Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  00:32:28

Όχι στο απώτερο μέλλον (όπως θέλει ο ποιητής) αλλά από τον Ιούνιο εφέτος θα έχουμε «πολλή ξηρασία» στη Ελλάδα. Με πολλές πυρκαγιές, μείωση στις παραγωγές φρούτων- λαχανικών και δύσκολες συνθήκες. Κύριο

Τα πρώτα μηνύματα από την Ισπανία, οι δυσάρεστες προβλέψεις για δοκιμασίες στο κλίμα στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Τι εκτιμούν οι επιστήμονες.

1.Στην τελική ευθεία έχει μπει ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου που επισήμως ξεκινάει την 1η Μαΐου. Φέτος, τα πρώτα μισθωμένα πτητικά μέσα θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα από πέρυσι, καθώς αναμένεται να διατεθούν στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου. Ο αριθμός των εναέριων μέσων (εθνικός στόλος και μισθωμένα πτητικά μέσα) θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή περίοδο, όπου στο έργο της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών από αέρος είχαν συμβάλλει συνολικά 86 εναέρια μέσα.

2.Η καυτή Ισπανία δε φαίνεται να είναι μακριά από την Ελλάδα καθώς ο οι προβλέψεις για το κλίμα και για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το εφετινό καλοκαίρι είναι μάλλον δυσοίωνες.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι το κλίμα είναι ένα θέμα το οποίο ταλανίζει όχι μόνο τον ελληνικό χώρο αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο και τον παγκόσμιο. "Βλέπουμε τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ένα hotspot ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε όλα αυτά τα γεγονότα και προβληματιζόμαστε με βάση βεβαίως τις διεθνείς καταγραφές και τα διεθνή στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Θεωρείται ότι πάμε σε μία αύξηση της διαδικασίας για πιο θερμές περιόδους και μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε και την μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα πιο θερμό καλοκαίρι φέτος".

Αφού εξήγησε ότι δεν μπορούν οι ειδικοί να προβλέψουν με ακρίβεια το αμέσως επόμενο καλοκαίρι τι ακριβώς θα συμβεί, τόνισε ότι η προϊούσα αύξηση της θερμοκρασίας επιφέρει τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. "Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι αύξηση των βαθμών και της θερμοκρασίας την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και τις άλλες περιόδους σημαίνει ότι έχουμε πιο μεγάλη ξηρασία. Σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιών. Στη συνέχεια έχουμε διαστήματα με έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις, κατολισθήσεις και όλος αυτός ο κύκλο, που είναι ένας κύκλος που επιταχύνεται συνέχεια, οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγεί σε ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει χαρακτήρα επιστροφής. Το φαινόμενο της ερημοποίησης".

Από πλευράς του ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Πρόδρομος Ζάνης σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό επιχειρησιακά να γίνει πρόβλεψη για το τι καλοκαίρι θα έχουμε. "Υπάρχουν μόνο εποχιακές προβλέψεις οι οποίες είναι σε ερευνητικό επίπεδο από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμό. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για το φετινό φετινό καλοκαίριό τι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο θερμό, αλλά αυτό πρέπει να το κοιτάμε λίγο με κάποια επιφυλακτικότητα".

«Η επιστήμη βασίζεται στο τι παρατηρούμε, στην κατανόηση αυτών που παρατηρούμε και από εκεί και πέρα στο τι μπορεί να εκτιμήσουμε για το μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξουμε με τα παρατηρησιακά δεδομένα... θα δούμε ότι αυξάνει η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων ακραίων επεισοδίων. Τώρα και με βάση τα μελλοντικά σενάρια οδεύουμε σε μία περαιτέρω αύξηση: 5 και 6 επεισόδια ισχυρού καύσωνας ανά δεκαετία» κατέληξε.

3.Η πυροσβεστική δύναμη της χώρας μας

Η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα αποτελείται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από 14.168 πυροσβέστες και πυροσβέστριες (ανάμεσά τους και οι 500 δασοκομάντος - ΕΜΟΔΕ, αλλά και 2.399 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, καθώς και 292 αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων από τους οποίους οι 125 αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στις 24 Μαρτίου 2023 και είναι πτυχιούχοι οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, μετεωρολόγοι, νομικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, καθώς και πτυχιούχοι κλάδων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών).

Σημειώνεται πάντως ότι φέτος οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι (14.168 έναντι 14.616 το 2022). Αυτό σύμφωνα με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής οφείλεται σε συνταξιοδοτήσεις. Ωστόσο, οι εποχικοί πυροσβέστες που θα συμβάλλουν και φέτος θα είναι 2.500 άτομα. Ειδικότερα, στις 31 Οκτωβρίου του 2022 έληξε η σύμβαση 2428 εποχικών πυροσβεστών. Αυτοί πρόκειται να επαναπροσληφθούν και τα κενά που θα προκύψουν θα συμπληρωθούν με νέα προκήρυξη θέσεων.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών θα έχουν και οι εθελοντές πυροσβέστες, καθώς για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 εθελοντές εκ των οποίων οι 900 πιστοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος το 2023. Παράλληλα, ενισχυμένη και αναβαθμισμένη θα είναι η συνεργασία και με τις εθελοντικές ομάδες καθώς όσες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας (η οποία λειτουργεί από τα μέσα Νοεμβρίου 2022 στα Βίλια) αναμένεται να ενταχθούν στο επιχειρησιακό πλάνο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα φιλοξενήσει πυροσβέστες από 5 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη και στόχος είναι τόσο η συνδρομή όσο και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Το πιλοτικό πρόγραμμα Προ-εγκατάστασης Πυροσβεστών («pre-positioning pilot project») κρίθηκε επιτυχημένο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ φέτος στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος, Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα εγκατασταθούν και στη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline