Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  22:22:58

Γέμισαν, άγρια βία, τα..ψευτοέθιματου «ελληνικού Πάσχα». Από ρουκέτες και χαλκούνια έως δυναμίτες, εκρηκτικά και καθολικούς μπότηδες στην Κέρκυρα. Θλιβερές αναπηρίες κάθε χρόνο. Κύριο

Ψευδείς και ανακριβείς αναφορές σε δήθεν έθιμα .... αντίστασης κατά των Τούρκων σε Πελοπόννησο, Στερεά, Χίο και Βόρειο Ελλάδα.

Καθόλου αυθεντικά κάποια άλλα δήθεν «ιστορικά ελληνικά έθιμα» σε άλλες περιοχές, επινοήσεις και εφευρήματα τελευταίων δεκαετιών και τουριστικούς, «λαογραφικούς» και άλλους τοπικούς λόγους.

1.Ελάχιστα από αυτά τα βάρβαρα «υπερθεάματα» και τις ηχηρές-πύρινες επιδείξεις γενναιότητας του Πάσχα, έχουν σχέση με την αυθεντική ελληνική παράδοση- θρησκευτική και εθνική. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν επινοήσεις τοπικών παραγόντων, εκ των υστέρων, αντιγραφές- διογκώσεις μικρής κλίμακας με τα περισσότερα' έθιμα» αυτά ψευδώς αναφερόμενα δήθεν στην... Τουρκοκρατία και σε δήθεν άλλες γενναίες πράξεις αντίστασης και ηρωισμού των Ελλήνων.
Γέμισαν, άγρια βία, τα..ψευτοέθιμα του «ελληνικού Πάσχα» με επιδείξεις από νταήδες μέσα σε γενικό κλίμα φοβίας. Από ρουκέτες και χαλκούνια έως δυναμίτες, εκρηκτικά και καθολικούς μπότηδες στην Κέρκυρα. Θλιβερές οι αναπηρίες κάθε χρόνο και όχι σπάνια τα δυστυχήματα ..

2.Τραυματισμοί παιδιών από βεγγαλικά την Ανάσταση: Χειρουργήθηκαν δύο αγόρια που ακρωτηριάστηκαν - Αναρρώνει 7χρονη

Πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών προκάλεσε και φέτος το έθιμο με τα βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης με ορισμένα από τα περιστατικά να μεταφέρονται στα νοσοκομεία καθώς ήταν απαραίτητο το χειρουργείο.

Τρία παιδιά από Ρόδο, Αγκίστρι και Σύμη τραυματίστηκαν βαριά από κροτίδες που έπεσαν μετά το «Χριστός Ανέστη» το βράδυ της Ανάστασης, ενώ ένα ακόμα παιδί από την Πύλο τραυματίσθηκε στο χέρι και διακομίσθηκε για το λόγο αυτό στην Αθήνα. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακόμα 4 άνδρες τραυματίστηκαν στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, στην προσπάθεια τους να ανάψουν βεγγαλικά.

Αναλυτικότερα, πολλαπλά εγκαύματα προκάλεσε κροτίδα σε 14χρονο αγόρι στο Αγκίστρι το οποίο ακρωτηριάστηκε στα δάχτυλα του αριστερού χεριού ενώ τραυματίστηκε και στο δεξί του χέρι. Εξαιτίας τω βεγγαλικών 13χρονο αγόρι στη Σύμη είχε μερικό ακρωτηριασμό στα δάχτυλα του δεξιού χεριού του και τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Για τον λόγο αυτό το παιδί αεροδιακομίσθηκε στην Αθήνα.
Ο 13χρονος και ο 14χρονος που τραυματίστηκαν από βεγγαλικά νοσηλεύονται στο «Παίδων Αγία Σοφία». Τα παιδιά χειρουργήθηκαν και βρίσκονται στη διαδικασία αποκατάστασης. Σημειώνεται ότι ο 8χρονος που τραυματίστηκε στο χέρι από κροτίδα στην Πύλο διακομίσθηκε και εκείνος στην Αθήνα.

Στο νοσοκομείο και 7χρονη στη Ρόδο - «Κάηκε στο πρόσωπο»

Στο νοσοκομείο πέρασε τη νύχτα της Ανάστασης 7χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο. Ένα από τα βεγγαλικά που εκτοξεύθηκαν στο χωριό Μασσάρι το τραυμάτισαν προκαλώντας του σοβαρά εγκαύματα.
«Καμένο στο πρόσωπο, είναι εντάξει στο σπίτι του, νοσηλεύτηκε ένα 24ωρο στο νοσοκομείο και πήγε στο σπίτι του. Έχει εγκαύματα[...] Κάτι πρέπει να γίνει, από το να απαγορευτούν που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν λέγονται πια βεγγαλικά και δυναμιτάκια. Είναι δυναμίτες» τόνισε ο Πρόεδρος Κοινότητας Μαλώνας, Νεκτάριος Μουστακέλλης.
Πεδίο μάχης έγινε και το Λεωνίδιο Αρκαδίας όπου τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να πυροδοτήσουν βεγγαλικά στην ενορία του Αγίου Βασιλείου. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας με τους δύο να διακομίζονται στην Τρίπολη λόγω των εγκαυμάτων που έφεραν στα χέρια και το στήθος.
«Πήγα να το πετάξω και έσκασε κατευθείαν»

Νεαρός που τραυματίστηκε από δυναμιτάκι μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε πόσο εύκολο είναι να χτυπήσει κάποιο παιδί από αυτές τις μικρές αλλά επικίνδυνες εκρήξεις: «Όπως πήγα να το πετάξω σκάει κατευθείαν... Πάω να το πιάσω το παίρνω το ανάβω και με το που πάω να το πετάξω σκάει κατευθείαν». Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του νεαρού νιώθει τυχερός που δεν συνέβη τίποτε σοβαρότερο στον γιο του, κάτι από το οποίο δεν γλίτωσαν άλλα παιδιά.

«Στην ατυχία τους ήταν τυχερός που δεν έχασε κανένα δάχτυλο. Τα παιδιά να μην ασχολούνται καθόλου με αυτά τα πράγματα γιατί τώρα και σκάνε και γκαζάκια και χίλια δυο και δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτό το πράγμα[...] Όπως είπα και προηγουμένως στον γιο μου αυτά πρέπει να σταματήσουν γιατί μπορεί να γίνουν χειρότερα. Όπως ήταν ένα παιδάκι προηγουμένως με 4 δάχτυλα κομμένα. Ήταν πριν από εμάς».

Στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής αναρρώνουν τα παιδιά από Σύμη & Αγκίστρι
Στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μεταφέρθηκαν τα δύο παιδιά, που τραυματίστηκαν από βεγγαλικά. Πρόκειται για έναν 13χρονο από τη Σύμη και έναν 14χρονο από το Αγκίστρι. Χειρουργήθηκαν και νοσηλεύονται στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και βρίσκονται στη διαδικασία της αποκατάστασης.
Όπως ανέφερε δημοσιογράφος της ΕΡΤ, νωρίτερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το χειρουργείο του 13χρονου ο οποίος αναρρώνει. Σύμφωνα με τους γιατρούς και το χειρουργείο του 14χρονου από το Αγκίστρι πήγε καλά και βρίσκεται και αυτός στη διαδικασία της αποκατάστασης. Οι

3.Πάσχα στη Χίο - Ρουκετοπόλεμος

Ένα από τα πιο προβεβλημένα έθιμα στην ελληνική (και ξένη) τηλεόραση είναι ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο. Το χωριό Βροντάδος αποτελεί ένα ειδυλλιακό σκηνικό χάρη στα χρωματιστά καπετανόσπιτα, τα απάνεμα λιμανάκια και τους γραφικούς ανεμόμυλους. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όμως το έθιμο του ρουκετοπόλεμου –παλιό όσο και η ναυτοσύνη στον Βροντάδο– ο διάσημος οικισμός μεταμορφώνεται σε κάτι που θυμίζει έντονα πεδίο μάχης. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας δήθεν(ενώ είναι ψευδές) κρατάει η «σύρραξη» ανάμεσα στους Παναγούσους (ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής) και στους Αγιομαρκούσους (ενορίτες του Αγίου Μάρκου), που κάνουν τη νύχτα μέρα με τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν έχοντας ως στόχο τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου οι μεν το ρολόι της Παναγίας της Ερειθιανής οι δε.

Πάσχα στην Καλαμάτα - Σαϊτοπόλεμος

Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει ένα ξεχωριστό τοπικό έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους. Όσοι συμμετέχουν στο έθιμο είναι συχνά ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι. Όταν η εκτόξευση αρχίσει, το πλήθος που βρίσκεται γύρω αρχίζει να ζητωκραυγάζει δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό. Τα «μπουλούκια», όπως ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων αναβιώνουν ένα έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.

Χαλκούνια 2022: εκρηκτική «παράσταση» στο Αγρίνιο

Τα χαλκούνια επέστρεψαν στην κανονικότητα τους μετά από δύο χρόνια περιορισμών και συμβολικής ρίψης τους.
Και επέστρεψαν με δυναμικό και φαντασμαγορικό τρόπο. Το ξακουστό έθιμο του Αγρινίου διαδραματίστηκε ενώπιον πλήθους κόσμου στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ξεκίνησε στις 22:30 με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χαλκουνάδων Χαράλαμπου Γιωτόπουλου και Πάνου Βραχωρίτη που έφυγαν από τη ζωή.
15-20 χαλκουνάδες άναψαν εκατοντάδες (άνω των 300) χαλκουνιών έκαναν τη νύχτα μέρα και έτυχαν αποθέωσης από τον κόσμο που τους επιφύλαξε θερμό χειροκρότημα.

Μπότηδες
Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε. Και επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου ο χριστιανισμός και το Δωδεκάθεο αλληλομπλέκονται, οι επινονήσεις και ευφάνταστες θεωρίες έχουν τις αναφορές τους στις δυο αυτές θρησκείες.

Μάλλον πρόκειται για έθιμο των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline