Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  19:34:48

Λάβαρο Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ η «αισχροκέρδεια-ασυδοσία». Εισπρακτικών και Funds σε δεκάδες χιλιάδες «κόκκινα δάνεια». Τα αγόρασαν τζάμπα, από τις Τράπεζες 10-15% και εκβιάζουν να εισπράξουν το 100% του δανείου, συν υψηλό τόκο. Κύριο

Η Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε χθες βράδυ στον ΣΚΑΙ ότι οι εξαγγελίες αυτές του Αλ. Τσίπρα είχαν μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση και θα συνεχισθούν-κλιμακωθούν όλη την προεκλογική περίοδο.

1.Διπλή η επιθετική τακτική στο θέμα αυτό αφενός με καταγγελίες για την πολιτική της ΝΔ και των Τραπεζών αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα διεξόδου-ανακούφισης..Με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεσπίσει ότι δεν μπορεί εισπρακτικές και Funds να αισχροκερδούν ασύστολα, σε βάρος των άτυχων δανειοληπτών ....πέντε και έξη φορές «απόδοσης» τα λεφτά που έδωσαν στις Τράπεζες γι αυτές τις σκανδαλώδεις αγορές κόκκινων δανείων. Το πολύ να μπορούν να εισπράττουν διπλάσια ποσά από τα ποσοστά 10-15% του κάθε δανείου που έδωσαν.

2.«Η πρότασή μας, δήλωσε σχετικά η Πότη Τσαπανίδου, προβλέπει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος θα υποχρεώνει όλους τους πιστωτές, είτε είναι Δημόσιο είτε είναι τράπεζες ή funds να μπουν στη διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη, στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, και να του προτείνουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής βιώσιμο. Η διαδικασία αυτή θα αφορά όσους έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμά τους. Εφόσον γίνει η αίτηση από τον οφειλέτη στην πλατφόρμα και του υποβληθεί σχετική πρόταση από τον δανειστή, τότε υπάρχουν δύο επιλογές.

Η μία είναι η πιο σύντομη αποπληρωμή μέσα σε 5 με 10 έτη, που περιλαμβάνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 40% με 60%. Η δόση θα επιδοτείται κατά ένα μέρος από το κράτος για να μην κοκκινίσει το δάνειο και θα διασφαλίζεται ότι η δόση που θα συμφωνηθεί θα είναι έως το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη. Η δεύτερη επιλογή είναι η ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις. Και εκεί προβλέπεται επιδότηση από το κράτος και ένα σταθερό επιτόκιο 2% για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια», επισήμανε η Πόπη Τσαπανίδου».

2. Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσιάζοντας το σχέδιο, σημείωσε ότι θα μπουν κανόνες στη λειτουργία των funds, θα υπάρξει συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και ίδρυση υφυπουργείου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και Στεγαστικής Πολιτικής.
«Το πάρτι θα τελειώσει. Η δικαιοσύνη θα επιστρέψει παντού» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι θα είναι η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πρώτη ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί «θα είναι να προχωρήσουμε αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, με βάση τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για διάστημα τριών μηνών, έως ότου δηλαδή τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών»
Με τις αποφάσεις της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ρίχνει στο τζόγο των funds, τη διαθέσιμη περιουσία κάθε ελληνικού νοικοκυριού» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε αναφέροντας τα εξής:

«Τον Πτωχευτικό Κώδικα του 2020, με τον οποίο καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της κύριας κατοικίας, οδηγώντας σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών των πρώτων κατοικιών λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων,

Τον εξωδικαστικό μηχανισμό στον οποίο δεν προβλέφθηκε καμία δεσμευτικότητα συμμετοχής των πιστωτών, τραπεζών και funds, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών,
Το σχέδιο «Ηρακλής», με βάση το οποίο οι μεταβιβάσεις των δανείων από τράπεζες σε funds συνδέθηκαν με τον νόμο 3156 του 2003.

Μια ενέργεια δηλαδή που αφενός απαλλάσσει από τη φορολογία τα funds για τις κάθε είδους πράξεις τους, αφετέρου δεν υποχρεώνει σε πρόταση ρύθμισης προς τον δανειολήπτη, πριν την όποια πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.

Και κάπως έτσι, μια χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης μετατρέπεται σε Άγρια Δύση.
Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους υπακούει πια στο δόγμα «ό,τι δε πληρώνεται, κατάσχεται»
Από τα funds που πλέον ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ.
Και που η μόνη τους μέριμνα είναι η υλοποίηση γρήγορων πλειστηριασμών, ακόμη και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline