Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  06:03:48

Λυπηρός ο Ελληνικός εμφύλιος στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας στις 14 Μάϊου. Αντί για ενότητα της ομογένειας επικράτησε διχασμός. Με τα κόμματα της Ελλάδος μάλλον αδιάφορα και χωρίς εθνικό συντονισμό. Κύριο

Μέρος, αλλά λυπηρό του όλου προεκλογικού κλίματος αποτελεί και η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Στους τρεις δήμους που διεκδικεί στο νότο της χώρας, της Χιμάρας των Φοινικαίων και της Δρόπολης και Πωγωνίου, που θεωρούνται και ελληνικοί μειονοτικοί δήμοι, οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι κατεβαίνουν πλέον μέσα από αλβανικά κόμματα, ή σε συνδυασμούς των ελληνικών μειονοτικών κομμάτων με αλβανικά κόμματα.

Έτσι στη Χιμάρα είναι απέναντι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γκόρος υποψήφιος με το Σ. Κόμμα του Έντι Ράμα και ο για τρίτη φορά υποψήφιος Φρέντυ Μπελέρη με τη συμμαχία «Μαζί νικάμε», του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βαγγέλη Ντούλε, του Κόμματος της Ελευθερίας του Ιλίρ Μέτα και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, των οποίων πραγματικός ηγέτης είναι ο Σαλί Μπερίσια.

Στο δήμο Φοινικαίων ανταγωνίζονται ο Ρωμαίος Τσάκουλης με τον συνδυασμό του κυβερνόντος Σ. Κόμματος και του ελληνικού μειονοτικού Κόμματος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον,(ΜΕΓΑ), ο Λεωνίδας Χρίστου με τη συμμαχία «Μαζί νικούμε» και ο Λεωνίδας Παππάς με το επίσημο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου είναι απέναντι ο νυν δήμαρχος του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα, Δημήτρης Τόλης, ο Θανάσης Μανέκας του συνασπισμού «Μαζί νικούμε» και ο Κώστας Γκάρος με το αλβανικό Κόμμα Κίνημα Δέησης.

2.Ο προεκλογικός αγώνας εδώ δεν διακρίνεται για συγκλίνουσες τάσεις που εξασφαλίζουν τα προγράμματα για την από κοινού ευημερία και προκοπή του Ελληνισμού. Αντί αυτών επικρατεί η γνωστή πολιτική αντιπαράθεση των αλβανικών κομμάτων που οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι εκπροσωπούν, η οποία μεταφράζεται στην εθνική ελληνική μειονότητα ως κλίμα διάσπασης. Χωρίς κάποια συνδρομή, παρέμβαση και επιρροή από τα ελληνικά κόμματα, ανεξάρτητους φορείς και την Πολιτεία στην Αθήνα..

Τι διεκδικεί η εθνική ελληνική μειονότητα

Το μέλλον της Αλβανίας φαίνεται πως θα κριθεί σοβαρά στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Ενα αποτέλεσμα υπέρ της αντιπολίτευσης και κατά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος, εκτιμάται ότι θα επισπεύσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη χώρα.
Τελικός στόχος, η απομάκρυνση του Έντι Ράμα από την εξουσία που ταυτίστηκε με τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, το οργανωμένο έγκλημα, την αντεθνική εξωτερική πολιτική και την αύξηση της μετανάστευσης των Αλβανών πολιτών στο εξωτερικών, τα οποία έχουν κρατήσει επί μακρόν τη γειτονική χώρα δέσμια της φτώχειας σε μια πλούσια Ευρώπη.

Προκλητικός ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά αυτήν την προεκλογική εκστρατεία της αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας τη μεγάλη σημασία της για τα μελλούμενα στην Αλβανία, κατηγορεί το σύνολο της αντιπολίτευσης ως πολιτικά ανίκανη να κυβερνήσει τη χώρα και σε τοπικό επίπεδο και προμηνύει ότι θα παραμείνει στην εξουσία για τέταρτη κατά σειρά θητεία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline