Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  23:29:07

Κι ωστόσο, θα πάνε στο «debate των αρχηγών». Ούτε μια ελεύθερη ερώτηση, ούτε ένα σχόλιο ως δικαίωμα των έξι δημοσιογράφων. Κύριο

Σε κλίμα απαξίωσης, φέρεται, το κακοστημένο, συμβατικό σόου της δήθεν «τηλεμαχίας» την ερχόμεη Τετάρτη. Ένα κείμενο του Παν. Μπουκάλα.

Εκλογές 2023: Απορρίφθηκε το αίτημα των δημοσιογράφων για ελεύθερες ερωτήσεις στο σκιώδες «ντιμπέιτ αναμέτρησης «των έξι αρχηγών. Δυσφορία στους ίδιους αλλά και σε ευρύτερους δημοσιογραφικούς κύκλους για την όλη υποτίμηση.

Κανένα δημοσιογραφικό δικαίωμα για την λήψη συνεντεύξεως ή και απλών πολιτικών δηλώσεων. Ούτε μια ελεύθερη ερώτηση, ούτε ένα σχόλιο ως δικαίωμα των έξι δημοσιογράφων.

-Σε κλίμα απαξίωσης ,φέρεται, το κακοστημένο, συμβατικό σόου της δήθεν «τηλεμαχίας» την ερχόμενη Τετάρτη, τρίωρης διάρκειας.

2. Όλα κανονισμένα , κλειδωμένα, δοκιμασμένα με σιγουριά με κάθε λεπτομέρεια από τα κόμματα. Καμία εξαίρεση από τα παλαιότροπα, συμβατικά και αδιάφορα, σχεδόν αναξιόπιστα ως κατάληξη.

Έτσι, για μια ακόμη φορά κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό - Πρώτη ερώτηση από τη Σία Κοσιώνη.
Η Διακομματική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση που κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι, που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, να αντικατασταθεί η έκτη ενότητα -που προβλέπει ελεύθερη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών- με μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής αποφάσισε την προσθήκη μιας νέας ενότητας που αφορά στη Νέα Γενιά.
Πλέον επί τάπητος τίθενται οι λεπτομέρειες για το ντιμπέιτ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαΐου στις 21:00 στο Studio 4 του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, το οποίο ήδη διαμορφώνεται κατάλληλα για αυτό το σκοπό.
Ακόμη, δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με τη σειρά βάσει της οποίας θα απαντούν οι πολιτικοί αρχηγοί ανά ενότητα.

Σύμφωνα με τους όρους της τηλεμαχίας, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια ενάμιση λεπτό.
Συντονιστής της τηλεμαχίας θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς και θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι –με αλφαβητική σειρά– Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN), Ράνια Τζίμα (MEGA).

Η σειρά που θα τεθούν οι ερωτήσεις

Στο πλαίσιο της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ θα θέσει την πρώτη ερώτηση στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Μάρα Ζαχαρέα από τον Star θα υποβάλλει την τελευταία.
«Ζητάμε η 6η ενότητα να είναι μια ενότητα που δεν θα είναι απλώς δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών χωρίς ερωτήσεις, να είναι μια ελεύθερη ερώτηση των δημοσιογράφων» είπε ο Γιώργος Κουβαράς.

«Δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δημοσιογράφων. Συμφωνήσαμε σε όλα. Τώρα αν απαντήσουν οι πολιτικοί, αυτό είναι δική τους υπόθεση» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαδάκης.
«Μονόλογο ή τοποθετήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πάρα πολλούς σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Ας μας δοθεί λίγο παραπάνω χρόνος. Νομίζω ότι πιο ουσιαστικό θα είναι το αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι θα το δεχτεί η Διακομματική Ειτροπή» ανέφερε ο Αντώνης Σρόιτερ.

Από την πλευρά της η Ράνια Τζίμα σημείωσε: «Είχαμε μια συνεννόηση εύκολη, σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προσθέσουμε μια θεματική».
«Καθορίστηκε το πλαίσιο ομοφώνως. Είναι σημαντικό για μας να μπορούμε να ρωτήσουμε όλοι όλους. Έχουμε κοινή στάση απέναντι σε αυτό. Ελπίζω να το δεχτεί η διακομματική επιτροπή. Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να το δεχτεί», τόνισε ο Παναγιώτης Στάθης.
«Είναι εύλογο και λογικό να προστεθεί μια θεματική ενότητα ελεύθερης ερώτησης. Δίνει έτσι και περισσότερο χώρο περισσότερο αέρα σε μας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουμε τι θέλουμε και δημιου ργεί και συνθήκες ισοτιμίας μεταξύ μας» είπε η Σία Κοσιώνη.

2. Εξι κόμματα, έξι κανάλια

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα των δημοκρατικά οργανωμένων χωρών είναι η μεταλλαγή της δημοκρατίας με κόμματα σε δημοκρατία των κομμάτων. Βεβαίως, όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί ομνύουν στο όνομα της κοινωνίας των πολιτών, την επικαλούνται και την προσκαλούν στο τραπέζι τους, τάχα σαν ισότιμο συνομιλητή. Σαν παρατηρητή χωρίς δικαίωμα λόγου τη θέλουν. Θ' ακούσουν μεγάθυμα το παράπονό της, θα τη διαβεβαιώσουν ότι «θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις της» και θα της χαϊδέψουν συγκαταβατικά το κεφάλι. Κυρίως τα αυτιά της. Κάθε άλλη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, πλην της κομματικής, αδυνατεί να παρέμβει επί της ουσίας στα τεκταινόμενα. Ακόμα και πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις δεν ανατρέπουν, όχι βέβαια καθεστώτα, ούτε καν νομοσχέδια. Σε κάποιες χώρες δοκιμάζουν να θεραπεύσουν το πρόβλημα με το φάρμακο των δημοψηφισμάτων.

Η δική μας θλιβερή ιστορία, του δημοψηφίσματος του 2015, που ακυρώθηκε στην πράξη από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, δεν επιτρέπει αυταπάτες. Δεν επιτρέπεται επίσης να παρηγοριόμαστε που υπάρχουν και χώρες ή διά νόμου και ροπάλου μονοκομματικές (λ.χ. η Κίνα) ή φαινομενικά πολυκομματικές, λ.χ. η απολυταρχική Ρωσία. Το καλό, η δημοκρατία, οφείλει να αποβλέπει στο καλύτερο. Οχι να συγκρίνεται βολικά με το κραυγαλέα χειρότερο και να ληθαργεί.

Δεύτερο σοβαρό πρόβλημα: η υποκατάσταση της δημοκρατίας με ΜΜΕ από τη δημοκρατία των ΜΜΕ, λόγω της οποίας η αναξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος αμιλλάται την αναξιοπιστία του πολιτικού επαγγέλματος. Η δημοκρατία των Μέσων, που την αποκαλώ «έμμεση», εις μνήμην της αρχαίας άμεσης, είναι κατ' ουσίαν δημοκρατία των καναλιών. Πειστήριο και το έθιμο να συμμετέχουν στο προεκλογικό ντιμπέιτ μόνο δημοσιογράφοι του γυαλιού. Και μάλιστα, σαν εκπρόσωποι του καναλιού τους. Οχι ως αυτοτελή και αυτόνομα πρόσωπα.

Πανομοιότυπο το ρεπορτάζ, ενημερώνει ότι στο ντιμπέιτ της 10ης Μαΐου, «τον Alpha θα εκπροσωπήσει ο Α. Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γ. Παπαδάκης, το Mega η Ρ. Τζίμα, το Open ο Π. Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σ. Κοσιώνη, το Star η Μ. Ζαχαρέα». Αλήθεια; Τον σταθμό όπου δουλεύει «εκπροσωπεί» ο δημοσιογράφος, δηλαδή τον ιδιοκτήτη του; Και τι είναι ο σταθμός; Οιονεί κόμμα; Εξωθεσμικός πόλος εξουσίας; Πρώτοι οι έξι προσβάλλονται από τέτοιες διατυπώσεις. Και πρώτοι αυτοί πρέπει να διαμαρτυρηθούν. Δεν είμαστε «του σταθμού μας» – ή «της εφημερίδας μας». Εργαζόμαστε εκεί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline