Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  18:43:15

ΗΠΑ: Ρεκόρ νόμων και μέτρων, κατά των ΛΟΑΤΚΙ, που θεωρείται ότι έχουν προκαλέσει με τις δημόσιες δράσεις και αξιώσεις τους. Κύριο

Η σημαία του ουρανίου τόξου έγινε γνωστή ως σύμβολο της διαφορετικότητας και της περηφάνιας των ομοφυλοφίλων από τον καλλιτέχνη Τζίλμπερτ Μπέικερ, το 1978.

Σήμερα η σημαία αποτελείται από 6 διαφορετικά χρώματα σε ισάριθμες λωρίδες: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε και μοβ.

1.Συντηρητικοί πολιτικοί προσπαθούν να περάσουν νόμους που θα απαγορεύουν σε τρανς νέους να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, η οποία θα αντιστοιχεί στο φύλο που έχουν επιλέξει. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και για να απαγορευθεί σε νέους που έχουν αλλάξει φύλο να εγγράφονται με τη νέα τους ταυτότητα σε σχολεία και πανεπιστήμια. Στη συντηρητική πολιτεία του Τενεσί γίνεται προσπάθεια να απαγορευθούν τα ντραγκ σόου.

Τουλάχιστον 417 νομοσχέδια εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν ψηφιστεί φέτος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα αντίστοιχα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πέρυσι. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ στην ιστορία της χώρας και πολλοί αναλυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν έντονα για την κατάσταση των πολιτικών ελευθεριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης είναι εκείνα που για πολλούς παρουσιάζουν την πιο ανησυχητική αύξηση. Συντηρητικοί πολιτικοί προσπαθούν εδώ και μήνες να περάσουν νόμους που θα απαγορεύουν σε τρανς νέους να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, η οποία θα αντιστοιχεί στο φύλο που έχουν επιλέξει. Επιπλέον, ανάλογες προσπάθειες γίνονται και για να απαγορευθεί σε νέους που έχουν αλλάξει φύλο να εγγράφονται με τη νέα τους ταυτότητα σε σχολεία και πανεπιστήμια.
[A.P. Photo/John Hanna]

Περιορισμοί στη Φλόριντα

Επιπλέον, σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, με κυβερνήτη τον υπερσυντηρητικό Ρον ντε Σάντις, έχει ξεκινήσει να γίνεται μια προσπάθεια ώστε ο περιορισμός των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων να γίνει και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, οι Ρεπουμπλικανοί της εν λόγω πολιτείας πιέζουν όλο και περισσότερο ώστε να απαγορευθεί νομικά η συζήτηση σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα στις σχολικές αίθουσες (νόμο που οι αντίπαλοι έχουν ονομάσει «don't say gay law») ενώ στην –επίσης συντηρητική– πολιτεία του Τενεσί γίνεται προσπάθεια να απαγορευθούν τα ντραγκ σόου, τα οποία γνωρίζουν πρωτοφανείς επικρίσεις και σε άλλες πολιτείες.

Η ταχύτητα με την οποία νομοσχέδια με αυτή τη φιλοσοφία ψηφίζονται στη χώρα έχει φτάσει πλέον σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε κατά μέσον όρο να εμφανίζονται σχεδόν δύο την ημέρα. «Ένα νομοσχέδιο που εισήχθη χθες είναι σχεδόν παλιό», δήλωσε η Κατ Κάρικ, καθηγήτρια στο πρόγραμμα ΛΟΑΤΚΙ Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Στη Φλόριντα του συντηρητικού κυβερνήτη Ρον ντε Σάντις, οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν ώστε να απαγορευθεί νομικά η συζήτηση σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα στις σχολικές αίθουσες (νόμο που οι αντίπαλοι έχουν ονομάσει «don't say gay law»). [A.P. Photo/John Raoux]

Τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης είναι εκείνα που για πολλούς παρουσιάζουν την πιο ανησυχητική αύξηση.

Οι επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ δεν άρχισαν τώρα. Είναι μία υπόθεση τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών, όμως η επιθετική αύξησή τους τον τελευταίο χρόνο είναι που προκαλεί ανησυχία. Κάποιοι από τους σχετιζόμενους με την εκπαίδευση νόμους επιβάλλουν στους δασκάλους να ενημερώνουν τους γονείς των παιδιών εάν το παιδί αποφασίσει πως θέλει να το προσφωνούν σε διαφορετικό γένος από το βιολογικό του. «Όλα αυτά βασίζονται στην παρανοϊκή ιδέα ορισμένων ότι οι δάσκαλοι ενθαρρύνουν στα κρυφά τα παιδιά να γίνουν τρανς χωρίς να το πουν σε κανέναν», εξήγησε ο Τζίλιαν Μπράνστετερ, διευθυντής επικοινωνίας της Αμερικανικής Ένωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Στο Κεντάκι

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κυβερνήτης του Αϊνταχο υπέγραψε νομοσχέδιο που περιορίζει τους διεμφυλικούς μαθητές από το να χρησιμοποιούν τις σχολικές τουαλέτες που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου που έχουν επιλέξει. Παράλληλα, βουλευτές από το Κεντάκι παρέκαμψαν το βέτο του κυβερνήτη, για να περάσουν ένα σαρωτικό νομοσχέδιο που απαγορεύει τη νοσοκομειακή φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο των τρανς νέων.

Αυτό το νέο κύμα νομοθετικών πρωτοβουλιών εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ –πολλά από τα οποία στοχοποιούν σχεδόν άμεσα τα πάνω δύο εκατομμύρια τρανσέξουαλ άτομα που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες– έρχεται σε μια εποχή που 1 στους 4 διεμφυλικούς ενηλίκους δηλώνει ότι έχει δεχθεί σωματική επίθεση, σύμφωνα με έρευνα της Washington Post που διεξήχθη στα τέλη του 2022. Το ποσοστό είναι υψηλότερο για τα έγχρωμα τρανς άτομα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline