Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  19:52:46

«Επίσκεψη αβάντας- ξεπλύματος» από τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ, στο γεράκι και πρώτο ανθέλληνα υπουργό του Ερντογάν. Μόλις προχθές ο Χ. Ακάρ μίλησε πάλι για «δίκαιη μοιρασιά στο Αιγαίο». Κύριο

Αρνητικές οι πρώτες εντυπώσεις από την πρωτοβουλία του κ.Παναγιωτόπουλου να α ανταποκριθεί σε πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφθούν μαζί τις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου η δυσφορία κατά της Κυβέρνησης Ερντογάν είναι μεγάλη και η συμπάθεια υπέρ της Ελλάδος πολύ ισχυρή από παλαιά...



1.Ψυχρολουσία στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα νησιά του Αιγαίου. και στο φρόνημα του μέσου Έλληνα πολίτη. Δεν κατανοούν την σκοπιμότητα της κοινής περιοδείας Παναγιωτόπουλου- Ακάρ στη νότια με τον Τούρκο ΥΠΕΘΑ, σε επίδειξη προς όφελος της Άγκυρας και σε πειθαρχική συμμόρφωση με τις οδηγίες των ΗΠΑ για «συγκλίσεις» με προσωρινό, απλό κουκούλωμα των μεγάλων διαφορών...

Υπερβολική, βιαστική, και μονόπλευρη στην αξία της η χειρονομία του υπουργού Εθνικής Αμόναμε οφέλη μόνο για την τουρκική πλευρά εν όψει των δύσκολων εκλογών και της ανάγκης για ευνοϊκές διεθνείς εντυπώσεις υπέρ της Άγκυρας και προσωπικά όλων του καθεστώτος Τ. Ερντογάν. Ο επιθετικός στο Αιγαίο, διαρκώς απειλητικός και επί χρόνια προσβλητικός καραβανάς Χουλουσί Ακάρ καρπώνεται έτσι εικόνα «συνδιαλλαγής και γαλήνευσης», χωρίς καμμία ουσιαστική αλλαγή στην όλη στάση του σκληρού (και πάντα ύπουλου) καθεστώτος Ερντογάν και χωρίς κανένα θεσμικό όφελος της Ελλάδος.

Παναγιωτόπουλος: «Εξομάλυνση των σχέσων με την Τουρκία – Θα είμαι εκεί στις 4 Απριλίου»

-22Στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας θα μεταβεί, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Τρίτη 4 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος άλλωστε του είχε απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση.

Η συνάντηση των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στις σεισμόπληκτες περιοχές, με τις προεκλογικές περιόδους να εξελίσσονται και στις δύο χώρες, αποτελεί, κατά την Κυβέρνηση, μια ακόμη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και επιμήκυνσης της θετικής ατμόσφαιρας για τη μεγαλύτερη δυνατή χρονική διάρκεια. Σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια διαδικασία όπως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Δεν πάω στον Ακάρ για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία.

Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει βάλει στο συρτάρι τις διεκδικήσεις της και να κρατάει χαμηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά, που επί του παρόντος παραμένουν «χαμηλά» στην προεκλογική ατζέντα της γειτονικής χώρας.

Αξιωματούχοι μιλούσαν πριν από λίγες ημέρες για την ανάγκη διαλόγου και διαβουλεύσεων και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εκφράζει την επιθυμία της Αγκυρας για «δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου». Αναλυτές, όμως, υπενθυμίζουν πως οι χάρτες και οι επιστολές που έχει στείλει η Αγκυρα στον ΟΗΕ παραμένουν εκεί και αγνοούν το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά, ή αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών στρατιωτικοποιημένων νησιών.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Χουλουσί Ακάρ, με δύο διαδοχικές συνεντεύξεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τürk και στο πρακτορείο Αnadolu, είχε αναφερθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Ακάρ τόνισε πως, όταν ο ομόλογός του στην Ελλάδα τον καλέσει για επίσκεψη, τότε ο ίδιος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί θετικά.
«Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας πρώτα στο Αιγαίο, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα, έτσι ώστε οι πολίτες μας να ζήσουν σε ηρεμία και ευημερία. Είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου, και αυτό το λέμε και το επαναλαμβάνουμε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline