Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  15:31:15

Αρχίζουν να μας ζώνουν τα φίδια... Βαρύ πλήγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το sell off που προκάλεσε η Credit Suisse - Κλείσιμο με απώλειες 4,55% και διπλάσια πτώση, 8,44% σε όλες τις Τράπεζες μας. Κύριο

Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης διαβεβαιώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται ανησυχίες σε καταθέτες, επιχειρήσεις και πολίτες και ότι δεν κινδυνεύει η ελληνική οικονομία, όπως παλαιότερα, με κραδασμούς αυστηρών μέτρων στις Τράπεζες και καταθέσεις, περιορισμούς και απώλειες.

1.Μεγάλες οι απώλειες για τον τραπεζικό τομέα, στο μείον 8,44% το κλείσιμο - Γύρω στο 3% οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse και το sell off που προκάλεσε στην Ευρώπη. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου στην Αθήνα έκλεισε την Τετάρτη με απώλειες 4,55%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες -ως αναμενόταν- ήταν οι απώλειες για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος έκλεισε με μείον 8,44%.

Ο Γενικός δείκτης του ΧΑΑ έκλεισε στις 1.025,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες.

Σχεδόν μία ώρα πριν το κλείσιμο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,69% στις 437 μονάδες και βρίσκεται σε χαμηλά δέκα εβδομάδων. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 2,95% στις 14.777 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 3,61% στις 6.883 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί κατά 3,09% ενώ στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός MIB χάνει 4,05% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 4,43%.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones άνοιξε με απώλειες άνω των 500 μονάδων ή 1,75% στις 31.590, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,65% στις 3.850 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,25% στις 11.280 μονάδες.

2.Αλ.Πατέλης για την τραπεζική κρίση: Δεν θα γίνουν τα ίδια - Η Ελλάδα δεν είναι όπως πριν

«Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού

Τις εκτιμήσεις του για την επιρροή της τραπεζικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, στην Ελλάδα καταθέτει με δήλωσή του μέσω του Tik Tok, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Οι γνωστός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας δεν θα ζήσει ανάλογες αγωνίες με εκείνες του παρελθόντος, καθώς «δεν είναι καθόλου όπως πριν», αποκλείοντας το ενδεχόμενο capital controls και τους φόβους για haircut καταθπέσεων.
Πιο αναλυτικά η δήλωσή του:

«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν.
Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας ότι δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.
Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.
Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.
Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline