Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:15:46

Silicon Valley Bank: Νέος CEO, σε ρόλο σωτήρα, ο Ελληνοαμερικανός Τιμ Μαγιόπουλος, (το βιογραφικό του). Με διπλό καθήκον να περιορίσει τις απώλειες και την επέκταση της κρίσης παγκοσμίως. Ελάχιστες οι συνέπειες τις ελληνικές Τράπεζες. Κύριο

Όσα αναφέρει σε επιστολή μετά την κατάρρευση της τράπεζας.

«Η Silicon Valley Bank, NA είναι ανοιχτή και λειτουργεί ως συνήθως». Αυτή η πρόταση ανοίγει την επιστολή μέσω email που απέστειλε στους πελάτες της Silicon Valley Bank ο νέος διευθύνων σύμβουλός της ο Ελληνοαμερικανός Τιμ Μαγιόπουλος. Η επιστολή αυτή ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητη προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα μετά τις ταραχώδεις εξελίξεις στην τράπεζα.

Ο Μαγιόπουλος, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος τη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι οι νέες καταθέσεις -όπως και οι υπάρχουσες- προστατεύονται από την FDIC στη νέα τράπεζα, η οποία ονομάσθηκε Silicon Valley Bank, NA.
Η FDIC μετέφερε τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην SVB «σε μια πρόσφατα δημιουργημένη, πλήρους υπηρεσίας «τράπεζα γέφυρα» της FDIC», αναφέρει στο e-mail. «Όλες οι τραπεζικές πληρωμές που εισήχθησαν στις 9 ή 10 Μαρτίου και δεν έχουν ήδη διεκπεραιωθεί από τότε έχουν ακυρωθεί. Εάν θέλετε να ολοκληρώσετε αυτές τις συναλλαγές, πρέπει να τις επαναλάβετε», προσθέτει ο Μαγιόπουλος.

Ποιος είναι ο Τιμ Μαγιόπουλος

Ο Τίμοθι Μαγιόπουλος όπως είναι ολόκληρό του όνομά του θεωρείται μια εξέχουσα προσωπικότητα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ. Τα διαπιστευτήριά του τα έδωσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2008/09.

Εντάχθηκε στην ηγετική ομάδα της εταιρείας χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων Fannie Mae το 2008, η οποία βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Υπό την καθοδήγησή του η εταιρεία όχι μόνο επέστεψε στην κερδοφορία, αλλά απέδωσε στους φορολογούμενους περισσότερα των 167 δισ. δολαρίων σε μερίσματα.

Το 2018 και μετά την επιτυχημένη θητεία του αποχωρεί για να αναλάβει χρέη προέδρου στη Blend το 2019. Η ένταξή του προκάλεσε αίσθηση, καθώς στον τεχνολογικό κλάδο δεν συνηθίζεται να εισέρχονται τόσο υψηλού προφίλ στελέχη από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Αναλυτικά η επιστολή του Τιμ Μαγιόπουλου

«Αγαπητοί πελάτες

Η Silicon Valley Bank, NA είναι ανοιχτή και λειτουργεί ως συνήθως.
Είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε. Αναγνωρίζω ότι οι τελευταίες μέρες ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τους πελάτες και τους υπαλλήλους μας και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της καταπληκτικής κοινότητας που εξυπηρετούμε. Μετέχω στην εταιρεία ως Διευθύνων Σύμβουλος από σήμερα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η FDIC μετέφερε όλες τις καταθέσεις και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Silicon Valley Bank σε μια νεοσύστατη, πλήρους υπηρεσίας «τράπεζας γέφυρα» η οποία λειτουργεί υπό την FDIC, σε μια ενέργεια που αποσκοπεί στην προστασία όλων των καταθετών της Silicon Valley Bank. Οι καταθέτες έχουν πλήρη πρόσβαση στα χρήματά τους και προστατεύονται οι νέες και οι υπάρχουσες καταθέσεις. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα.

Μερικές σημειώσεις:
• Όλες οι υπάρχουσες καταθέσεις προστατεύονται από τη FDIC.
• Όλες οι ΝΕΕΣ καταθέσεις προστατεύονται επίσης από τη FDIC.
• Όλες οι τραπεζικές πληρωμές που εισήχθησαν στις 9 ή 10 Μαρτίου και δεν έχουν ήδη διεκπεραιωθεί από τότε έχουν ακυρωθεί. Εάν θέλετε να ολοκληρώσετε αυτές τις συναλλαγές, πρέπει να τις επαναλάβετε.

Δουλεύουμε όπως συνήθως στις ΗΠΑ και αναμένουμε να επαναλάβουμε τις διασυνοριακές συναλλαγές τις επόμενες ημέρες.
Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς έχετε ερωτήσεις και εκτιμούμε την υπομονή σας καθώς η αφοσιωμένη ομάδα μας εργάζεται το συντομότερο δυνατό για να σας εξυπηρετήσει. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν μόλις είναι διαθέσιμες.

Ανυπομονώ να γνωρίσω τους πελάτες της Silicon Valley Bank. Έρχομαι σε αυτόν τον ρόλο με ταπεινότητα. Έρχομαι επίσης σε αυτόν τον ρόλο με εμπειρία σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Ήμουν μέλος της νέας ηγετικής ομάδας που εντάχθηκε στη Fannie Mae στον απόηχο της οικονομικής κρίσης το 2008/09 και υπηρέτησα ως Διευθύνων Σύμβουλος της Fannie Mae από το 2012/18. Είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά που κάναμε εκεί για να αποκαταστήσουμε την κερδοφορία της εταιρείας και να σταθεροποιήσουμε το σύστημα χρηματοδότησης της στέγασης σε μια περίοδο με άνευ προηγουμένου προκλήσεις.

Έρχομαι επίσης με εμπειρία και εκτίμηση για την οικονομία της καινοτομίας. Μέχρι πρόσφατα, ήμουν πρόεδρος μιας εταιρείας λογισμικού με έδρα τη Silicon Valley, η οποία παρέχει τεχνολογία σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της καταναλωτικής τραπεζικής. Γνωρίζω πόσο σημαντική υπήρξε και συνεχίζει να είναι η Silicon Valley Bank για την επιτυχία των πελατών της και του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σας και να υποστηρίξουμε εσάς και τις εταιρείες σας αυτήν τη στιγμή.
Σας ευχαριστώ με τις καλύτερες ευχές,
Τιμ Μαϊόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος, Silicon Valley Bank, NA»

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ
Συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι τριγμοί που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank δεν θα διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό, διατυπώνουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου και των εποπτικών αρχών.
Αυτό ήταν το πνεύμα και των δηλώσεων που πραγματοποίησε αργά εχθές το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, διαβεβαιώνοντας ότι "οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στη Sillicon Valley Bank (SVB)".

Αναγνώρισε πάντως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ότι παρότι δεν υπάρχει άμεση έκθεση την SVB, αυτό που συνέβη "είναι μια υπενθύμιση για εμάς ότι μπορεί στο τραπεζικό σύστημα να υπάρξει σοκ ανά πάσα στιγμή, γι' αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού μας συστήματος.

Πηγές του Capital.gr που συμμετείχαν στις χθεσινές εργασίες του Eurogroup αποκάλυψαν ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών "δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ -τουλάχιστον όχι μπροστά στις κάμερες".
Δεν "βλέπουν" μετάδοση στην Ελλάδα
Υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου εμφανίζονται καθησυχαστικά δεδομένης της πολύ διαφορετικής διάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα -και ευρύτερα στην Ευρωζώνη- καθώς δεν παρουσιάζει φαινόμενα τόσο υψηλής έκθεσης σε συγκεκριμένους κλάδους ή οικοσυστήματα όπως συνέβη με τη SVB.

Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ ξύπνησαν δυσάρεστες αναμνήσεις από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 που πυροδότησε τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αμερικανικές αρχές παρενέβησαν αποφασιστικά παρέχοντας εγγύηση για το σύνολο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες προκειμένου να αποτρέψουν το bank run αλλά και τη μετάδοση της κρίσης εντός και εκτός συνόρων.

"Έχοντας εκπαιδευτεί στην κρίση του 2008, οι regulators στις ΗΠΑ εμπόδισαν τη "φωτιά" που άναψε με την κατάρρευση της SVB να εξαπλωθεί", αναγνωρίζει πηγή του κλάδου στη χώρα μας. "Νομίζω πως έγινε το καλύτερο δυνατό" σχολιάζει υψηλόβαθμη θεσμική πηγή μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εγγυηθεί τις καταθέσεις στις δύο τράπεζες.

Παραδέχονται, πάντως, οι ίδιες πηγές ότι οι εποπτικές αρχές στις ΗΠΑ δεν εντόπισαν εγκαίρως τις αστοχίες στο risk management της SVP οι οποίες ευθύνονται, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων, για τη δραματική κατάληξη της "τράπεζας των startups".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline