Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  00:46:31

Ολες οι δημοσκοπήσεις: οι αναποφάσιστοι από τον χώρο της Δεξιάς κυρίως, θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα υπέρ -κατά της ΝΔ και της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Αν παραμείνουν τα ποσοστά για τη ΝΔ μεταξύ 33,5% και 35,5% είναι πιθανή στον δεύτερο γύρο η αυτοδυναμία.

Όσο πιο πάνω από το 33% λάβει η ΝΔ τόσο πιο άνετα μπορεί να προσεγγίσει το 38% που απαιτείται με την ενισχυμένη αναλογική για τις 151 έδρες και υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής φθάνει το 8%.

1.Σταδιακή ήταν τα τελευταία δύο χρόνια η αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του Ιουλίου 2019 από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και την νέα ηγεσία της ΝΔ, με συνέπεια να αποδειχθεί αυταπάτη το «άνοιγμα με πρώην πασόκους» προς τον (ανύπαρκτο , δήθεν αυτοτελές κέντρο) και επιπλέον με προκλητικές επιλογές κομματικών του ΠΑΣΟΚ και παραγκωνισμούς δεξιών και κεντροδεξιών στελεχών να σημειωθεί σοβαρό ρήγμα στην επιρροή της ΝΔ. Με πτώση πολλών μονάδων από το 40% σε ποσοστά κάτω του 30% ακόμα και πριν την τραγωδία των Τεμπών. Η ΝΔ ανέκτησε δυνάμεις μετά τα Τέμπη από τις χαμένες, αλλά οι αναποφάσιστοι , οι αποστασιοποιημένοι οι δυσαρεστημένοι κεντροδεξιοί και το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη μπορεί να είναι game changers.

H διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στα επίπεδα προ των Τεμπών με 6,5 % και το κυβερνών κόμμα δείχνει φαβορί για την πρωτιά στις εκλογές. Μακρυά όμως από κάθε ελπίδα αυτοδυναμίας, κοντά στο αναγκαίο 38% για το δεύτερου γύρο. Χωρίς επιπλέον βεβαίως το γενναιόδωρο άνοιγμα στους επί χρόνια πολέμιους της ΝΔ πασόκους , με θέσεις (γραμματείες, διοικήσεις και υπουργεία) να προσθέσουν νέες ψήφους αλλά αντίθετα να διώξουν πολλούς..

2. Κατά άλλες εκτιμήσεις υπάρχουν δύο παράμετροι που ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί δημοκοπικά το πολιτικό τοπίο 25 ημέρες πριν από τις εκλογές. Άλλωστε, οι σοβαροί μελετητές και ερευνητές των δημοσκοπήσεων πάντα σημειώνουν ότι δεν πρέπει να κυριαρχεί στην ανάλυση των μετρήσεων η διαφορά, αλλά πολλά συνδυαστικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοικτό μέτωπο με τους δημοσκόπους.

Γαλαζοπράσινη μάχη στο προοδευτικό κέντρο – Tο βλέμμα στους ενδιάμεσους ψηφοφόρους

Οι αναποφάσιστοι και οι ψηφοφόροι Κασιδιάρη θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Η μέτρηση της Pulse για τον SKAI δείχνει ότι οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 11%, ποσοστό αρκετά μεγάλο.

Και ο δεύτερος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον δρόμο προς την κάλπη είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη, ίσως και για το κόμμα Κανελλόπουλου στις 2 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος με το κόμμα «Ελληνες» και με άλλο πρόεδρο.

Την Τρίτη, 2 Μαΐου 2023 λήγει η προθεσμία όπου, εντός τριών (3) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α1΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς, ενώ το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 λήγει και η προθεσμία όπου, βάσει του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 εντός (7) ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κάθε κόμμα, συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων και συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων, καταρτίζει και υποβάλλει τους συνδυασμούς του.
Έτσι, εξετάζοντας τους υποψηφίους και τα κόμματα ο Άρειος Πάγος θα εκδώσει την ετυμηγορία του.

Ποιοι κερδίζουν τους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της PULSE το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%. Αν λοιπόν απαγορευτεί το κόμμα Κασιδιάρη το ερώτημα είναι που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι του.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα κερδίσουν καμία ψήφο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάποια οριακά κέρδη θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η συντριπτική πλειοψηφία θα πάει σε όμορα μικρότερα κόμματα.
Αν παραμείνουν τα ποσοστά για τη ΝΔ μεταξύ 33,5% και 35,5% είναι πιθανή στον δεύτερο γύρο η αυτοδυναμία. Όσο πιο πάνω από το 33% λάβει η ΝΔ τόσο πιο άνετα μπορεί να προσεγγίσει το 38% που απαιτείται με την ενισχυμένη αναλογική για τις 151 έδρες και υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων εκτός Βουλής φθάνει το 8%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline