Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:37:49

Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια το Σαββατοκύριακο

Χωρίς την καταβολή διοδίων θα γίνει το Σαββατοκύριακο των εκλογών η διέλευση από τους αυτοκινητοδρόμους και από την Αττική Οδό.

Η ελεύθερη διέλευση ξεκινά από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και τελειώνει στις 8 το πρωί της Δευτέρας. Βέβαια, ελεύθερη διέλευση δεν σημαίνει και... δωρεάν, αφού οι παραχωρησιούχοι θα λάβουν το ακριβές αντίτιμο των διελεύσεων από το υπουργείο Υποδομών. Την τελευταία φορά, το 2019, το αντίστοιχο κόστος για το Δημόσιο ανήλθε στα 5,8 εκατ. ευρώ.

Υστέρα από πολλές... διαψεύσεις (κατά τις προηγούμενες ημέρες), το υπουργείο Υποδομών αναφέρει σήμερα πως τελικά δεν θα εισπραχθούν διόδια το Σαββατοκύριακο των εκλογών. Δωρεάν θα περνούν τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα (κατηγορίες 1 και 2 στα διόδια), αλλά όχι και τα μεγαλύτερα οχήματα, τα οποία πληρώνουν κανονικά.

Η αναστολή είσπραξης διοδίων αφορά:
– Την Αττική Οδό (παραχωρησιούχος οι Αττικές Διαδρομές).
– Τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Θεσσαλονίκης (παραχωρησιούχοι οι Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Εγνατία Α.Ε.).
– Την Ιόνια Οδό (παραχωρησιούχος Νέα Οδός)
– Τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (παραχωρησιούχος Γέφυρα Α.Ε.).
– Την Εγνατία Οδό.
– Τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας (παραχωρησιούχος Ολυμπία Οδός).
– Τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και Λεύκτρου – Σπάρτης (παραχωρησιούχος Μορέας).

Εκλογικοί αντιπρόσωποι
Ειδικά για τους εκλογικούς αντιπροσώπους, η αναστολή ξεκινά από τις 10 π.μ. την Πέμπτη και λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Η διέλευση χωρίς διόδια θα γίνει με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του δικαστικού αντιπροσώπου και του Δελτίου Ταυτότητας.

Το «κρυφό» κόστος
Το ότι οι οδηγοί δεν θα πληρώσουν διόδια το Σαββατοκύριακο των εκλογών δεν σημαίνει... πως τα διόδια δεν θα εισπραχθούν από τους παραχωρησιούχους: απλώς θα τα πληρώσει το υπουργείο Υποδομών. Το 2019 (επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη) το κόστος για την αναστολή είσπραξης διοδίων ανήλθε τελικά σε 5,8 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο κάλυψε τον ακριβή αριθμό των διελεύσεων (επειδή αυτές καταγράφονται από τους παραχωρησιούχους) και, ύστερα από διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υποδομών με την Hellastron (το συλλογικό όργανο των παραχωρησιούχων), δόθηκε από τις κοινοπραξίες έκπτωση 15%, καθώς συνυπολογίστηκε η αύξηση των μετακινήσεων.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα εφαρμοστούν από την Τροχαία, από την Παρασκευή 19 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους πολίτες:
• Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
• Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
• Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
• Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
• Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
• Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
• Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
• Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline