Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  14:37:33

Μονομαχία ουσίας Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη, με ανάμιξη Χρυσοχοίδη- Γεραπετρίτη αλλά και κόντρα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ.. Στα σχέδια τρίτου Κ. Καραμανλή η επίσκεψη-λογοδοσία στις Σέρρες. Κύριο

Όσα προσδοκά η κυβέρνηση από την σημερινή, δύσκολη κοινοβουλευτική μάχη.

Τα βλέμματα όλα στραμμένα στον Καραμανλή, που φέρεται να αντεπιτίθεται με στοιχεία κατά των κατηγοριών του ΣΥΡΙΖΑ και ότι επιθυμεί να κριθεί στις εκλογές από τον λαό των Σερρών.

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ειδικά οι τοποθετήσεις που θα κάνουν ως αντίπαλοι υπουργοί στο Μεταφορών οι αρμόδιοι από το 2019 μέχρι πρόσφατα Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης. .

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μέσα από την συζήτηση θα αναδειχθεί με στοιχεία ο διαχρονικός χαρακτήρας των παθογενειών και θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, με πρώτο σταθμό τον προσεχή Σεπτέμβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος των διαδρομών και ως τα επόμενα χρόνια, όταν ο ΟΣΕ θα αλλάξει τελείως.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν σημαντικές ενισχύσεις των έργων υποδομής στους σιδηροδρόμους, μεταφορά τεχνογνωσίας από τις πιο έμπειρες στον τομέα αυτό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενσωματωθούν στη χώρα μας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, επιβολή της αξιολόγησης και, βέβαια, σημαντικό αριθμό προσλήψεων, ώστε να στελεχωθεί ικανοποιητικά ο Οργανισμός.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Εκτός από τους κ. Καραμανλή και Σπίρτζη στην επιτροπή έχει κληθεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ παρών θα είναι και ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος και τις μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αρχής γενομένης από τον κ. Χρυσοχοΐδη θα μιλήσουν για την πορεία και εξέλιξη της επίμαχης σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση.

Η κυβερνώσα παράταξη βάζει στο «μικροσκόπιο» τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Σπίρτζη στο «τιμόνι» του υπουργείου, ενώ καλεί και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που διετέλεσε υπουργός την περίοδο 2013-2015 επί συγκυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου. Τότε είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη σύμβαση «717», η οποία συνοδεύτηκε από κατατμήσεις, καθυστερήσεις, κενά και ολιγωρίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαφανούν οι διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στην σταδιακή απαξίωση του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Η «ώρα» του Καραμανλή

Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον ίδιο καθώς αυτή θα είναι η πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Μεταφορών, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να απαντήσει θεσμικά με στοιχεία και ντοκουμέντα για τις παρατάσεις των έργων, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τοποθετείται με προκλητικό τρόπο και εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών, ενώ θα τονίσει ότι είναι τουλάχιστον παράλογο να μην λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν το έργο επί 4,5 χρόνια.

Θα έχει μαζί του έναν ογκώδη φάκελο με όλα εκείνα τα έγγραφα που θα δείχνουν σε ποια κατάσταση παρέλαβε τον ελληνικό σιδηρόδρομο από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για το έργο που παρήχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε ποια κατάσταση παρέλαβε το σιδηροδρομικό δίκτυο, ποιες ενέργειες έκανε για τη βελτίωσή του και πως οδηγηθήκαμε στην απώλεια 57 συνανθρώπων μας. Παρά τις αφόρητες πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή προσωπικά να βγει και να μιλήσει, ο ίδιος θεωρούσε ότι ένα τόσο τραγικό γεγονός δεν προσφέρεται για τηλεοπτικές εμφανίσεις και αντιπαραθέσεις.

Με νέα σύνθεση θα προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς μεταξύ άλλων αντικαθίσταται ο Παύλος Πολάκης με τον Γιάννη Ραγκούση.
Όπως έγινε γνωστό επίσης, ο Ν. Παππάς παίρνει τη θέση Ε. Λάππα και ο κ. Γιαννούλης τη θέση του Σ. Ξανθόπουλου.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του, αντικαθιστά τον κ. Συντυχάκη με τον κ. Κατσώτη. Στη ΝΔ τον Κ.Τζαβάρα θα αντικαταστήσει ο Δημ. Καιρίδης.
Τη Δευτέρα οι «εξηγήσεις» Καραμανλή
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, που παραιτήθηκε μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, ο κ. Καραμανλής, φέρεται να λέει σε στενούς του συνεργάτες πως «παρακολουθώ τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην υπόθεση και εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών. Και είναι τουλάχιστον παράλογο να μη λογοδοτούν εκείνοι που καθυστέρησαν, 4,5 χρόνια, αλλά να εγκαλούν εκείνους που ξεμπλόκαραν και εντός ολίγων μηνών θα παραδώσουν τον έργο».

Οι άξονες που θα κινηθεί ο Κ. Καραμανλής

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο παραιτηθείς υπουργός θα κινηθεί στους παρακάτω άξονες:

– Τη σύμβαση 717
– Την τηλεδιοίκηση
– Τη σύμβαση για τη Hellenic Train

-Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, επιμένουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες ενέτεινε παρασκηνιακά τις πιέσεις ώστε ο πρώην υπουργός να τοποθετηθεί δημοσίως.
Παράλληλα όμως από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφές στον Κώστα Καραμανλή ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά και αναμένει να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ο ίδιος λέγεται ότι δεν έχει λάβει ακόμη οριστικά τη δύσκολη απόφαση, η οποία όμως πιθανολογείται ότι δεν θα αργήσει. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πάντως εκτιμούν ότι η αιωρούμενη αμφιθυμία και η έλλειψη αποφασιστικότητας στο συγκεκριμένο θέμα διαμορφώνουν μία ακόμη εκκρεμότητα, η οποία βαραίνει την κυβέρνηση. Οπως επιμένουν, μία ακόμη μεγαλύτερη αντίφαση θα διαμορφωθεί όσο θα επιχειρείται να επισπευσθούν αποφάσεις και ενέργειες για τον ΟΣΕ, οι οποίες εκκρεμούσαν, αποφεύγονταν ή καθυστερούσαν τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια.

Διαμεσολαβητές-αγγελιοφόροι
Αλλες πηγές επιβεβαιώνουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επικοινωνίες μεταξύ του Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού, μέσω συγκεκριμένων «διαμεσολαβητών-αγγελιοφόρων». Κατά τις πληροφορίες αυτές, από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαμηνυθεί σχεδόν εμφατικά ότι «καλό για όλους θα ήταν να μην είσαι υποψήφιος». Από την πλευρά Καραμανλή έχει μείνει να αιωρείται η εκκρεμότητα για την όποια απόφασή του και τον γνώμονα με τον οποίο αυτή θα ληφθεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline