Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  20:39:08

Η Liberation απορεί και επικρίνει: «Γιατί η Εύα Καϊλή είναι ακόμη στη φυλακή;». Σήμερα η νέα αίτηση για προσωρινή αποφυλάκιση, καθώς βγήκαν έξω όλα τα λαμόγια της υπόθεσης Qatargate. Χθες ελεύθερος ο Ευρωβουλευτής Ματαρόλα. Κύριο

Επιθετική γραμμή διεκδίκησης μιας ίσης και δίκαιης κρίσης, έχει επιλέξει ο Βέλγος συνήγορός της. Ήδη έκλεισε τέσσερις μήνες προφυλακισμένη από τις 10 Δεκεμβρίου.

Qatargate: Καταθέτει νέο αίτημα αποφυλάκισης τη Μ.Πέμπτη η Καϊλή

1.Ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας, Ζαν Κατρεμέρ, αναφέρει σε άρθρο του πως η Καϊλή παραμένει στη φυλακή «χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη».
Εναντίον της βελγικής δικαιοσύνης για το γεγονός πως η Εύα Καϊλή παραμένει ακόμα στη φυλακή για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο Qatargate στρέφεται η γαλλική εφημερίδα Liberation, καθώς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συμπληρώνει τέσσερις μήνες υπό κράτηση.

Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας, Ζαν Κατρεμέρ, αναφέρει σε άρθρο του πως η Καϊλή παραμένει στη φυλακή «χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη», ενώ στέκεται στο γεγονός πως ο ρόλος της στην υπόθεση «Qatargate» είναι περιθωριακός. Παρόλα αυτά, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο στο υπόγειο βελγικής φυλακής, στερήθηκε τη δίχρονη κόρη της, την οποία κατάφερε να δει για λίγες ώρες, ενώ όλοι οι άλλοι που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα, αφέθηκαν ελεύθεροι, προσθέτει Γάλλος δημοσιογράφος.

«Το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας εικαζόμενης αθώας μέχρις αποδείξεως του εναντίου, λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς από την Πέμπτη, ο ενορχηστρωτής του «Qatargate», ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς μερικής ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Νωρίτερα, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι», υπογραμμίζει το άρθρο του Κατρεμέρ.

Η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπέλα– η σύλληψη του δεύτερου θεωρείται ακόμη πιο «παράλογη» – «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια». Ωστόσο, Καϊλή και Ταραμπέλα, δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο αλλά και ούτε απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κανέναν.
Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων αν και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί και ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής.

Ο Κατρεμέρ προσθέτει ότι, με βάση τα όσα γνωρίζει, «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα».
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Liberation» φρεσκάρει τη μνήμη των αναγνωστών της, θυμίζοντας ότι η βελγική Δικαιοσύνη είχε χειριστεί με πολύ διαφορετικό τρόπο την υπόθεση του πρώην υπουργού της Βαλλονίας, Σερζ Κουμπλά, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2014 για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ενώ βρέθηκαν στο όνομά του λογαριασμοί με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς «παραδείσους».

Ωστόσο, η υπόθεσή του διευθετήθηκε μέσα σ΄ένα 24ωρο και, ύστερα από εννέα χρόνια, καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή και βαρύ πρόστιμο.
Το γαλλικό δημοσίευμα γράφει επίσης ότι «μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Βέλγος δικαστής Κλεζ, που θα αποσυρθεί στο τέλος της χρονιάς, θέλει να αποχωρήσει κάνοντας εντύπωση, καθώς δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα αφού γνωρίζει ότι η δίκη θα πάρει κάπου δέκα χρόνια».

2. «Επιμένει κατηγορηματικά στην αθωότητα της» σύμφωνα με τον δικηγόρο της.
Τη Μεγάλη Πέμπτη θα εξεταστεί το νέο αίτημα αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή, η οποία παραμένει υπό κράτηση για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο Qatargate.
«Στο ερχόμενο δικαστικό συμβούλιο θα δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία του κ. Παντσερι. Θα έχουμε ισχυρά νεότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα. Η ίδια αν και ψυχολογικά φορτισμένη επιμένει κατηγορηματικά στην αθωότητά της», ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο συνήγορός της, κ. Δημητρακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 6 Απριλίου, το Προδικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι. Τον Ιανουάριο ο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, ένας νόμος που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση και τη μείωση της ποινής με αντάλλαγμα την πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση για τα εγκλήματα που διέπραξε ο ενδιαφερόμενος και οι συνεργοί του.

3.Qatargate: Ελεύθερος με βραχιολάκι και ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα
Απελευθερώνεται με ηλεκτρονικό βραχιολάκι ο Μαρκ Ταραμπέλα, όπως επιβεβαιώνει στη Le Soir ο εκπρόσωπός του.

Με το καθεστώς ηλεκτρονικού βραχιολιού θα συνεχιστεί εφεξής η κράτηση του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, που εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς Qatargate, με σημερινή απόφαση των βελγικών αρχών.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Soir, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Antoon Schotsaert ανέφερε ότι ο ευρωβουλευτής μπορεί να βγει από τη φυλακή και να επιστρέψει στο σπίτι του, υπό περιοριστικούς όρους. Ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Qatargate: Αποφυλακίζεται με «βραχιολάκι» ο Παντσέρι

«Μόλις μάθαμε με ανακούφιση την επικείμενη απελευθέρωση του Μαρκ Ταραμπέλα. Παραμένει, φυσικά, στη διάθεση των ανακριτών εάν χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε εκπρόσωπός του σε δελτίο Τύπου. «Θυμηθείτε ότι ο Ταραμπέλα πάντα ισχυριζόταν την αθωότητά του. Είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε λάβει ποτέ χρήματα ή δώρα σε αντάλλαγμα για τις απόψεις του» προσέθεσε.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής παρέμενε υπό κράτηση από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Την εκτίμηση ότι η σημερινή απόφαση των βελγικών δικαστικών αρχών ενδέχεται να παίξει θετικό ρόλο στην επικείμενη ακρόαση της Εύας Καϊλή την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα εξεταστεί παρόμοιο αίτημα, εξέφρασε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά από τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα του πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, να βγει από τη φυλακή και να παραμείνει υπό περιορισμό στο σπίτι του.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline