Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  22:33:48

Θλιβερή μόδα οι αυτοκτονίες και οι δεκάδες απόπειρες στις γραμμές του Ηλεκτρικού. Το φαινόμενο έχει λάβει ιδιαίτερη συχνότητα, μέσα στη γενική αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια. Κύριο

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Αύξηση στις νεαρές ηλικίες, «μαύρη» πρωτιά για την Κρήτη.

1.30.4.2023.Άγνωστο άτομο, έπεσε στις γραμμές του τρένου στον σταθμό του Αγίου Νικολάου.
Κλιμάκιο της πυροσβεστικής έχει σπεύσει στο σημείο για τον απεγκλωβισμό του. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με αξιωματικό της υπηρεσίας που μίλησε στην «Κ», το άτομο φέρεται να μην έχει τις αισθήσεις του και τελικά έχασε τη ζωή του..
Η κυκλοφορία των συρμών στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, προσωρινά διεξάγεται στα τμήματα Πειραιάς – Ομόνοια και Κηφισιά- Α. Πατήσια.

-Προηγουμένως μια άλλη αυτοκτονία σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στη στάση των Άνω Πατησίων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η γυναίκα αυτοκτόνησε, σκαρφαλώνοντας από τα κάγκελα πεζογέφυρας και πηδώντας στις γραμμές την ώρα που ο συρμός περνούσε από το σημείο, προερχόμενος από το σταθμό του Περισσού με κατεύθυνση προς τα Άνω Πατήσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ από το 2015 έως το 2022 σημειώθηκαν τουλάχιστον 41 αυτοκτονίες σε σταθμούς Μετρό, Ηλεκτρικού και τρένων σε ολόκληρη την χώρα ενώ δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τις πολυάριθμες απόπειρες αυτοκτονίας που έχουν πραγματοποιηθεί ανά καιρούς στις συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Γνωρίζουμε από εξυπηρετούμενους/ες των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας και των καλούντων/ουσών στην 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018, ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αντανακλά ισχυρότερη πρόθεση θανάτου λόγω του θεωρούμενου υψηλού ποσοστού θνησιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, το 25% των ατόμων που κάλεσαν στο 1018 εντός του έτους 2022 είχαν πρόθεση να βάλουν τέλος στην ζωή τους μέσω της πτώσης από ύψος και πιο συγκεκριμένα το 5% ανάφερε ότι σκέφτηκε να βάλει τέλος στην ζωή του σε κάποιον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας.

Γιατί, όμως, η συγκεκριμένη γυναίκα και τόσοι/ες άλλοι/ες αποπειρώνται, να αυτοκτονήσουν ή αυτοκτονούν επιλέγοντας τον ΗΣΑΠ και άλλα μέσα σταθερής τροχιάς;

Πολλαπλές έρευνες σε διεθνές επίπεδο στο πεδίο των αυτοκασταστροφικών συμπεριφορών και της αυτοκτονικότητας, καταδεικνύουν, ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοκτονίες που πραγματοποιούνται σε σταθμούς Μετρό και τρένων, εκτός της προφανούς απώλειας ζωής ή σωματικής και κλινικής βλάβης, έχουν σαφείς ψυχολογικές αλλά και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τόσο στις εταιρείες μέσων μεταφοράς όσο στους εργαζόμενους αλλά και στους αυτόπτες μάρτυρες των συμβάντων, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στον ψυχισμό προκαλώντας προβλήματα ακόμη και σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης σε αυτά τα άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, 16,3% των οδηγών που τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον παρουσίασαν διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη ή άλλες αγχώδεις διαταραχές, ενώ 39,5% εμφάνιζαν συμπτωματολογία φοβικής αγχώδους διαταραχής ένα μήνα μετά το περιστατικό. Επίσης σημαντικό μέρος των αυτόπτων μαρτύρων αναζητούν στο άμεσο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η πρόληψη της αυτοκτονίας αποτελεί στρατηγικό στόχο. Η αύξηση των αποπειρών και των αυτοκτονιών στα μέσα σταθερής τροχιάς θα πρέπει επιτέλους, να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου και να αναληφθούν συλλογικά πρωτοβουλίες, με άμεση ενεργοποίηση του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων, πριν θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Στην ΚΛΙΜΑΚΑ έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι απαιτείται η εφαρμογή εκείνων των μέτρων τα οποία όχι μόνο θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά αλλά θα συντελέσουν αποτελεσματικά στην ευαισθητοποίηση στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας.

2.Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία δύο χρόνια. Από το 2020 έως και το 2022 στη χώρα μας καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 25%. Το 2022 καταγράφηκαν 600 αυτοκτονίες, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έδιναν τέλος στη ζωή τους καθημερινά.

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία αυτοκτονιών που αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ», ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφονται αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική διάσταση του προβλήματος, καθώς για διάφορους λόγους η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Αύξηση στις νεαρές ηλικίες, «μαύρη» πρωτιά για την Κρήτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα:
• Η συντριπτική πλειονότητα των αυτοχείρων ήταν άντρες (78%) και ακολούθησαν οι γυναίκες σε ποσοστό 22%.
• Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα, τα άτομα άνω των 60 ήταν εκείνα που σημείωσαν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Σε επίπεδο φύλου, οι περισσότεροι θάνατοι για τους άντρες συγκεντρώθηκαν στις ηλικίες 60-64, ενώ εν αντιθέσει, στις γυναίκες οι θάνατοι συγκεντρώθηκαν στις νεαρές ηλικίες των 35-39 ετών.
• Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των αυτοκτονιών στις νεαρές ηλικίες εν γένει (ηλικίες άνω των 20) σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.
• Σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών για το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (το 17% του συνολικού αριθμού των θανάτων) και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία. Η Κρήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μία περιφέρεια με διαχρονικά υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας πάνω από μία δεκαετία. Το ζήτημα της υψηλής αυτοκτονικότητας στην Κρήτη είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί από ετών ένα πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ.
• Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας σε επίπεδο πληθυσμού αποτέλεσε ο απαγχονισμός και ακολούθησαν η πτώση και ο αυτοπυροβολισμός.
• Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοχείρων άνηκε στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας και βρισκόταν εντός γάμου.
• Το 55% των θανάτων έλαβε χώρα εντός της οικίας του θανόντα.
• Η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος), ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα.

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Τα σημεία και τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου

Ακόμη, εντός του 2022 καταγράφηκαν 18 αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας (suicide hotspots), 11 σε καταστήματα κράτησης, 7 εντός σταθμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, 8 εντός μονάδων υγείας και 3 εντός στρατοπέδων της χώρας. Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 11 αυτοκτονίες εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία, όπως τα σώματα ασφαλείας και 3 αυτοκτονίες στρατιωτικών. Επιπλέον, έλαβαν χώρα 4 επεκτεινόμενες αυτοκτονίες (ανθρωποκτονίες οι οποίες ακολουθήθηκαν από την αυτοκτονία του θύτη).

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Τα στοιχεία από τις ψυχολογικές αυτοψίες σε επιζώντες
Εντός των πηγών βάσει του Παρατηρητηρίου εντάσσονται και οι ψυχολογικές αυτοψίες σε επιζώντες αυτοκτονίας που απευθύνονται αναζητώντας βοήθεια στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ.

Εντός του τελευταίου χρόνου πραγματοποιήθηκαν ένας μεγάλος αριθμός ψυχολογικών αυτοψιών στις οποίες διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έβαλαν τέλος στη ζωή τους είχαν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη προηγούμενων αποπειρών αυτοκτονίας ή «πρόβας» για κάποια απόπειρα στο παρελθόν, καθώς και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού αυτοκτονίας ή/και ψυχικής ασθένειας, σημεία τα οποία δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής είτε από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας είτε από το ευρύτερο περιβάλλον του αυτόχειρα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες χώρες «που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτοκαταστροφικών ατόμων» το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του φορέα. Τονίζεται ότι το 95% των θανάτων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline