Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  05:44:32

Κ-Research: Καθηλωμένη η ΝΔ στο 31,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,4%, αλλά τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες, ένα εκατ. ψηφοφόροι «...άγνωστο ΕΑΝ και ΠΟΙΟΥΣ θα ψηφίσουν...». Κύριο

Πτωτικά, στο ΠΑΣΟΚ στο 8,5%. (Ανάλογη δημοσκόπηση και από το MEGA). Σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες φαίνεται ότι θα ασχοληθούν με τις εκλογές την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, με σχετική αδιαφορία για τα κόμματα και ίσως διάθεση αποχής.

Για την ακρίβεια, μένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει συνέχεια στην τάση διεύρυνσης της αποχής που εμφανίζεται στο κλείσιμο κάθε εκλογικού κύκλου από το 2004 και έπειτα.

1.Δημοσκόπηση Καπα Research: Στο 5,8 η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ποιά κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Σταθερά στην ίδια περίπου διαφορά , πολλών μηνών τώρα, η απόσταση των δύ πρώτων κομμάτυων. Μς το ΠΣΑΣΟΚ να αποτυγζχγάζνει να γίνει μεσαίο κόμμα, γρυω στα 15%..

Στις 5,8 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Καπαresearch η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 5-9 Μαΐου με δείγμα 1202 άτομα σε 13 περιφέρειες της χώρας. Άμεσες συνέπειες, καμία αυτοδυναμία, καμία δυνατότητα Κυβέρνησης συνεργασίας, άγονες διερευνητικές εντολές , βέβαιες οι δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο με υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Καμία πόλωση γενικά αλλά μάλλον ένα κλίμα χαλαρότητας , άνευρες και υποτονικές, χωρίς πάθος συμμετοχής (και έντονης διαίρεσης) οι εκλογές στις 21 Μαίου.

2.Εκλογές 2023: Τα ποσοστά και η παράσταση νίκης

Στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ 8,5%. Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 6,6% ενώ το όριο εισόδου στη Βουλή περνάνε τόσο η Ελληνική Λύση με 3,8% όσο και το ΜέΡΑ25% το οποίο καταγράφει ποσοστό 3,5%. Παράλληλα, «Δεν έχω αποφασίσει» δηλώνει το 9,2% ενώ τέσσερα κόμματα (Εθνική Δημιουργία, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΑΝ και Νίκη) καταγράφουν ποσοστό από 1 έως 1,3%.

Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 60% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19% ενώ το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 33% τον Αλέξη Τσίπρα. 24% δηλώνει «κανέναν από τους δύο».

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για το ποια κυβέρνηση προτιμούν, το 29% απαντά «αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας», το 28% «κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, 14% δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και 8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Το 51% απαντά ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη ενώ το 45% πιστεύει ότι είναι καλύτερη ή μάλλον καλύτερη

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της διαχείρισης των κρίσεων της τετραετίας η κυβέρνηση περνά τη βάση σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά καθώς συγκεντρώνει ποσοστό θετικών ή μάλλον θετικών αξιολογήσεων 51% ενώ σε ό,τι αφορά την διαχείριση που έγινε στο δυστύχημα στα Τέμπη και την υπόθεση των υποκλοπών θετικά ή μάλλον θετικά την αξιολογούν το 23% και 24% αντιστοίχως. Στην πανδημία του κορονοϊού θετικά αξιολογείται από το 42% ενώ μόλις 28% απαντά ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε θετικά ή μάλλον θετικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

3. Η ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ MEGA.

Στο 8,2% βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου και στο 7% στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.
Συγκεκριμένα στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8,2% και συγκεκριμένα η ΝΔ έχει ποσοστό 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ 10,3%, το ΚΚΕ 7,4%, το ΜέΡΑ25 με 4,4% και η Ελληνική Λύση με 3,3%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 31,1 % έναντι 24,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 8,9%. Το ΚΚΕ έχει ποσοστό 6,3%, το ΜέΡΑ25 ,ε 3,8%, η Ελληνική Λύση με 2,8% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,1%.
Στην ερώτηση για το αν η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση προς τη λάθος λέει το 54% και προς τη σωστή το 39%.

Στην ερώτηση για το πιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το 33% λέει η ακρίβεια με 33%, η οικονομία με 27%, η ανεργία με 7%, η διαφθορά 4% και η ανασφάλεια/ανεπάρκεια κυβέρνησης 4%.
Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης αρνητικά την κρίνει το 54% και θετικά το 38% ενώ την αντιπολίτευση θετικά το 21% και αρνητικά το 73%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline