Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  06:02:45

Καταλύτης μεγάλων εξελίξεων ο ηττημένος Μητσοτάκης, κατά τον Τσίπρα: Δεν θέλει β΄γύρο- δεν θέλει συνεργασία με Βαρουφάκη ως «εξαπτέρυγο της ΝΔ»- δεν θέλει την Πρωθυπουργία. Κοινός στόχος με ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνηση συνεργασίας και Προανακριτική για υποκλοπές Κύριο

Με μέγα ένοχο των εκτεταμένων υποκλοπών και αντιδημοκρατικών πρακτικών τον Κυρ. Μητσοτάκη, υπουργούς και πολλούς συνενόχους στο Μαξίμου και την ΚΥΠ.

1.Ο Μητσοτάκης και η αποτυχία του, μετά παραπομπής σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο και σύντομα μάλιστα, είναι το μοναδικό, το αναγκαίο κλειδί των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο κανένα άλλο. Με αναγκαία προϋπόθεση για αυτή την μεγάλη αλλαγή να έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, έστω με μικρό προβάδισμα.
.
«Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια» και «γνωρίζει ποια ήταν η κυβέρνηση εκείνη που κατάφερε να αντεπεξέλθει στα δύσκολα, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να αφήσει στα δημόσια ταμεία 37 δισ. ευρώ», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. στη διακαναλική χθες στο Ζάππειο.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας σε σχέση με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ ότι ήταν αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο και να λένε ότι είναι έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», συμπλήρωσε επισημαίνοντας το «διαφορετικό αποτύπωμα» του προγράμματος της ΝΔ σε σχέση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς έχουμε στόχο να διαλύσουμε τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας και των υπερκερδών».

Για τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση». Εκτίμησε ότι αν πρώτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, «ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση, δεν θα ρισκάρει δεύτερες εκλογές, ενώ αν δεν τα καταφέρει θα πάμε σε δεύτερες εκλογές». Στο ενδεχόμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, «θα πάμε σε κυβέρνηση, δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», ξεκαθάρισε. «Δεν είναι η προσδοκία και το όραμα μου να έχουμε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλουμε να έχουμε μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής».

«Ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο της προοδευτικής συνεργασίας»
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, υποστήριξε πως ο πρώην ΥΠΟΙΚ «αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο». «Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «ανοησίες τα περί "Δήμητρας"» και κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη για την «εμμονή» του «να επαναφέρει αυτό το πράγμα προεκλογικά, καθώς έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

Και συμπλήρωσε: «δεν ξέρω αν ήταν συνεννοήμενοι ή αν ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας θα έχει ως στόχο την ανάταξη της οικονομίας, τη στήριξη της κοινωνίας, την επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία και κυρίως να ξαναγυρίσει η δικαιοσύνη στον τόπο μας παντού και για όλους».

«Η συμμετοχή να στείλει στον "κουβά" τις δημοσκοπήσεις»

«Πέρασε μια τετραετία όπου εφαρμόστηκε ένα πλαίσιο νομοθετικό στα εργασιακά που είναι ένα πλαίσιο "ζούγκλας" και "μεσαίωνα"», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας ότι «οι νέοι έχουν πάρα πολλούς λόγους να πάνε στην κάλπη». «Σε όλες τις μετρήσεις που δείχνουν πρώτη τη ΝΔ, στις ηλικίες από 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, άρα αν οι νέοι πάνε στις κάλπες είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό» εκτίμησε και κάλεσε τους νέους «να πάνε στην κάλπη» για να «στείλουν στον "κουβά" τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων».

«Είναι απολύτως λογικό να πέσουν οι τιμές με τη μείωση του ΦΠΑ», εκτίμησε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας «ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, προκειμένου αυτή η μείωση να περάσει στην "τσέπη" των καταναλωτών».
«Προανακριτική για τις υποκλοπές»

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών. Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «για ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης». «Δεν μιλάμε πια για εικασίες, αλλά για αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών», συμπλήρωσε και επικαλούμενος την έκθεση της PEGA υποστήριξε ότι αποδεικνύεται «η απόλυτη σύνδεση του Predator με την ΕΥΠ που ήταν στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «συγκάλυψη του σκανδάλου» και υποστήριξε ότι στο ντιμπέιτ (ο πρωθυπουργός) «ομολόγησε» το σκάνδαλο αλλά και την απουσία εθνικού λόγου παρακολούθησης, «άρα ότι δεν υπήρχε και δεν μπορεί να υπάρξει η επίκληση του εθνικού απορρήτου».

Έθεσε εκ νέου το θέμα του «που βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων», διότι «όποιος κρατάει αυτά τα χιλιάδες GB στα χέρια του, έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και έχει τη δυνατότητα να κάνει κακό στα εθνικά μας θέματα» είπε εμφατικά. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα μια από τις πρώτες κινήσεις θα είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση» διεμήνυσε και τόνισε ότι «θα πρέπει να πάμε σε προανακριτική». «Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν (...) Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι παρακολουθήσεις γίνονταν από το διπλανό γραφείο του κ. Μητσοτάκη», απάντησε σε άλλη ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ υποστήριξε ότι στο ερώτημα του «πού βρίσκονται τα στοιχεία», απάντησε ότι «μόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει την απάντηση». Στο ερώτημα αν ήδη παγιδεύεται το πολιτικό σύστημα από το θέμα των υποκλοπών απάντησε διερωτώμενος «αν εσείς γνωρίζατε ότι κάποιος γνωρίζει τα πάντα για εσάς (...) πιστεύω ότι δεν θα αισθανόσασταν και πολύ καλά;».

«Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, δεν έχω σε κάποιους δικαστές που αποδεδειγμένα έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να μην τους έχω εμπιστοσύνη», σχολίασε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Είπε ότι πρέπει να στηριχθούν οι δικαστές που κάνουν τη δουλειά τους, και θα ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και για τις αναγκαίες θεσμικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για να πάρει ανάσα η Δικαιοσύνη. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι «δεν ερχόμαστε για να εκδικηθούμε, ερχόμαστε για να φέρουμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να χτίσουμε τη δυνατότητα να ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της η Δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline