Κυριακή 28 Απριλίου 2024  00:39:23

Το κίνημα των «αντιεθελοντών» που θέλει να σαμποτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Από ακτιβιστές του περιβάλλοντος μέχρι συνταξιούχους, «ψεύτικοι» εθελοντές επιδιώκουν να «χαλάσουν» την μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και κυρίως να δυσανασχετήσουν τον πρόεδρο Μακρόν.

Την ώρα που η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού χαιρέτισε τον «έντονο ενθουσιασμό» στις αιτήσεις των εθελοντών, κάποιοι έχουν διαφορετικά σχέδια.
Συνταξιούχος και με ελεύθερο χρόνο στην διάθεση του, ο Μπερνάρ Γκοβέν θέλει να γίνει εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αλλά όχι με την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας. Η πρόθεσή του είναι να εγγραφεί ως εθελοντής αλλά να μην εμφανιστεί ποτέ. Ο 68χρονος είναι μέλος μιας άτυπης ομάδας που αυτοαποκαλούνται «αντιεθελοντές».

Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει πυροδοτήσει μια πολύμηνη θύελλα διαμαρτυριών με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα μέλη των «αντιεθελοντών» σκοπεύουν να διαταράξουν τους Αγώνες με κάθε τρόπο: από το να ξεδιπλώνουν πανό μέσα στα στάδια, να σαμποτάρουν εξοπλισμό και υποδομές, να μην εργάζονται μέχρι να δημιουργούν προβλήματα στους αθλητές. Στα social media, η ομάδα επισημαίνει πως, όσοι συμμετέχουν στον εθελοντισμό, θα πρέπει να πληρωθούν για την εργασία τους.

Πέραν όμως αυτών που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν, υπάρχουν και οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος που αντιδρούν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας 25χρονος Γάλλος ακτιβιστής πιστεύει ότι η διοργάνωσή τους θα επιβαρύνει το περιβάλλον και θα λειτουργήσει προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και της ελίτ, όχι όμως των ντόπιων.
Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων υποστήριξαν ότι θα επιλέξουν με προσοχή τους υποψήφιους εθελοντές λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως για παράδειγμα, ότι θα έχουν προτεραιότητα όσοι έχουν εμπειρία. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του 2024 προσπαθούν να συγκεντρώνουν 45.000 εθελοντές, επισημαίνοντας ότι ο εθελοντισμός, είναι μια ευκαιρία για τη συμμετοχή όλων των πολιτών.

Tην ίδια ώρα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον Εμανουέλ Μακρόν, κυρίως λόγω της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Ifop για την εφημερίδα Journal du Dimanche.

Σύμφωνα με την εν λόγω σφυγμομέτρηση, μόνο το 26% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο από τον πρόεδρο της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, δεν είναι όμως το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Η δημοτικότητα του Μακρόν είχε υποχωρήσει στο 23% τον Δεκέμβριο του 2018, στο αποκορύφωμα της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων».
Με πληροφορίες από Associated Press, AFP

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline