Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  23:28:39

Αισθητή η ανάκαμψη από το τραύμα των Τεμπών. Μετά τη διαφορά 7,%, αισιοδοξία σε ΝΔ- Μαξίμου για ποσοστό 40% στον πρώτο γύρο και 140 έδρες.. Σταθερός στόχος η αυτονομία στο δεύτερο. Κύριο

Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις 21 Μαίου, με ανοικτή τη δυνατότητα να αλλάξουν τα έως τώρα δεδομένα τόσο για τα πρώτα όσο και τα μικρά κόμματα.

Αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ( Μαξίμου, Κυβέρνηση, κόμμα ΝΔ, υποψήφιοι) προκαλούν τα δεδομένα από διάφορες πλευρές. Συσπείρωση της ΝΔ, καλές εμφανίσεις του Πρωθυπουργού, συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο διακυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κλείσιμο της μεγάλης πληγής από την τραγωδία των 57 νεκρών στα Τέμπη.

Όλα αυτά τα δεδομένα ενισχύονται συστηματικά από τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν να ανοίγει συνεχώς και περισσότερο η "ψαλίδα" ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Από τις 4 μονάδες φτάνουν πλέον σταθερά στις 6 μονάδες και ήδη την ξεπερνούν.

Η τελευταία μέτρηση της Metron Analysis για το Mega αποτυπώνει τη διαφορά των δύο «μονομάχων» στην πρόθεση ψήφου, στις 6,3 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Με προέκταση πρόβλεψης να φτάσει τη διαφορά στις 7,7 μονάδες. Ξαναγυρνάμε, λένε στην Πειραιώς, στην εποχή της καθοριστικής αναμέτρησης του Ιουλίου 2019 με αντίστοιχα ποσοστά, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, της ΝΔ με 39,85% με 158 έδρες και του ΣΥΡΙΖΑ με 31,53% με 86 έδρες. «Σε αυτή την ψυχολογία άνετης νίκης επιστρέφουμε» αισιοδοξούν στις δεύτερες κάλπες στις 2 Ιουλίου..

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα αισιόδοξα ευρήματα αποτυπώνουν δημοσκοπήσεις και άλλων εταιριών που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες . Κοντά στο 38-40% αλλά μόνο με 140 περίπου βουλευτές λόγω απλής αναλογικής. Με συνέπεια όμως, διαβεβαιώνουν καμία συνεργασία –τσοντάτισμα από το ΠΑΣΟΚ ή από άλλο κόμμα ,αλλά με προσφυγή σε νέες εκλογές με το μπόνους των 35 και πλέον εδρών για την πρώτη ΝΔ..

Μεταξύ στελεχών της κυβερνητικής παράταξης είναι κυρίαρχη η αντίληψη ότι όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές θα εξαλειφθεί οριστικά κάθε αρνητικό αποτύπωμα από την τραγωδία των Τεμπών και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι με την προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, εστιάζοντας στη σύγκριση των προγραμμάτων και των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης με αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τη Metron Analysis, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 8,9%, το ΚΚΕ 5,5%, ενώ η «Ελληνική Λύση» μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το κόμμα, καταγράφεται αποδυναμωμένη κατά 1,4 μονάδες και συγκεντρώνει ποσοστό 2,6%, κάτω δηλαδή από το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΜέΡΑ 25 με 3,7% ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στο 1,2%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 8,5%, άκυρα – λευκά στο 1,9%, δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 3,2% ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, στο 12,2%. Αθροιστικά το 17% είτε δεν θα ψηφίσει, είτε ψηφίσει λευκό ή δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Ως προς την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 56% είναι από εκείνους που δεν ψήφισαν ή ψήφισαν άκυρο – λευκό, το 20% από ΝΔ, 12% είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εκτίμηση ψήφου και μετά τις αναγωγές, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας με ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 7,7%. Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,7%.

Στο 6,6% είναι το ΚΚΕ, στη Βουλή με 3,2% εισέρχεται η Ελληνική Λύση, στο 4,5% το ΜέΡΑ 25, στο 1,5% η Πλεύση Ελευθερίας. Εκπληξη είναι η εμφάνιση του κόμματος Νίκη με 1%.
Με βάση τα ευρήματα της Metron Analysis, καταλαμβάνουν: 121 έδρες η Νέα Δημοκρατία, 94 ο ΣΥΡΙΖΑ, 36 το ΠΑΣΟΚ, 23 το ΚΚΕ, 11 η Ελληνική Λύση και 15 το ΜέΡΑ 25. συγκεντρώνουν τις απαραίτητες έδρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αντίθετα δύσκολη είναι η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μόνο με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, καθώς αθροιστικά οι έδρες φτάνουν τις 145 και το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας ή να δώσει ψήφο ανοχής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline