει αποκαλώντας την «παράνομη» και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline