Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  16:44:30

Ευπρόσδεκτα, αλλά χωρίς αυταπάτες, τα υποκριτικά συγχαρητήρια Ερντογάν- Τσαβούσογλου, που νικήσαμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία τους το 1821. Θεατρικές κινήσεις σκοπιμότητας για τρεις λόγους. Κύριο

Αμήχανες αλλά λογικές απόψεις του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια για την ευχάριστη- ανεξάρτητα εάν είναι επιφανειακή και προσωρινή- βελτίωση του κλίματος έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες και της νέας κατάστασης ειρήνευσης στο Αιγαίοι. Καμία δυνατότητα για ασφαλή πρόβλεψη μετά τον Ιούνιο.

1.-Όλες οι διεθνείς αναλύσεις σημειώνουν αυτή την «αναγκαστική-σκόπιμη» μεταστροφή του καθεστώτος Ερντογάν, από τον θρασύτατο-επιθετικό-αντιδυτικό στυλ στο «φιλικό, ειρηνικό, συνεργατικό» μέχρι πρόσφατα, εξαιτίας των τριών μεγάλων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει και είναι οι σεισμοί, η ακρίβεια- οικονομική κρίση και οι δύσκολες εκλογές στις 14 Μαΐου (οι πρώτες κάλπες).

2.«Η σχέση και η συνεργασία των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω»
O Toύρκος πρόεδρος ευχήθηκε στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου - Ανάλογη επιστολή έστειλε και ο Τσαβούσογλου στον Δένδια

-Ευχετήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

Εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, στην επιστολή του ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημειώνει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Και καταλήγει: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».
Επιστολή Τσαβούσογλου σε Δένδια

Υπενθυμίζεται, όπως μετέδωσε νωρίτερα η «Κ», ότι σε παρόμοια κίνηση προχώρησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έστειλε ανάλογη επιστολή στον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Επιστολή Τσαβούσογλου σε Δένδια για την 25η Μαρτίου

Εκτός από τις ευχές για την 25η Μαρτίου, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει στην επιστολή πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική, η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Eπισημαίνεται ότι με σημερινό της tweet η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα συνεχάρη τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

3.Ο... σεισμός από την «κωλοτούμπα» Ερντογάν με ευχές για το 1821(!),που ηττήθηκε το όραμα του της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τι σηματοδοτούν οι ευχετήριες επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου - Η συνέντευξη Δένδια στο ΘΕΜΑ - Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και το μέλλον - Άμεση ανάλυση

Αποσβολωμένους άφησε εκατομμύρια Έλληνες το... μπαράζ της επίθεσης φιλίας από την Τουρκία ανήμερα της 25ης Μαρτίου που ο ελληνισμός σε όλο τον πλανήτη γιορτάζει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, δηλαδή την επανάσταση εναντίον των Οθωμανών και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Την επέτειο της συμπλήρωσης 202 ετών από το 1821 επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να κάνει μία κίνηση βαρύνουσας πολιτικής σημασίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη επιστολή με ευχές για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Προφανώς δεν είναι συνηθισμένο, ούτε και αναμενόμενο, να στέλνει ευχετήριο μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την επανάσταση του 1821.

Πολύ περισσότερο που σχεδόν πριν από 100 ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε να πλήξει την Αθήνα με βαλλιστικούς πυραύλους διαμαρτυρόμενος για την στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου, πολλά εκ των οποίων ευθέως αρκετοί συνεργάτες του επιμένουν να θεωρούν σαν δήθεν τουρκικό έδαφος που παρανόμως υποτίθεται έχουν ενταχθεί στην ελληνική επικράτεια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν περιορίζεται σε ένα τυπικό λεκτικό ευχών αλλά αναφέρεται στην ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μιλώντας για τη θετική προοπτική τους. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η μετακίνηση των... τεκτονικών πλακών

Προτού επισημοποιηθεί η τουρκική μεταστροφή απέναντι στην Ελλάδα με τις επιστολές του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στη συνέντευξη του Νίκου Δένδια που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να αποκωδικοποιήσει την αλλαγή στάσης του τουρκικού καθεστώτος όπως διαφαινόταν μετά την δέσμευση της Άγκυρας να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας να γίνει ένα από τα 5 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα επιλεγούν για τη διετία 2025-2026.

«Έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ' αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά» επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας.

Και συνεχίζει ο υπουργός των Εξωτερικών: «Πολλοί διατυπώνουν την σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί, δηλαδή να είναι ανακόλουθη με όσα η ίδια έλεγε μέχρι τώρα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω και το εξής - και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία: Η τουρκική στήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τεράστιο συμβολισμό. Γιατί; Διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ό,τι εγγύτερο έχει η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια κυβέρνηση και είναι ακριβώς ο θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

Η τουρκική λοιπόν στήριξη ενέχει έναν συμβολισμό, τον οποίο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Η ελληνική στήριξη στην υποψηφιότητα των Τούρκων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του IMO, θέση την οποία κατείχε και η Ελλάδα με έναν εξαιρετικό Γενικό Γραμματέα, τον Ναύαρχο Ευθύμη Μητρόπουλο, είναι η γενική γραμματεία ενός Οργανισμού στον οποίο και εμείς μετέχουμε, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Είναι κάτι το παντελώς διαφορετικό».

Όπως αναφέρει ο Νίκος Δένδιας: «Εγώ δεν λέω ότι «ρίξαμε» την Τουρκία ή ότι της πήραμε κάτι παραπάνω απ' ό,τι της δώσαμε. Είναι προφανές ότι η Τουρκία, μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία, επέλεξε αυτό τον συμβολισμό. Tον επέλεξε, δεν είναι αφελής η Τουρκία. Όμως, καταλαβαίνετε τι σηματοδοτεί αυτός ο συμβολισμός αν – έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών - η Τουρκία επιλέξει να συνεχίσει να λειτουργεί επί τη βάσει αυτού του πλαισίου που δείχνουν οι τωρινές της κινήσεις και τι θα σημάνει αυτό για τους λαούς και τις κοινωνίες των δύο χωρών. Άρα λοιπόν, καταλήγοντας, λέω ότι εδώ υπήρξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα είχε απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ' αυτή την «πόρτα» που η Τουρκία άνοιξε.

Τώρα, το αν αυτό θα έχει μια ευτυχή κατάληξη ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει. Αλλά θα ήταν ασυγχώρητο από την ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτήν την αλλαγή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline