Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  11:29:45

Εγγύηση Μητσοτάκη, με νέο γερό χαρτί το Bloomberg: «Προστατευμένες οι καταθέσεις των Ελλήνων. Ισχυρές οι τράπεζες». Κύριο

«Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η.Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%)».

1. «Οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αναφερόμενος στην αύξηση επιτοκίων, είπε ότι πιέζει και τους Ελληνες δανειολήπτες, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες».

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μια οικονομία, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αυτό επιτρέπει στην Ελληνική Κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας.

Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρομαι και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό.
Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Ελληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις.

Ομως θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Ελληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες.

Και βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την Ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

2.Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας σε ανάρτησή του σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
«Η διεύρυνση του ΑΕΠ της Ελλάδας "ξεπερνά τις μεγάλες οικονομίες" από το 2019 και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων "είναι αξεπέραστος από τον τραπεζικό κλάδο οπουδήποτε, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg», σημειώνει στην ανάρτησή του, στα αγγλικά, στο Τwitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου. Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγει επισημαίνοντας ότι είναι "καλά νέα και περισσότερα καλά νέα θα έρθουν σύντομα".

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg

«Με το Grexit να έχει αποφευχθεί, μαντέψτε ποιου το χρέος υπεραποδίδει;» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τις θετικότερες του αναμενομένου οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος.
«Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας επιβεβαιώνεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού της, το οποίο είναι χαμηλότερο του μέσου όρου των κρατών που φέρουν επενδυτική βαθμίδα παγκοσμίως», σημειώνει το πρακτορείο.

«Θυμάστε την Ελλάδα;», σημειώνει το δημοσίευμα. Παρά τις ευρύτερες εκτιμήσεις του βρετανικού Τύπου το 2015, αλλά ακόμη και του πρώην διοικητού της FED Αλαν Γκρήνσπαν ότι «ήταν θέμα χρόνου» πριν να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη Νομισματική Ενωση και το ευρώ να καταρρεύσει.

Ωστόσο, το Grexit ουδέποτε έγινε, καθώς αυτή ήταν η βούληση της αγοράς ομολόγων, σημειώνει το δημοσίευμα παραθέτοντας το ιστορικό των διακυμάνσεων απόδοσης που σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έως την τελική ανάκαμψή του επί των ημερών της παρούσης κυβερνήσεως.

Το κράτος των 10,3 εκατομμυρίων, αντίθετα σε κάθε αξιολόγηση διεθνούς οίκου, έχει υπάρξει μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021, βασιζόμενο σε θετικές τάσεις πληθωρισμού, κατά κεφαλήν εισοδήματος, ανόδου ΑΕΠ, μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολιτικής σταθερότητας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg.

Στην αγορά ομολόγων η Ελλάδα (το ελληνικό ομόλογο) διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες υψηλότερα εκείνου που το επενδυτικό κοινό θεωρεί ως υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Σύντομα δε θα έπρεπε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.
Από την εποχή που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε 7%, ξεπερνώντας μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Η.Β. (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε το Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων, -κριτήριο για την υγεία του τραπεζικού συστήματος- μειώθηκαν στο 6,8%, από 47% το 2017, και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2017, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο παρατίθενται επίσης αναλυτικά στοιχεία ως προς την ανακτηθείσα ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.
Οπως προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, τουλάχιστον από την εποχή προ της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα