Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  00:43:57

Δύο ρόδινες εικόνες της Ελλάδας: 1. Μεγάλη προσέλευση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. 2. Πανελλήνια, προσέλευση για το «Άξιον Εστί» στη Μητρόπολη, από πρωίας μέχρι νυκτός. Κύριο

Κατά 30% με 35% αυξημένη καταγράφεται φέτος η επισκεψιμότητα στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), σε σχέση με τη διοργάνωση του 2019, την περίοδο προ πανδημίας.

1.Καλό σημάδι η έφεση στα βιβλία ποιότητος, που συνεχίζεται μετά την πανδημία και τον αποκλεισμό της Μάλιστα από δύο κατηγορίες που μπήκαν δυναμικά τα τελευταία χρόνια –οι γυναίκες και οι νέες ηλικίες για εξωσχολική λογοτεχνία. Κατά 30% με 35% αυξημένη καταγράφεται φέτος η επισκεψιμότητα στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), σε σχέση με τη διοργάνωση του 2019, την περίοδο προ πανδημίας, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που έκαναν σήμερα οι διοργανωτές. Υπογράμμισαν επίσης -ως κάτι που τους ξάφνιασε ευχάριστα, τη μεγάλη προσέλευση νεανικού κοινού.

Η 19η ΔΕΒΘ, που ολοκληρώθηκε χθες με ιδιαίτερη επιτυχία, εκτός από το ενδιαφέρον του κόσμου για το βιβλίο, προσέφερε πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων, ενώ ιδιαίτερη επιτυχία είχε, όπως ειπώθηκε, το 1ο Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα που διεξήχθη στο πλαίσιο της Έκθεσης.
«Θέλουμε να καταστήσουμε την Έκθεση όχι μόνο ένα μεγάλο πωλητήριο με πλούσιο παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα, αλλά να της δώσουμε και κάποιες άλλες διαστάσεις, όπως αυτή με το Διεθνές Επαγγελματικό Πρόγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) Νίκος Κούκης.

Ο ίδιος, κάλεσε τους εκδότες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τούς δίνεται. «Το επαγγελματικό πρόγραμμα είναι ένα συνέδριο που είχε διάφορες θεματικές. Θεωρώ ότι οι εκδότες έχουν πολλά να μάθουν από κάποιον που προηγείται. Θα ήθελα να δω πόσοι εκδότες παρακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της ΔΕΒΘ.

Ο κ. Κούκης χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ «πνευματικό φάρο της Ελλάδας» και υπογράμμισε το «τεράστιο πνευματικό δυναμικό που υπάρχει στην πατρίδα μας», το οποίο αποτυπώθηκε, όπως είπε, στη φετινή διοργάνωση.
Ευχαρίστησε επίσης τα στελέχη του Ιδρύματος και τους υποστηρικτές της Έκθεσης, αφού όπως ανέφερε «για την επιτυχία μιας διοργάνωσης είναι σημαντική η συνεργασία και το δέσιμο της ομάδας». «Παρά το γεγονός ότι είμαστε λίγοι, τα πήγαμε πολύ καλά και είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με τη διαχειριστική αρχή», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης σε μια από τις μεγαλύτερες -όπως τόνισε, μεταρρυθμίσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη, το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Πρόκειται για μία βιβλιογραφική βάση δεδομένων, η οποία καταγράφει την ελληνική εκδοτική παραγωγή και διατίθεται δωρεάν από το ΕΙΠ και η οποία ανακατασκευάζεται πλήρως με μια χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος, είπε πως μέσα απ' αυτό το σύστημα θα δοθεί η δυνατότητα στις Λέσχες Ανάγνωσης να δουλέψουν μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα μπορούν ν' αναρτούν τις δραστηριότητές τους και να διασυνδέονται.

2.Μητρόπολη Αθηνών: Από τα ξημερώματα έξω από τον Ιερό Ναό για την εικόνα «Άξιον Εστί».

Συνεχίζεται με τρόπο εντυπωσιακό και πανελλήνιο, η προσέλευση πιστών στην Μητρόπολη Αθηνών για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».
Όπως φαίνεται καθημερινά σε όλες τις τηλεοπτικές μεταδόσεις από τις πρωινές εκπομπές, από τις 6 το πρωί τουλάχιστον 50 άτομα περίμεναν υπομονετικά για να ανοίξει η πύλη στις 07:00 προκειμένου να μπουν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν.

Συνήθως πηγαίνουν από νωρίς προκειμένου να πιάσουν σειρά. Η εικόνα θα παραμείνει στην Μητρόπολη έως τις 15 Μαΐου, ενώ πιστοί προσέρχονται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας προκειμένου να προσκυνήσουν. Από τη Μακεδονία και την Ήπειρο έως την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Ευσεβείς και ταπεινοί πιστοί σε μεγάλες ουρές, με οποιαδήποτε καιρική συνθήκη, στον καυτό ήλιο ή στη βροχή, κατά εκατοντάδες συνεχίζουν να σχηματίζονται στην Μητρόπολη Αθηνών, ακόμα και από ορισμένους ξένους τουρίστες που θέλουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του «Άξιον Εστί» από φημισμένο το Άγιο Όρος.
Η εμβληματική εικόνα θα βρίσκεται στη Μητρόπολη έως και τις 15 Μαΐου από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το βράδυ, όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες περισσότερα από 50 άτομα περίμεναν να ανοίξει η πόρτα για να προσκυνήσουν περιμένοντας να φτάσει οχτώ η ώρα και να προλάβουν να προσκυνήσουν και μετά να προσέλθουν στη δουλειά, στα γραφεία ή καταστήματα τους. Στον ναό εισέρχονται ομάδες 30 ατόμων, οι οποίες και έχουν δέκα λεπτά για να προσκυνήσουν.

Αυτή είναι η 8η φορά στην περίπου χιλιόχρονη ιστορία της που η εικόνα «Άξιον Εστί» βγαίνει από το Άγιο Όρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ώρες αιχμής οι πιστοί χρειάζεται να περιμένουν μία με 2 ώρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline