Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  17:06:13

To βαθύ Κράτος των σιδηροδρόμων, κοντράρει την όποια νέα κανονικότητα λύσεων. Κόμματα, ΟΣΕ, ΡΑΣ, Ηellenic Traίn, συνδικαλιστές σε πλειοδοσίες είτε αντιπολίτευσης- κριτικής είτε αδιεξόδου φοβίας και .... αναδουλειάς. Κύριο

Τρεις εβδομάδες ανεργίας, με διαρκείς προφάσεις, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις νέων μέτρων. Ακόμα και για σύντομα δρομολόγια, όπως ο Προαστιακός Αττικής, Πάτρα- Ρίο, ορισμένα τοπικά κλπ.

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια που δεν θα γίνουν σήμερα – Τι απαιτούν οι εργαζόμενοι της Hellenic Train.

1. Κατάσταση απογοητευτική, μικροπολιτικής και μικροσυμφερόντων με επίκεντρο νοοτροπίες και πρόσωπα του « βαθέως Κράτους των σιδηροδρόμων», καθώς παρότι είχαν ανακοινωθεί πως θα ξεκινήσουν σήμερα, κάποια από τα σιδηροδρομικά δρομολόγια αναβάλλονται και πάλι. Παιχνίδια επιρροής και χαμηλού παραγοντισμού. Με ορισμένα κανάλια και Ιστοσελίδες στην ίδια αρνητική, μίζερη, αντιδημοκρατική ρότα.

Δεν θα πραγματοποιηθούν ορισμένα από τα σιδηροδρομικά δρομολόγια που είχαν ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς στη συνάντηση των εργαζομένων της Hellenic Train με τη διοίκηση της εταιρίας, ενόψει της αυριανής επανέναρξης των δρομολογίων των τρένων, μετά το δυστύχημα των Τεμπών οι εργαζόμενοι δεν πήραν τις γραπτές διαβεβαιώσεις που ζήτησαν για να επιστρέψουν στο τιμόνι των συρμών.

Αυτά τα δρομολόγια δε θα γίνουν

«Τα δρομολόγια θα αρχίσουν στα σημεία που δεν έχουμε εκφράσει ενστάσεις εμείς οι μηχανοδηγοί και σε όλα τα κομμάτια που δεν υπάρχουν στα 9 σημεία στην επιστολή που δώσαμε στη δημοσιότητα. Υπάρχει η δική μας ένσταση για την γραμμή Πλατύ – Φλώρινα, στην γραμμή προς Στρυμόνα, Σέρρες – Δράμα, και υπάρχει και ένσταση δική μας που αφορά το κομμάτι των επικοινωνιών μέσα στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα» δήλωσε ο Κώστας Γενηδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις και θεωρούμε ότι για την γραμμή Πλατύ – Φλώρινα και Σέρρες – Δράμα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις ισόπεδες διαβάσεις, με βραδυπορίες και με τις επικοινωνίες. Αυτό που γίνεται προσπάθεια να λυθεί είναι με τις επικοινωνίες».

2.Μηχανοδηγοί: Παρεμβάσεις σε 9 σημεία για να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος

Σε επιστολή τους προς τη Hellenic Train, οι μηχανοδηγοί επισημαίνουν τα εννέα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που χρήζουν επίλυσης προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια.

Μηχανοδηγοί – Επιστολή προς Hellenic Train: Παρεμβάσεις σε 9 σημεία για να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος

Ειδικότερα, οι μηχανοδηγοί αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα σημεία του δικτύου όπου δεν θα είναι δυνατή η επανεκκίνηση των δρομολογίων χωρίς τη διευθέτηση των υπαρχόντων ζητημάτων.

3.ΡΑΣ-ΟΣΕ: Εκατέρωθεν πυρά για την εκπαίδευση των σταθμαρχών

Δηκτική είναι η απάντηση του ΟΣΕ στη σημερινή ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για την τραγωδία στα Τέμπη, με την οποία «δείχνει» τον διαχειριστή υποδομής ως υπεύθυνο για ελλιπή εκπαίδευση του σταθμάρχη Λάρισας.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΣΕ δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «είναι εξαιρετικά δυσάρεστο εν μέσω μιας πολύ δύσκολης και οδυνηρής συγκυρίας για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό σιδηρόδρομο, επίσημοι φορείς να εκφράζουν απόψεις και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναφερομένων σε αυτές, ειδικά όταν έχουν υπάρξει κοινωνοί σε αυτά επί των οποίων αποφαίνονται.»
Τα επιχειρήματα του ΟΣΕ

Η ΡΑΣ από την πλευρά της έκρινε πως ο δεύτερος κύκλος θεωρίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση, ενώ υποστήριξε πως δεν προσκομίστηκαν κρίσιμα αποδεικτικά έγγραφα ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης αυτής. Ειδικότερα, κατέληξε πως ο δεύτερος κύκλος θεωρίας, που αφορά όχι μόνο τον σταθμάρχη της Λάρισας, αλλά και επιπλέον μέλη του προσωπικού του ΟΣΕ, δεν ολοκληρώθηκε σωστά.

Ο ΟΣΕ υιοθετεί αμυντική στάση βάσει δύο στοιχείων: Πρώτον, αναφέρει ότι ο οδηγός εκπαίδευσης του προσωπικού αφενός έχει κοινοποιηθεί στη ΡΑΣ, αφετέρου είναι απολύτως συμβατός με τον οδηγό σπουδών που έχει εγκρίνει η ίδια η αρχή. Δεύτερον, ο ΟΣΕ υποστηρίζει ότι στην απόφαση της έγκρισης του οδηγού σπουδών από τη ΡΑΣ καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η εκπαίδευση.

Παράλληλα, ο ΟΣΕ σημειώνει πως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και συγκεκριμένα στις 9/3 ενημέρωσε αναλυτικά την αρχή για τον τρόπο υλοποίησης του δεύτερου κύκλου θεωρίας, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων παρουσίας – πρακτικής μαθητείας από τις επιθεωρήσεις και της διδακτέας ύλης της θεωρητικής εκπαίδευσης που έχει χωριστεί σε δύο κύκλους. Ωστόσο, ο διαχειριστής υποστηρίζει πως ουδέποτε ζητήθηκαν βεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Εξήγησε μάλιστα ότι οι βεβαιώσεις αυτές πιστοποιούνται με εσωτερική αλληλογραφία και είναι στη διάθεση της ΡΑΣ εφόσον ζητηθούν.
Πρόστιμο

Στη σημερινή ανακοίνωση, η ΡΑΣ ζητούσε από τον ΟΣΕ να παρουσιάσει έγγραφες εξηγήσεις, καθώς και μέτρα αποκατάστασης εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Διαφορετικά «απειλεί τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής...με την επιβολή προστίμου ποσού 100.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με το διατακτικό της παρούσας».

Ο ΟΣΕ από την πλευρά του δήλωσε: «λειτουργώντας απολύτως μέσα στα θεσμοθετημένα πλαίσια και αντιλαμβανόμενος την ευαισθησία του θέματος απέναντι και στην κοινή γνώμη, θα απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια, λεπτομέρεια και τεκμηρίωση σε όλα όσα η Αρχή αναφέρει (βασιζόμενη καταρχάς σε «ισχυρές ενδείξεις»)».
Στην ανακοίνωση, ο ΟΣΕ καταλήγει: «έως τότε καλό είναι να εκφράζονται δημοσίως μόνο οριστικά και τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και όχι ώρες διάχυσης ευθυνών.».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline