Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  00:47:18

Ο Νουριέλ Ρουμπινί από Forum Δελφών: «Μετά τις εκλογές η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα λόγω των χρεών της. Ανεξάρτητα ποιος θα είναι επικεφαλής», Κύριο

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι, γεννημένος στις 29 Μαρτίου 1958 στη Κωνσταντινούποιλη. είναι Αμερικανός οικονομολόγος, τέως καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επίτιμος καθηγητής του Stern School of Business.

Είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας "Roubini Global Economics". Επονομάστηκε και "Dr. Βικιπαίδεια» για τις γνώσεις ,τις δημοσιεύσεις και τίς τολμηρές του προβλέψεις.

1.Πιστεύει ότι η Τουρκία, όπου γεννήθηκε, θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα λόγω των χρεών της, που την οδηγούν σε μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση. Μια χώρα με πολιτική ηγεσία σε γενικές γραμμές και διακομματικά, βυθισμένη στον εθνικισμό, στραμμένη σε επιθετικές αξιώσεις και συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα, καθώς ο
Ν. Ρουμπινί τόνισε στους Δελφούς ότι η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας τώρα δεν είναι μόνο οικονομικές ή πολιτικές.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, μετά τις εκλογές, διότι «είναι βουτηγμένη στα χρέη» εξέφρασε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Μεγάλες Απειλές»,
Για σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις και της βοήθεια της τρόικας έκανε λόγο ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ρουμπινί υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική σήμερα, επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρθηκε επίσης και στα χαμηλά επίπεδα καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που ο πλανήτης εξελίσσεται σε έναν «κόσμο γνώσης».

Ο οικονομολόγος μίλησε για την αβεβαιότητα που φέρνουν οι επερχόμενες εκλογές, αλλά επισήμανε ότι αυτό θα ξεπεραστεί. Επιπλέον υπογράμμισε τους σημαντικούς κινδύνους της «δύσκολης γειτονίας» με την Τουρκία, η οποία όπως είπε, βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία και ελλοχεύει κίνδυνος κρίσης στο Αιγαίο, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μία στρατιωτική σύρραξη.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ρουμπινί αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με υπαρκτό τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, υπό την ακραία πολιτική πόλωση που επικρατεί. Όπως είπε, οι ανισότητες όλο και διευρύνονται στις ΗΠΑ, ενώ οι ψηφοφόροι στρέφονται σε πρόσωπα όπως ο Τράμπ ή της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν χώρες με υψηλά αποθέματα δημοσίου χρέους, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνουν μη βιώσιμα και σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα πληθυσμό συνιστούν παράγοντες θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline